Када је право време да дете крене у вртић?

Са дилемом “Вртић или не?” сусрећу се многи родитељи и најчешћа питања која себи постављају јесу: када је право време за одвајање, како ће се навићи на промену, како и да ли ће се уклопити у групу вршњака, колико му је стресно одвајање од породице итд.

Драги родитељи, ваше дилеме су разумљиве и оправдане. Можда ће вам следећи текст кроз практичне савете помоћи да их боље сагледате и разрешите. Предности вртића за дете су многобројне. Група пружа прилику детету да:

Овлада вештинама самопомоћи (да самостално једе, да се самостално облачи, обавља хигијенске навике, води рачуна о својим стварима и сл. )

Развије осећај припадности,

Научи да одложи своје потребе (чека свој ред),

Да усваја одређена правила и развија свест о дневном распореду и смени активности,

Да учи да процењује своје вредности и слабости (кроз свакодневни контакт са другом децом),

Да научи да дели (игрчке, љубав),

Да учи од друге деце (што се у вртићу показује као ефикасно),

Да упозна и друге одрасле особе и схвати да се међусобно разликују,

Да развија толерантност и научи да поштује разлике,

Да постане свесно да и друга деца имају бриге, страхове и осећања…

Када да укључим дете у вртић?

Сматра се да је одвајање пре треће године за дете веома тешко. Али то није правило. Одговор на то када је дете спремно за вртић, тиче се конкретног детета. У процени се могу узети у обзир неки од следећих индикатора:

Често тражи да нешто уради само,

Остаје без родитеља пар сати (код баке и деке, пријатеља, са беби-ситерком),

Интензивно поставља питања,

Изражава одраслима своје жеље, потребе и мишљење,

Игра се са другом децом без присуства родитеља (у другој соби).

При доношењу одлуке о упису детета у вртић размислите о томе када је најбољи тренутак за то у односу и на околности које владају у дететовом окружењу. Одложите упис ако је нпр. у породицу стигла принова, ако дете дуже време има здравствених проблема, ако сте се преселили и сл. , јер је детету потребно да време да се избори са променама пре него што се суочи са још једном. Важно је да постоји сагласност о томе у породици. Ако не постоји дете ће добијати супротне поруке и биће збуњено што отежава његову адаптацију на вртић. Водите рачуна о томе какав вртић је добар за ваше дете. Распитајте се какви све програми постоје и који би највише пријали детету у складу са његовим потребама и узрастом.

Припрема за одвајање

За дете је полазак у вртић једна од највећих животних промена од рођења. Истовремено је то и велика промена за родитеље и целу породицу.

Дете прави свој први искорак из породице, а истовремено породица се преко још једног члана повезује са ширим системом. Поставља се захтев за усклађивањем породичних навика и свакодневне рутине са предшколском установом, што подразумева промену и прилагођавање породичног система. Све то може да буде стресно за све чланове породице али је најважније како ће се дете снаћи у том процесу. То зависи од тога како се родитељи према томе понашају и какав је квалитет односа и комуникације са дететом. У том смислу корисно је да са дететом што више разговарате:

Одговорите на сва дететова питања у вези са вртићем,

Поделите са њим своје искуство, како је изгледао ваш први дан у вртићи и како је вама било док сте ишли у вртић,

Распитајте се, па испричајте детету шта ће се догађати првог дана у вртићу,

Пре поласка у вртић, издвојте време и прошетајте са дететом до вртића да се упозна са простором и васпитачем,

Договорите се са дететом око рутине везане за одлазак и долазак из вртића, кажите му ко ће га водити и ко ће долазити по њега,

У првим данима одвојте више времена да будете са дететом,

Будите тачни када долазите по њега у вртић.

 Није корисно да:

Преувеличавате значај поласка у вртић ( понашајте се као да је то нормална ствар у животу сваког детета),

Не претите му вртићем,

Не показујте узнемиреност, тугу, страх. Деца препознају емоције родитеља и прихватају их,
Првог дана га у вртић води неко други до вас самих,

Не продужавајте опраштање са дететом, то може да га узнемири, али немојте га остављати нагло.

Објасните му да ћете доћи по њега после радног времена.

Када Ваше дете коначно крене у вртић, веома је важно да успоставите контакт са васпитачем и пружите му све информације о детету које процењујете као корисне. Такође, будите спремни да чујете и како га васпитач види, односно како се оно понаша и сналази у вршњачкој групи. Некада ће то бити сасвим супротно од онога како ви знате о њему. Појединим родитељима је у почетку тешко да прихвате повратну информацију супротну од слике коју они имају о свом детету. Имајте у виду да се дете различито понаша у различитим околностима а за вас је корисно да га што боље познајете. Будите отворени за сарадњу јер је она увек у интересу развоја и напредовања Вашег малишана.

Приликом писања овог текста коришћена је књига у издању Креативног центра „Како да припремите дете за вртић“ ауторке Јованке Јовичић

Извор: vivaverbum.rs