Када пишу, деца уче брже и памте боље

10 децембра, 2014

„Да ли је писање руком важно?“ “ И не превише“, чује се све чешће у посљедње време, али се са тим не слажу психолози и неуролози, који су указали на неке изузетно важне детаље које би требало да знамо у време када се размишља о увођењу технологија попут таблет рачуна од првог разреда основне школе.

00a295c0c6-792223The New York Times је недавно објавио резултате истраживања који упућују на нове доказе да је веза између писања руком и свеобухватног развоја образовања веома дубока. У Сједињеним Америчким Државама учитељи децу уче да пишу руком само у предшколској групи у вртићу и првом разреду основне школе, а након тога прелазе на тастатуру.

Неуролози тврде да писање руком активира подручја у мозгу који нам помажу да учимо брже и боље и да деца брже уче да читају када науче да пишу руком, али и боље генеришу идеје и задржавају информације.

„Док пишемо, аутоматски се активира јединствени неуронски круг. То је срж препознавања начина изражавања у свету писане речи, својеврсно препознавање менталне симулације која се одвија у вашем мозгу”, каже Stanislas Dehaene, психолог с Француског факултета (Collège de France) у Паризу.

Студија коју је урадио Универзитет у Индиани указује да се у мозгу деце при писању руком активирају три подручја – леви фузиформни гирус, инфериорни фронтални гирус и задњи паријетални кортекс. То су иста подручја која се покрећу и код одраслих који уче да читају и пишу. Код деце која су куцала или само пратила слова, није било никакве активације ових подручја.
Психолог Карин Јамес, која је учествовала у истраживању, појашњава да када пишемо руком, морамо планирати и извршити акцију како би на крају испоручили конкретан резултат у облику слова и речи.

„То је једна од првих демонстрација мозга који се мења под утицајем вежбања”, објашњава Јамес.

Остале студије, које су упоређивале перформансе деце које су своје саставе писали руком и оних који су куцали, показале су да деца која пишу руком продукују више речи и оригиналних идеја, него она која користе тастатуру. Не изненађује да су истраживачи открили и да су деца с бољим рукописом такође показала изузетну активност у радној меморији.

Извор: Родитељи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама