Када вас ваш малишан наредни пут доведе до ивице живаца, покушајте да преокренете ситуацију

Када вас ваш малишан наредни пут доведе до ивице живаца, покушајте да преокренете ситуацију на шалу. Неочекивана промена вашег расположења сигурно ће условити промену његовог понашања – на боље!
dete
Већ и сама помисао на надметање воља и снага између вас и вашег детета, као и на борбу око тога ко ће први да попусти, изазива нервозу. Наравно, приликом васпитавања неопходно је да поставите границе и бескомпромисна правила, као и да их доследно спроводите.
То су основне стратегије које најчешће делују код двогодишњака. Ипак, понекад једноставно немате снаге да се изборите са тврдоглавим двогодишњаком који одбија да се обуче, окупа или оде на спавање. Тада, уместо да попустите или изгубите живце уз дреку и вику – покушајте фрустрацију да замените забавом.
Предлажемо вам неколико начина употребе хумора како бисте збунили и разоружали свог малишана у стресним ситуацијама. Тако ће обе стране истовремено “победити” и лепо се забавити.

Урадите нешто неочекивано и шашаво

Понашање које је у супротности са поимањем предшколске деце о стварности, прлично ће их збунити (бар тренутно!), зауставити и често забавити, јер су она још увек у процесу учења тога како живот функционише.

Практикујте реверзибилну психологију

Издавање детету супротних нардеби од онога што желите да уради најчешће делује, јер су деца по природи опортунисти и покушавају да наметну своју вољу и на тај начин покажу самосталност.

Играјте игру погрешних имена

Када сте усред свађе, употребите друго име за које ваше дете зна да је погрешно.

Опустите се

Понекад је отпор деце ипак немогуће савладати шалом, триковима, или одвлачењем пажње. У таквим ситуацијама морате да промените став. Наравно, то често није лако учинити, нарочито на крају дана, када вас савладају умор и нервоза.
Исто тако, реакције у “афекту” никада не доносе право решење. Дакле, преостаје вам једино да постепено смањујете “нападе” беса и да чешће “искулирате” ћудљивост и одређено понашање ваше деце. То се неће десити преко ноћи, потребно је доста стрпљења, али ћете на крају успети.

Неколико забавних идеја

Певајте смешне песмице. Замена само једне речи у песми децу може силно да забави и насмеје. Она добро памте речи песмица и редослед строфа, па када убаците неку непостојећу реч (нека то буде нека нелогична реч, која смислом потпуно одудара од контекста песме), деца ће одмах реаговати и исправиће вас. Ако наставите да “грешите”, малишани ће се све више укључивати у игру и почеће да вас имитирају у смишљању нових речи.

Претворите време купања и успављивање у забаву. На пример, можете да седнете на ивицу каде и да глумите незаинтересованост. Дете ће вероватно покушати да вам привуче пажњу и укључи вас у игру. Или, смислите неку причу за сваку пластичну играчку у кади.

Осим прича за лаку ноћ, можете да одиграте мали скеч у кревету. На пример, лезите поред детета и претварајте се да сте заспали, и при том нежно спустите руку на његову главу или преко његовог тела. Дете ће вероватно покушати да вас пробуди и побуниће се што сте се ослонили на њега. Но, убрзо ће покушати да вас имитира, ослониће се на вас или спустити рукицу на вашу главу. Ако ништа друго, овим ћете себи украсти бар десетак минута мира и одмора.

Играјте игру “Заледи се…”.Када дете каже: “Заледи се” то морате да урадите. Идеја је наравно у томе да престанете да радите оно што сте радили у тренутку када сте чули ову наредбу. Осим забаве, ова игра помаже развој контроле понашања.

Извор:  Life Content