Када у колектив после вирусне инфекције?

11 јануара, 2017

Колико су друга деца “опасна” за дете после повратка у колектив?

Нажалост, сведоци смо да се и болесна деца воде у колектив. Зато је заиста могуће да тек опорављено дете дође у контакт са оболелим малишаном. То се тешко може спречити јер задире у погрешан здравствени концепт већине вртића – нема везе што дете кија, кашље, “стакласто” гледа… Нека иде у вртић!

Има ли конкретних препорука када вратити дете у вртић после прележане инфекције?

Тешко је направити рецепт за повратак у вртић, али ћемо изнети основне принципе:

– Ако је дете имало некомпликовану вирусну болест дисајних органа, која је била праћена високом температуром – треба да остане код куће бар седам дана од оздрављења.

– Ако се током вирусне инфекције развила нека од озбиљнијих компликација која тражи антибиотску терапију (бронхитис, запаљење плућа) – потребно је 10 до14 дана поштеде од вртића.

– Код деце која имају лакши облик вирусних инфекција дисајних органа (без температуре), али са јаким кашљем и израженим кијањем – довољно је пар дана поштеде од излечења детета.

Када дете може да се врати свим физичким активностима?

Предшколска деца се ретко излажу екстремним напорима, па је довољно седам до десет дана поштеде после завршетка болести. Изузетак су теже инфекције (грип) или компликоване инфекције – које траже бар двонедељну поштеду од јачих физичких напора.

Како дете заштитити од нових инфекција?

Одмах треба истаћи да НЕМА доказаног медицинског препарата који може да толико појача дететов имунитет против вируса да оно буде безбедно! Ко то пронађе и докаже да је ефикасно – постаће веома славан и богат!

Када треба размотрити привремени прекид одласка у вртић?

Ово није лака одлука!

Социјализација детета је заиста веома важна, па се родитељи нађу у незгодној ситуацији да “вагају” здравље и оправдану потребу да дете похађа колектив. Ипак, има ситуација када треба размислити о привременом повлачењу детета из вртића:

– Ако дете и поред доброг опоравка има “серијске” инфекције праћене високом температуром – то значи да оно после неколико дана од повратка у школицу поново оболи, иако се потуно опоравило од инфекције и добило дозволу да се врати у вртић. Када се ово понавља, стварно је “грех” терати дете у колектив.

– Када дете има честе компликације током инфекције коју добија у вртићу. На пример, ако дете после неколико дана од опоравка добије вирусну инфекцију која се заврши запаљењем плућа, излечи се, врати се у вртић, па добије бронхитис… излечи се, па се опет разболи и добије напад астме. Тада га треба повући из колектива, јавити се педијатру да се обаве неопходна испитивања и ординира права терапија, па тек онда треба размотрити његов повратак у колектив.

На крају желимо да нагласимо да је од огромног значаја сарадња родитеља и педијатра који прати дете. Поразговарајте са педијатром, посаветујте се, па ће и одлука бити права.

Имунитет је важан

Одбрамбена способност (имунитет) детета је веома важна када је реч о дужини опоравка после вирусне инфекције, јер утиче на дужину борбе са вирусом, па тако и на трајање опоравка. Добар пример су серијске инфекције. Ако дете после неколико “здравих дана” поново оболи, трајање болести је дуже јер се имуни систем није опоравио од претходне инфекције. Наравно, тада је и опоравак дужи.

Подизање” имунитета

Правилна исхрана богата природним витаминима и минералима, може помоћи детету да подигне тзв. неспецифичну отпорност организма. То не гарантује тоталну заштиту од вируса, али може помоћи да дете теже “закачи” вирус. Добар сан и редовна рекреативна физичка активност такође могу да буду од помоћи.

Прави баланс

Добро је када вртић има свог педијатра, то значајно унапређује здравствену заштиту деце у колективу. Ипак, не сме се “прескочити” педијатар који води дете од рођења и који га најбоље познаје. Зато је веома важна и комуникација између лекара који су укључени у лечење детета. Тада ће родитељи имати могућност да направе прави баланс између потребне социјализације и очувања здравља детета.

Асс. др Горан Вукомановић, педијатар

Извор: Мојпедијатар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама