Нутрициониста: Деца треба да доручкују код куће и да носе ужину, а не да купују у пекарама и да једу чипс

18 октобра, 2019

Недовољно физичке активности, сати и сати проведени испред компјутера или ТВ-а, неправилна исхрана – пекара и киосци брзе хране, грицкалице и слаткиши, газирани сокови главни су кривци за вишак килограма код малишана.

Гојазност није само естетски проблем већ може да проузрокује различите друге болести као што су дијабетес, кардиоваскуларне болести.

Нутрициониста Марија Прчић каже да је правилна исхрана код детета важна од најранијег узраста, а да је први “критичан” период полазак деце у школу, када могу да се изгубе здраве навике због вршњацког утицаја.

Она је нагласила да је важно да деца не излазе из куће а да претходно нису доручковала и да у школу носе ужину.

За ужину у школи може да се направи сендвич од интегралног хлеба, сувог меса, сира или да то буде хумус или намаз који маме могу да направе.

Има више опција. Родитељи морају мало више да се жртвују и спремају оброке које ће деца да носе у школу. То је једино решење, да деца не једу производе из пекаре, рекла је она.

Једно од решења, како кажем, је и да се забрани да у школи буде продајних објеката који продају грицкалице, крофне, пецива из пекаре.

Знам да неке школе не дозвољавају деци да излазе из школских дворишта. Међутим, у самим школама или у школском дворишту постоје такви објекти, нагласила је она.

Деци, али и одраслима у првом делу дана потребно је највише енергије. Доказано је када доручкују да ђаци имају бољу концентрацију на часу.

Лоше је да детету први оброк буде сладак. Чипс када се свари он је у основи шећер, без обзира што је сланог укуса. Слично је и са производима из пекаре. То утиче на хиперактивност код деце – немају добру пажњу на часу, немају добру концентрацију, појаснила је саговорница Танјуга.

Додаје да је осим правилне исхране важна и физичка активност и да су часови физичког у школи веома важни. За многу децу то је једина физичка активност у току дана.

У развијеним земљама, попут Норвешке и Шведске, забрањено је ношење слаткиша у школу јер је доказано да лоше утичу на здравље деце.

Малишани имају један дан у недељи када могу да понесу нешто слатко и да поделе с другарима.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама