Стоматолог: Кад и како научити дете да само пере зубе

23 маја, 2018

У узрасту између пет и шест месеци, или касније, деца почињу да добијају прве млечне зубе и најчешће су то доњи па горњи секутићи. Заједно с ницањем првог зуба, требало би да почне и орална хигијена. У том узрасту детету би родитељи требало да обришу зубиће стерилном газицом два пута дневно, како би се уклонио слој од остатака хране који се задржава на површини зуба.
Око првог рођендана зубе би требало почети прати дечјом четкицом, али без пасте за зубе. Тако можете наставити током целе друге године како би се деца навикла на четкицу, што је заправо почетак стицања навике прања зуба.
Дете треба пустити да се само забавља и испроба манипулације с четкицом за зубе, а родитељи су ти који би својим примером и подстицањем требало да дају подршку детету у усвајању правилних навика оралне хигијене.
Нека деца током ноћи конзумирају храну и пиће из бочице с дудом, али такве би напитке било боље избегавати, а ако је дете жедно током ноћи, боље му понудите само воду. У противном се може појавити каријес који је због употребе бочице познат и под називом каријес бочице.
Током друге године требало би први пут дете одвести стоматологу. У тој посети дете се упознаје с окружењем ординације и са стоматологом. Након тога, а према упутствима стоматолога, деци почињете да перете зубе дечјом пастом, како би се дете навикло на њен укус.

Како правилно прати зубе?

Када напуни две године, а то је време када су углавном никли сви млечни зуби, дете почиње да учите како испрати и испљунути пасту. Хигијену зуба требало би спроводити минимално двапут дневно, тако да након вечерњег прања деца не конзумирају ништа осим воде. Битно је опрати све зубе. Техником малих кружних покрета опрати прво све спољне, затим унутрашње и на крају гризне делове зуба. Деци је потребна помоћ приликом прања зуба па након што је дете опрало зубе, родитељ би још требало да узме четкицу и понови прање.
На тај начин би родитељ требало да суделује у прању дечјих зуба све до шесте године. Од шесте до девете године довољно је да након што дете опере зубе, родитељ само преконтролише, а сматра се да је дете након девете године способно самостално квалитетно да опере зубе.
Аутор: Ивана Цекић
Извор: Клоканица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама