Стручњак за болести зависности: „Кад детету дате у руке телефон, исто је као да сте му дали грам кокаина“

Паметни телефони освојили су последњих година човечанство и постали саставни део живота људи, али и деце.

Foto: Canva

Научници и лекари дошли су до поражавајућих сазнања да паметни телефони, осим што драстично мењају свет и друштво, погубно делују и на децу и то на начин који нико није очекивао.

Они тврде да кад паметни телефон дате у руке својој деци, то је као да сте им дали грам кокаина. Тврде да се ствара иста зависност као што је она о дроги или алкохолу. Иако пружа могућност да будете хипер-повезани, давање паметног телефона деци може произвести врло штетне учинке, пише stopautismvirtual.ro.

Стручњак за болести зависности Менди Салигари је 2017. године сугерисала да када детету дате паметни телефон то је као да му „дајете грам кокаина“.

Она је објаснила да Снепчет и Инстаграм могу бити једнако опасни у стварању зависности код тинејџера као дрога и алкохол. Као резултат, имамо тинејџере које треба лечити.

Салигари је рекла да се време проведено испред екрана мобилних телефона често занемарује као потенцијално средство изазивања зависности код младих и да треба хитно предузети мере против ове зависности.

“Увек кажем људима, када детету дајете таблет или телефон, заправо им дајете боцу вина или грам кокаина”, рекла је и додала „Зашто посвећујемо толико мање пажње тим стварима него дроги и алкохолу када делују на исте мождане импулсе?“, упитала је Салигари.

Она је нагласила да родитељи више не могу да контролишу своју децу када је у питању употреба мобилног телефона. Истраживања показују да 4 од 10 родитеља не успева да спречи своју децу да користе смартфоне. И чини се да се ствари погоршавају, јер чак и млађа деца, до шест година, изузетно добро управљају таблетом или телефоном.

”Паметна анестезија” као лек за зависнике од технологије

Салигари тврди да је најбољи начин за спречавање и сузбијање зависности увођење строгих правила, и у дому и у школи. Овај програм се назива “паметна анестезија” и захтева употребу телефона само кад је то потребно.

Сигурно је да ће се деца и тинејџери у почетку бунити и пролазити кризу сличну било којем зависнику, али родитељи треба да остану доследни и врло чврсти, да не попуштају, упркос плакању и мољењу деце. Једино тако можете спасити детињство свог сина или ћерке!

Салигари, која води клинику у Лондону, рекла је да око две трећине њених пацијената има између 16 и 20 година и да траже лечење од овисности. Приметила је „драматично повећање“ још пре десет година када су многи њени пацијенти били још млађи.

Извор: Нови живот