Када дете са повишеном температуром треба да оде код педијатра?

Повишена температура

Повишена телесна температура најчешћи је разлог због кога родитељи доводе дете код педијатра. Може се јавити као једини симптом или удружена са другим тегобама: кашаљ, цурење из носа, гушобоља, пролив, повраћање, оспа по кожи… Деца имају нешто вишу телесну температуру него одрасли. Код здравог детета, температура је најнижа ујутру, а виша после оброка или физичке активности.

Како се правилно мери температура?

Температуру треба мерити алкохолним (раније живиним) термометром, најбоље испод пазуха. Топломер треба држати три до пет минута. Сматра се да су нормалне вредности овако измерене температуре до 37,5°C.

Зашто расте температура?

Када токсини бактерија, вируси, лекови, производи распадања ткива доспеју у крв, одбрамбене ћелије нашег тела рагују тако што луче тзв. унутрашње пироксине (хиперпирексија = повишена температура). Ове материје преко крви доспевају у центар за регулацију телесне температуре који се налази у делу мозга који се зове хипоталамус. Овај центар подиже температуру тела и започиње читав низ имунолошких реакција, што све представља одбрамбени механизам нашег тела. То значи да је пораст температуре знак одговора на инфекцију (вирусну или бактеријску) и да није увек штетан за здравље.

Шта треба родитељ да уради пре него што одведе дете код лекара?

температураДете треба истуширати млаком водом, обући му лагану памучну одећу и сместити га у проветрену просторију (собна температура треба да буде око 22°Ц). Понудити му воду, сок, чај, супу, лагану храну коју дете и иначе радо узима. Много је важније да дете узима течност него да једе, па не треба инсистирати на истој количини хране као када није болесно. Родитељи у кућној апотеци увек треба да имају сируп за снижавање температуре који се може купити у апотеци и без лекарског рецепта. Код деце се користе два лека: парацетамол и ибупрофен. Забрањено је коришћење препарата ацетилсалицилне киселине (аспирин) код деце.

Када и колико лека дати?

Лекови за снижавање температуре (антипиретици) дају се на шест до осам сати (размак не би требало да буде мањи од четири сата), онда када је измерена температура већа од 38,5°C. Родитељи су најчешће у дилеми колико сирупа треба да дају и, плашећи се, обично дају много мању дозу него што је потребно. Лекови се код деце дозирају по килограму телесне тежине, а не по узрасту, деца преко дванаест година и/или 40 килограма узимају лекове у истим дозама као и одрасли. Родитељи који су у дилеми, треба да се посаветују са фармацеутом или педијатром јер мања доза лека неће бити ефикасна. Раније је било уобичајено тзв. дозирање на кафену кашичицу, али су одступања у величини кашичица велика, па се саветује одмеравање сирупа оригиналном дозирном посудицом која се налази у паковању или шприцом. Антипиретици истовремено служе и за сузбијање болова, па се могу дати ако се дете жали на бол у уху или грлу и пре него што оде на преглед код педијатра или специјалисте за болести уха. Тоалета носа, капи за нос, пробиотици, могу се давати уз антипиретике у зависности од тегоба које дете има. Уколико родитељ да детету сируп за снижавање температуре и болове помоћи ће детету а неће отежати педијатру постављање дијагнозе.

Када дете са повишеном температуром треба да оде код педијатра?

педијатарРасположено, задовољно дете које добро једе и спава, без обзира на повишену температуру мање је угрожено него дете које је малаксало, поспано, незаинтересовано, одбија храну или неутешно плаче. Фебрилно новорођенче, дете које повраћа или има оспу по телу, прекида сисање или одбија храну, треба у најкраћем року одвести на преглед. Педијатар на основу клиничког прегледа, резултата лабораторијских анализа ( крвна слика и урин) одлучује да ли је детету потребан антибиотик или даље лечење у болничким условима. У великом проценту случајева узрок повишене температуре код деце су вирусне инфекције, па се даље лечење неставља код куће, само општим мерама (појење, туширање, сируп за снижавање температуре), уз савет родитељима да прате појаву знакова погоршања опшег стања малог болесника. Температура преко 39 С, појава промуклог кашља, свирање у грудима, бол у уху обично значе да је дошло до компликације па је потребна контрола педијатра.

Уколико питате педијатре и родитеље да ли је повишена температура разлог за забринутост одговори ће се много разликовати.

Родитељи су у страху да је повишена температура увек знак озбиљне болести са вероватном компликацијом која може да угрози дете. Педијатри знају да су вирусне болести убедљиво најћешћи узрок који доводи дете у њихову ординацију, па саветују да се прво у кућним условима, уз брижљиво посматрање детета, дају течност, сируп за снижавање температуре и болове. У случају да се повишена температура одржава (нарочито изнад 39°С), дете губи течност повраћањем или проливом или се појави оспа, треба дете одвести на преглед.

Извор: medilek-tim.rs