Kada dete treba pravilno da izgovara glasove R i L?

11 januara, 2017
Prve reči i progovaranje dece su najveće radosti svakog roditelja. Skloni smo da uživamo u njihovom milom glasu i simpatičnom, tepavom izgovoru. Kako vreme odmiče i izgovor vašeg mališana postaje sve čistiji. Roditelji se zapitaju kada je vreme da dete pravilno izgovara glasove R i L.
Spontani razvoj artikulacije se završava oko četvrtog rođendana. To znači da do tada dete treba pravilno da izgovara sve glasove, stoga i glasove R i L. Preporučuje se procena artikulacije sa tri godine, kako bi se uočila eventualna odstupanja i na vreme započela stimulacija pravilnog izgovora ili korekcija artikulacionih smetnji. Nije svaka nepravilna forma izgovora glasa nužno artikulacioni poremećaj. Postoje razlike u formi koje su manja ili veća prepreka razvoju korektne forme. To znači da nije svaki nepravilno izgovoren glas razlog za logopedski tretman, ali jeste razlog za logopedsku procenu. Samo logoped ima specifična znanja na osnovu kojih vas može ispravno posavetovati u vašem konkretnom slučaju. Da li ce viba postati riba ili tava trava bez tretmana zavisi od uzrasta deteta i stanja artikulacije drugih glasova, zato nemojte imati dilemu kada je poseta logopedu u pitanju.
Nekada će biti dovoljno da dobijete savet na koji način vi možete pomoći detetu na putu do pravilnog izgovora. Logoped će najpre raditi vežbe logomotorike sa vašim detetom, a zatim će mu pokazati položaj govornih organa za izgovor konkretnog glasa, na primer R ili L. Sistematično će voditi tretman, vi ćete vežbati zajedno sa detetom po dobijenim preporukama sve dok se ne postigne spontana upotreba korektnog glasa. Logopedskim vežbama se svakako može korigovati izgovor ali od vremena započinjanja tretmana kao i od vremena utvrđivanja nepravilnog izgovora zavisi ishod i dužina tretmana. Što se ranije započne logopedski tretman on kraće traje. Što je kraći period utvrđivanja navike nepravilnog izgovora, lakše je razgraditi tu naviku.
Zapamtite: Preporučujemo da sa tri godine uradite kontrolni logopedski pregled. Posle četvrte godine dete treba da izgovara pravilno sve glasove. Ukoliko sa četiri godine dete neki glas ne izgovara pravilno, vreme je za logopedski tretman.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama