Кад су бебе најслађе

мај 3, 2018

Студија је показала да су бебе одраслима најслађе око шестог месеца, што је научнике изненадило јер су очекивали да ће најслађе бити најмлађе бебе

Бебе нису баш увек слатке – коначно је друштвено прихватљиво то рећи. Студија чији су резултати објављени у магазину “Еволуција и људско понашање” показала је да су бебе одраслима најслађе око шестог месеца, што је научнике изненадило јер су очекивали да ће најслађе бити најмлађе бебе.
У истраживању је учествовало 142 људи којима су показане фотографије 18 беба сликане непосредно након рођења, затим кад су напуниле три и шест месеци. Испитаници су одговарали на питања да ли би били спремни да усвоје бебу ако имају у виду њен изглед, срећу, здравље и то да ли личе на њих.
Научници кажу да се “слатке” карактеристике попут крупних очију и буцмастих образа развијају како би се у одраслима пробудио заштитнички инстинкт који ће бебама осигурати преживљавање. Одговор на питање зашто се ове карактеристике развијају тек око шестог месеца могао би да се налази у некадашњој високој стопи смртности новорођенчади – боље је било да се родитељи касније вежу за дете како не би тешко поднели његову евентуалну смрт. Научници такође кажу да је у реду ако родитељи од првог дана немају осећај љубави јер се веза са дететом развија и расте касније.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама