Кад мама и тата другачије васпитавају

26 октобра, 2017

Кад мама и тата имају другачије приступе родитељству, деца могу бити збуњена, али могу и лако да искористе такву ситуацију, зато се потрудите да са партнером нађете заједнички језик по питању родитељства. Један од родитеља је благ, а други строг. Један је стриктан по питању новца, док је други родитељ потпуно опуштен. Како родитељи да превазиђу разлике у ставовима и спрече да њихова деца не заузму став „завади па владај“?

Малој деци су свакако потребне јасне и недвосмислене смернице за понашање. Јако је важно да родитељи са различитим ставовима превазиђу своје разлике и преговарају око свог међусобног односа као и односа са децом. Уобичајено је да постоји одређени степен конкуренције, чак и у најздравијим родитељским односима и ако родитељи не припазе, деца могу да постану јако добра у експлоатацији ове ситуације.

Манипулација

Важно је да знате да ће сва деца да покушају да изманипулишу ситуацију у своју корист у неком тренутку, али то не значи да су лоша. Манипулација је, у ствари, јасна порука да је дете збуњено и да тражи јасне границе. Не само да су деци потребне границе, већ она понекад морају и да их тестирају. То родитеље, који су попустљивији, тера да се и сами позабаве границама и јасно их дефинишу.

Важно је да родитељ не буде догматичан у свом приступу и види и предности другог начина васпитања. Кад родитељи имају различите ставове, важно је да изађу пред дете са само једним гледиштем, да деца не би искористила њихово неслагање у мишљењу.

Подстицајно родитељство

Увек би требало имати на уму да би родитељи требало да подржавају једно друго пред децом. Родитељи, који се отворено не слажу и међусобно подривају у дисциплинским питањима, стварају непријатну ситуацију за децу. То може отворити врата манипулацији и непријатној атмосфери у кући.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама