Kada je mama postala mama govore joj kako treba i šta nije dobro. Briga nju.

Pre nego što je mama bila mama, nije jela čokoladu krišom. Uživala je u svojoj jutarnjoj kafi i nije se kanila otići na kafu s prijateljicama. Pre nego što je mama bila mama uživala je u dugoj šetnji s posla do kuće. Nekad bi zalutala u knjižaru, našla se na izložbi, zaboravila tog dana da se vrati u stan. Pre nego što je mama bila mama u njenom stanu svaka figurica je imala svoje mesto. Nekim danima je išla na jogu, nekim danima na ples, a nekim u bioskop i u pozorište. Pravila je čarobna jela i delila ih s ljudima u svom domu.

Pre nego što je mama bila mama, a tata bio tata, bilo je manje razloga za napetost i nesuglasice i više prostora pod pokrivačem. Na plaži se čitala knjiga i pilo pivo pod suncem. Ljubav je zahtevala manje truda, a umela je i da se vodi. Pre nego što je mama bila mama, svetski problemi su još uvek bili rešivi. Pre nego što je mama bila mama, vreme je trajalo beskonačno, a dobar san nije bio luksuz. Volela je i bila voljena. Pre nego što je mama bila mama nije znala šta znači voleti bezuslovno. Barem ne neko drugo biće.

mama i beba

Kada je mama postala mama sve se menja. Sve je isto, ali drugačije. Temperatura 39,8 je problem svetskih razmera. Izbeglička kriza je njen lični bol. Politički izbori najava apokalipse. Sva deca sveta su njena.

Kada je mama postala mama vreme se ubrzalo, ono ne staje, ono nestaje. Kada je mama postala mama, neoprani sudovi su postali realnost. Neopeglan veš takođe. I više se ne zna gde je čemu mesto.

Kada je mama postala mama, soba je šarena, zidovi išarani. Ljudi joj ređe dolaze u stan, ali u njemu je nikad više života. Nameštaj je tu negde, ispod igračaka. U stvari, ovo ostrvo je zemlja Nedođija. Nekad je to bio samo kauč. Pre nego što je mama postala mama umela je da se igra, a sada je glavom i bradom Petar Pan.

Kada je mama postala mama, a tata tata, postalo je teže, izazovnije. Noću, pod posteljom, malena šaka mami na oku, nožni prstići tati u ušima. A snovi se sanjaju u epizodama. Iste noći.

Kada je mama postala mama, ujutro je otrezni 13 kilograma preko leđa i bale preko obraza. A ona se tome raduje.

Kada je mama postala mama, ne bi to menjala za ono vreme pre. Kada je mama postala mama, oživeli su dvorci u pesku. Mama je postala mama, ali je postala i njena mama, i njene mame mama. Mnogo posla za devojčicu u mami. Devojčica u mami radi za dobrobit mamine devojčice. I mame.

Kada je mama postala mama govore joj kako treba i šta nije dobro. Briga nju. Ona uči.

Kada je mama postala mama odjedanput se sve vratilo na početak. Nema se kud nego do sebe. Kroz sebe. Kada je mama postala mama, radno vreme od 8 do 16 još više nema smisla.

Kada je mama postala mama, sve je naopačke. Svet je naopačke. Pre nego što je mama bila mama, oblačila je rodno ravnopravno ljubičaste boje.

mama i beba

Kada je mama postala mama, tužne su joj slike majki koje doje na radnom mestu. Još tužnije je ako nemaju izbor.

Kada je mama postala mama, shvatila je da postoje žene koje nisu rodile decu a žive sa stavom mame i žene koje su samo rodile decu. Otkad je postala mama uči da radi manje, a ne više.

Kada je mama postala mama teži da racionalnije raspolaže svojom energijom. Najgora je cena koja se plaća zdravljem. Mamino radno vreme je 24 sata. Kao i svakoj mami, multitasking joj je prirođen. Ideal joj je da se usredsredi samo na jednu stvar u jedinici vremena.

Kada je mama postala mama zov uplakane bebe u tri ujutro, pa onda u četiri opet, njena je realnost. U tome nema ništa ni teško, ni loše, ni za moranje. Samo za biti ono što jesi.

Kada je mama postala mama, druga mama je ne razume. Druga mama svoje dete nije dojila i ona je u sebi pomalo osuđuje zbog toga. A drugoj mami nema ručak ko da skuva. Ni bebu ko da okupa. Kada je mama postala mama ručak je čarobni pasulj. Čarobno je sve što u jedan lonac stane.

Kada je mama postala mama, konačno je pristala na nesavršenost. Kada se pogleda u ogledalo, voli svaku boru oko očiju, jer „To su crtice kada se smeješ mama“.

Kada je mama postala mama, njene grudi su doživele samoaktualizaciju. Njeno telo preobražaj boginje. Otkad je mama postala mama, svaki dan je stres, a pet minuta za sebe ravno je dobitku na lutriji. Pre nego što je mama bila mama, svi minuti su bili njeni. Kada je mama postala mama pet minuta za sebe je „hleb njen nasušni“. Možda ih ne može naći, al’ stvoriće ih. Jer ona je Mama. A svaka mama živi nadrelno svaki dan. Asane praktikuje usput. Kada je mama postala mama, glupost je na svakom koraku. Utkana u sistem. Samoodrživa.

Kada je mama postala mama, samo je jedan istinski neprijatelj – sistem. Raduje je što još uvek ima onih koji postavljaju pitanja.

Kada je mama postala mama, nema šta da dokazuje, ne pravda se nikome, nikome ne polaže račune. Osim svojoj savesti.

mama-i-cerka

Kada je mama postala mama, ona je dobila super moć da bude jednostavna i da je sitnice čine srećnom. List koji pada i najavljuje jesen. Miris zemlje nakon kiše. Slatki ukus breskve. Barice. Baloni od sapunice. So na koži. Telo pod morem. Bubamare. Pogled s planine. Zagrljaj. Tišina. Zvuk hanga. Vožnja biciklom. Miris reke. Mamina ruka u tatinoj. I sreća nad srećama – posmatrati dete dok spava. Toliko toga. Stari hrast. Tatin pogled na njoj dok oblači haljinu. Osmeh kojim mu uzvraća preko ramena. Kada je mama postala mama u torbi nosi kamenčić nađen kod benzinske pumpe, tri flomastera, origami leptira, fluoroscentnu gumicu za kosu, autić iz kinder jajeta. I lizalicu pojedenu do pola. Na licu ponekad nosi ružičasti ruž, osmeh je uglavnom dovoljan. Srešćete je obojanu u zeca. Kada je mama postala mama, posao nema smisla ako nije igra. Istraživanje i putovanje su cilj. Ne rezultat i destinacija. Pre nego što je mama bila mama nije verovala u moranje.

Kada je mama postala mama novac je moranje. Kada je mama postala mama ona je po prirodi anarhista. Kada je mama postala mama ostale uloge nisu nestale, samo su se prioriteti drugačije posložili. Ona je u miru s tim. Ona tako hoće.

Kada je mama postala mama, ona svoj rođendan čestita svojoj mami. Pre nego što je mama bila mama volela je sebe.

Kada je mama postala mama njen pogled je ka unutra. Tamo gde je praistina. Gde su svi bogovi i sve senke. Kada je mama postala mama ona voli sebe kao mama. Od toga nema ni više, ni dalje.

Izvor: dnevnikdvemame