Ручак заузете маме – како да на кување не трошите више од 20 минута дневно?

10 маја, 2021

Недавно сам размишљала о томе како, откад имам своју породицу и обавезе према њима, заправо половину свог живота проводим у кухињи. Или макар у послу који се тиче припреме хране. Испланирај оброке, купи намирнице, припреми их и распореди, скувај, расклони суђе. Само што завршим, већ је неко поново гладан.

Иако су послови у кући доста равноправно подељени између мужа и мене (читај: ја усисивач не знам да укључим, он не зна где је шпорет) ипак је мени некако запала та кухиња. И није ми то чак ни проблем, припрема хране може бити креативан и занимљив посао. Али, без обзира на све, рад од куће не дозвољава ми да проводим толико времена у кухињи. Морала сам да пронађем начине да уштедим време, али да и даље једемо здраве, нутритивно богате оброке.

Доручак обично није проблем – фокусирали смо се на богате смутије са овасом, коштуњавим и црвеним воћем и јогуртом или здраве намазе од поврћа и туњевине које мутимо у Lupo Marshall блендеру. Наравно, ујутру су и јаја увек непогрешив избор.

Иако сви ручају ван куће, нисам баш сигурна у квалитет тих оброка, па имам навику да уместо касне вечере у виду сендвича или пице припремим прави оброк. Трудим се да буде спреман до 18 часова, кад се сви окупимо гладни и да увек вечерамо заједно. За овај посао могу да издвојим највише 20 минута дневно – посао ми не дозвољава више, а и кад деца дођу из вртића не желим да будем сатима у кухињи.

Како ми то полази за руком?

Да бих максимално скратила време које проводим у кухињи, морала сам да променим неке навике:

1. Не купујем намирнице сваког дана.

Трудим се да на двонедељном нивоу испланирам оброке и да куповину намирница обављам у складу са испланираним.

2. Припремам намирнице за оброке унапред

Кад обавим набавку, намирнице оперем, оне које користим често (попут црног лука и шаргарепе за динстање) одмах исецкам у Lupo Marshall сецку, поделим у мале посуде које херметички затворим и оставим у фрижидеру. Тако могу стајати неколико дана, а кад почнем припрему ручка, већ имам све спремно.

3. Укључим укућане у планирање

Ако имате мале пробирљивце у кући, укључите их у планирање оброка. Биће им лакше да прихвате и оне који им можда нису по вољи, ако су имали право да и сами нешто одлуче и одаберу. А вама ће уштедети време за размишљање.

4. Експрес-лонац је мој тајни састојак

До пре месец дана нико није могао да ме увери у то да ми треба експрес-лонац. Сад сам ја та која све своје пријатељице уверава да је без њега немогуће живети. Пасуљ се потпуно скува за пола сата, са све ребарцима. Гулашу треба 15 минута. Грашак је готов за 20. И добијете савршен ручак, идеално припремљен, а укус је такав као да се крчао сатима.

Експрес-лонац који користим је дигитални и укључује се у струју, потпуно независан од шпорета. То значи да га можете користити и у дворишту или на тераси, а слободно и у кухињи јер принцип кувања под притиском значи да нема испуштања непријатних током припреме.

Потпуно је безбедан и једноставан за коришћење. Укључите у струју, убаците намирнице (са или без динстања, како више волите), ставите поклопац, заврнете вентил притиска, изаберете програм и док скувате кафу, и ручак је спреман.

Има обележених 8 програма за припрему разних врста јела – пиринча, чорбе, супе, пасуља, рибе, пилетине, меса, колача. Али, у њему можете припремати буквално све врсте куваних јела, избором програма који вам се чини најближим томе што кувате. Иако има програмирано време за сваку врсту јела, ви га можете, ако желите, повећати или смањити, а одлична функција је и одложени старт – убаците намирнице, подесите време, а ручак је готов и топао онда кад ви желите. Ова функција посебно је корисна запосленим мамама које желе да ручак буде спреман баш кад стигну с посла. Ја обично убацим комад замрзнутог меса, па се он, до времена за почетак кувања, таман отопи.

Ако не уживате у рибању шпорета после кувања, то је још један разлог да набавите овај лонац. Једино што после кувања чистите је посуда и поклопац који се изузетно лако перу.

Капацитет посуде је шест литара и ту долазимо до мог петог савета за маме које не воле да проводе читав дан у кухињи…

5. Кувајте (скоро) увек за два дана.

Намирнице попут грашка, бораније, пасуља, супе, па и болоњез соса или пуњене паприке која се исто може припремити у овом лонцу, штета је не спремити за два дана. Ако су укућани сувише фини да би два дана јели исту храну, није проблем – замрзните, па им понудите следеће недеље.

У сваком случају, ниједна жена не треба да пропусти прилику да себи олакша и скрати време проведено у припреми оброка. Који су ваши трикови?

А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама