Recept za sreću roditelja je – najmanje četvoro dece!

28 aprila, 2017

Ono što su utrvdili je da roditelji sa četvoro i više dece najzad nauče da se prepuste i ne nerviraju oko neizbežnog haosa koji prati roditeljstvo.

Naučnici iz Australije došli su do zaključka da su najsrećniji roditelji oni koji imaju četvoro ili više dece.

Do ovog zaključka su došli tako što su tokom pet godina posmatrali i anketirali nekoliko stotina roditelja.

Vođa studije bila je dr Brauin Harman sa univerziteta Edit Kouan. Ona i njen tim u istraživanje su uvrstili roditelje iz svih socijalnih grupa, sa različitim brojem dece. Interesovalo ih je kako porodice različitih veličina žive, kako se roditelji bore sa stresom, koliko socijalne podrške dobijaju i kako broj dece utiče na samopoštovanje.

Ono što su utrvdili je da roditelji sa četvoro i više dece najzad nauče da se prepuste i ne nerviraju oko neizbežnog haosa koji prati roditeljstvo. Bliskost među članovima porodice je veća, podrška koju dobijaju od okoline takođe, a što je najvažnije, u velikim porodicama tate su veoma uključene u vođenje domaćinstva i odgajanje dece jer drugačije porodica ne bi ni mogla da opstane. Samim tim, bračni odnosi su mnogo bolji jer nema toliko prebacivanja i svađa. Konačan rezultat su – srećniji roditelji.

Takođe, deca u velikim porodicama imaju dovoljno braće i sestara da im nikada nije dosadno i rano postanu nezavisna.

Četvoro dece dakle jesu idealan broj, kažu naučnici, ali samo ako su roditelji planirali veliku porodicu. Oni roditelji koji to zapravo nisu želeli pokazuju manji nivo životnog zadovoljstva, pokazuje ova studija.

Izvor: Detinjarije

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama