Kада је време да цуцла оде у заборав?

2 априла, 2017

 
Примећијем да се последњих година цуцла све чешће виђа код деце. Могући разлог томе је што се дојење често препано прикада или се лактација ни не развије како треба. Kада се маме нађу у овој незавидној ситуацији, наравно да посежу за цуцлом. Током времена се на цуцлу навикну и деца и реодитељи.

 
Kада је време да цуцла оде у заборав?
Ако дете није дојено и пије адаптирано млеко цуцла је скоро неизбежна. Важно је да родитељи према цуцли заузму став као према нужном злу. То значи да ће је користити само док дете не почне да прелази на другу храну коју ће јести кашичицом. Препорука је да се кашичица користи што чешче. Бебе могу на кашичицу да пију све течности.
Kада беба почне да седи стабилно, треба јој нудити да пије из шољице или мање чаше. На почетку ће јој родитељи држати чашу па ће постепено учити дете да се самостално служи чашом. На овај начин употреба цуцле ће се постепено смањивати. Дете ће бити стимулисано да развија своје способности. Око првог рођендана дете ће уживати у проходавању, проговарању и другим изазовима који му предстоје. Не треба га држати у бепству и учити га да је то врховно задовољство.
Зашто се не препоручује употреба цуцле после првог рођендана?
Дете које користи цуцлу дуже него што је неопходно, током времена постаје све више везано за њу. Самим тим је и одвикавање теже. Дакле, потреба прелази у патолошку навику које се није тако лако решити.
Проговарање и цуцла не иду заједно. Врло је логично да дете које има цуцлу у устима не може да говори или не може да говори како треба. Ово може бити разлог кашњења у проговарању.
Дуготрајна употреба цуцле деформише говорне органе. Често имам прилику да у пракси виђам децу са деформитеитима загрижаја, језика, непца… Ово су узроци неправилног изговора гласова, а корекција је отежана због структуралних деформитета.
Запамтите: После првог рођендана ни једна верзија цуцуле није добро дошла (било флашица, било лажа). Ваше дете има много других начина да ужива, да се умири и задовољи. Размишљајте колику штету цуцла може направити!
 
Извор:logopediavramovic.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама