Кад у говору зафали "р"

3 марта, 2018

Родитељи би требало да се забрину тек ако дете до пете године не почне правилно да изговара ове речи

ЛИБА либи глизе леп – рећи ће малишан који има проблема са изговарањем гласа Р. Ипак, родитељи би требало да се забрину тек ако дете до пете године не почне правилно да изговара ове речи. Неправилна артикулација је поремећај када у говору недостају поједини гласови, попут Љ, Р, Ђ, Ж, Џ, С, З, Ц… Тако дете може да изговара глас, али са незадовољавајућим квалитетом, да га у речима изоставља или да мења неразвијени глас са неким који зна да изговори.
– Дете које има три године требало би исправно да изговара вокале и гласове Ј, В, Ф, Х, К, Г – наводи логопед Душан Трбојевић. – Са четири године гласове Л, Ч, Џ, Ш , Ж, С, З, Ц, Ћ, Ђ. Глас Р толерише се до пете године, а глас Љ и касније. Ипак, због неправилног говора дете често може да буде изложено подсмеху и ругању од стране вршњака, па понекад губи вољу и интересовање за игру и учење, повлачи се из друштва. Такође, када пође у школу оно чини честе грешке у писању и читању, изоставља слова чије гласове не изговара или их замењује другим.
Да би поспешили правилан изговор, Трбојевић саветује родитељима да се обраћају малишану само пуним реченицама, изговарајући речи правилно, како би гласови били чисти, јасни и прецизно артикулисани. Тон говора би требало да буде топао и пријатан и да ни у ком случају не подражавају неправилан говор.
ВЕЖБЕ
МАМЕ и тате могу да вежбају правилан изговор са дететом, а логопед Душан Трбојевић саветује следеће.
– Прво се вежба недостајући глас у изолованом облику, а затим у бесмисленим слоговима попут – ча, че, чо, чу… Потом се обрађују речи где је глас Ч на почетку, у средини и на крају речи, а после тога реченице које су презасићене тим гласом – чика чита, маче чучи…
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама