Рецепт за срећу родитеља је – најмање четворо деце!

Оно што су утрвдили је да родитељи са четворо и више деце најзад науче да се препусте и не нервирају око неизбежног хаоса који прати родитељство.

Научници из Аустралије дошли су до закључка да су најсрећнији родитељи они који имају четворо или више деце.

До овог закључка су дошли тако што су током пет година посматрали и анкетирали неколико стотина родитеља.

Вођа студије била је др Брауин Харман са универзитета Едит Kоуан. Она и њен тим у истраживање су уврстили родитеље из свих социјалних група, са различитим бројем деце. Интересовало их је како породице различитих величина живе, како се родитељи боре са стресом, колико социјалне подршке добијају и како број деце утиче на самопоштовање.

Оно што су утрвдили је да родитељи са четворо и више деце најзад науче да се препусте и не нервирају око неизбежног хаоса који прати родитељство. Блискост међу члановима породице је већа, подршка коју добијају од околине такође, а што је најважније, у великим породицама тате су веома укључене у вођење домаћинства и одгајање деце јер другачије породица не би ни могла да опстане. Самим тим, брачни односи су много бољи јер нема толико пребацивања и свађа. Kоначан резултат су – срећнији родитељи.

Такође, деца у великим породицама имају довољно браће и сестара да им никада није досадно и рано постану независна.

Четворо деце дакле јесу идеалан број, кажу научници, али само ако су родитељи планирали велику породицу. Они родитељи који то заправо нису желели показују мањи ниво животног задовољства, показује ова студија.

Извор: Детињарије