Kad u govoru zafali "r"

3 marta, 2018

Roditelji bi trebalo da se zabrinu tek ako dete do pete godine ne počne pravilno da izgovara ove reči

LIBA libi glize lep – reći će mališan koji ima problema sa izgovaranjem glasa R. Ipak, roditelji bi trebalo da se zabrinu tek ako dete do pete godine ne počne pravilno da izgovara ove reči. Nepravilna artikulacija je poremećaj kada u govoru nedostaju pojedini glasovi, poput LJ, R, Đ, Ž, DŽ, S, Z, C… Tako dete može da izgovara glas, ali sa nezadovoljavajućim kvalitetom, da ga u rečima izostavlja ili da menja nerazvijeni glas sa nekim koji zna da izgovori.
– Dete koje ima tri godine trebalo bi ispravno da izgovara vokale i glasove J, V, F, H, K, G – navodi logoped Dušan Trbojević. – Sa četiri godine glasove L, Č, DŽ, Š , Ž, S, Z, C, Ć, Đ. Glas R toleriše se do pete godine, a glas LJ i kasnije. Ipak, zbog nepravilnog govora dete često može da bude izloženo podsmehu i ruganju od strane vršnjaka, pa ponekad gubi volju i interesovanje za igru i učenje, povlači se iz društva. Takođe, kada pođe u školu ono čini česte greške u pisanju i čitanju, izostavlja slova čije glasove ne izgovara ili ih zamenjuje drugim.
Da bi pospešili pravilan izgovor, Trbojević savetuje roditeljima da se obraćaju mališanu samo punim rečenicama, izgovarajući reči pravilno, kako bi glasovi bili čisti, jasni i precizno artikulisani. Ton govora bi trebalo da bude topao i prijatan i da ni u kom slučaju ne podražavaju nepravilan govor.
VEŽBE
MAME i tate mogu da vežbaju pravilan izgovor sa detetom, a logoped Dušan Trbojević savetuje sledeće.
– Prvo se vežba nedostajući glas u izolovanom obliku, a zatim u besmislenim slogovima poput – ča, če, čo, ču… Potom se obrađuju reči gde je glas Č na početku, u sredini i na kraju reči, a posle toga rečenice koje su prezasićene tim glasom – čika čita, mače čuči…
 
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama