4 разлога зашто деца треба да проводе време на снегу

Маме су свесне да је сасвим природно, пожељно и здраво да деца проводе време напољу чак и кад је хладно, али с друге стране онај инстинкт који нам говори да треба да заштитимо своје младунче нас често надача па бирамо да време проводимо у затвореном простору, а не напољу.
Постоји неколико веома ефикасних начина да дете док је напољу буде сигурно и заштићено и постоји много више бенефиција које ће од времена проведеног на хладноћи имати. Ми вам откривамо и једне и друге.

У затвореним просторима се крију бактерије
Немогуће је да своје малишане у потпуности изолујете и заштитите од бактерија због којих оболевају, посебно зими када вируса и бактерија има више него иначе. С друге стране ако дозволите деци да природно дођу у контакт са неким бактеријама то ће смањити шансе да се код њих развију неки аутоимуни поремећаји и алергије. Из Центра за контролу болести кажу да се код деце јача имунитет тако што их пуштамо напоље . Важно је да деца проводе вријеме на свежем ваздуху јер се бактерије које уносимо у кућу упорно рециклирају и што више времена проводимо у затвореном, то смо подложнији бактеријама. Исто тако, сигурно знате да се вируси лакше преносе са особе на особу ако се често борави у затвореним просторијама које се зими не зраче. Закључак је да и ако не изводите дете напоље онда обавезно често провјетравајте просторије.
Прочитајте и И када је минус – правац напоље са дететом!
Снег је савршена прилика за физичку активност
Стручњаци кажу да је деци неопходно најмање 60 минута физичке активност сваког дана, а вежбање током зиме може бити још ефикасније него иначе. Када деца ходају кроз снег користе веће групе мишића и потребно им је више снаге (као и одраслима) да би се кретали, а посебно грудвали, трчали, санкали… Ако деци током зиме превише ограничите време проведено напољу, те групе мишића ће се улењити што касније може изазвати бројне здравствене проблеме. Ако се ваши малишани буду играли напољу боље ће спавати, апетит ће им бити бољи и самим тм ће бити боље расположени.
Играње на снегу развија машту
Снег деци представља сасвим нове изазове што психичке што когнитивне. На приер, клупе и љуљашке у парку су зими прекривене снегом или су залеђене па деца треба да уз помоћ маште и сналажљивости нађу начин да их поновно користе или да пронађу одговарајуће замене. Играње зимских игара захтева одређене способности (како избећи предмете на стази док се санкају, како направити грудву да се не распада) и зато је зима савршено годишње доба за развијање истих.
Витамин Д је веома важан и зими
Витамин Д поспешује абсорпцију калцијума у кости и помаже костима да буду чврсте и јаке. Један од најбољих начина да добијемо довољну количину овог витамина јесте да што више времена проводимо напољу, посебно кад је сунчано време јер га веома мали број намирница садржи. Овај витамин се ствара у кожи и то када је кожа изложена сунчевој свјетлости, а доказано је да мијења ниво серотонина у мозгу. Лаички речено, што више времена проведете на сунцу то ћете бити боље расположени.
Како да заштитите децу на снегу
Одредите време које ће дјеца провести напољу са кратким паузама за одмор и да се угреју.
Децу за снег облачите слојевито.
Не дозволите да деца проводе пуно времена напољу кад су екстремно ниске температуре.
Увек их обуците за један слој гардероба мање него себе.
Проверите да ли је место гдје ће се деца играти сигурно (да не ма скривених оштрих и тврдих предмета испод снега, да нема леда).