Stomatolog: Kad i kako naučiti dete da samo pere zube

23 maja, 2018

U uzrastu između pet i šest meseci, ili kasnije, deca počinju da dobijaju prve mlečne zube i najčešće su to donji pa gornji sekutići. Zajedno s nicanjem prvog zuba, trebalo bi da počne i oralna higijena. U tom uzrastu detetu bi roditelji trebalo da obrišu zubiće sterilnom gazicom dva puta dnevno, kako bi se uklonio sloj od ostataka hrane koji se zadržava na površini zuba.
Oko prvog rođendana zube bi trebalo početi prati dečjom četkicom, ali bez paste za zube. Tako možete nastaviti tokom cele druge godine kako bi se deca navikla na četkicu, što je zapravo početak sticanja navike pranja zuba.
Dete treba pustiti da se samo zabavlja i isproba manipulacije s četkicom za zube, a roditelji su ti koji bi svojim primerom i podsticanjem trebalo da daju podršku detetu u usvajanju pravilnih navika oralne higijene.
Neka deca tokom noći konzumiraju hranu i piće iz bočice s dudom, ali takve bi napitke bilo bolje izbegavati, a ako je dete žedno tokom noći, bolje mu ponudite samo vodu. U protivnom se može pojaviti karijes koji je zbog upotrebe bočice poznat i pod nazivom karijes bočice.
Tokom druge godine trebalo bi prvi put dete odvesti stomatologu. U toj poseti dete se upoznaje s okruženjem ordinacije i sa stomatologom. Nakon toga, a prema uputstvima stomatologa, deci počinjete da perete zube dečjom pastom, kako bi se dete naviklo na njen ukus.

Kako pravilno prati zube?

Kada napuni dve godine, a to je vreme kada su uglavnom nikli svi mlečni zubi, dete počinje da učite kako isprati i ispljunuti pastu. Higijenu zuba trebalo bi sprovoditi minimalno dvaput dnevno, tako da nakon večernjeg pranja deca ne konzumiraju ništa osim vode. Bitno je oprati sve zube. Tehnikom malih kružnih pokreta oprati prvo sve spoljne, zatim unutrašnje i na kraju grizne delove zuba. Deci je potrebna pomoć prilikom pranja zuba pa nakon što je dete opralo zube, roditelj bi još trebalo da uzme četkicu i ponovi pranje.
Na taj način bi roditelj trebalo da sudeluje u pranju dečjih zuba sve do šeste godine. Od šeste do devete godine dovoljno je da nakon što dete opere zube, roditelj samo prekontroliše, a smatra se da je dete nakon devete godine sposobno samostalno kvalitetno da opere zube.
Autor: Ivana Cekić
Izvor: Klokanica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama