Kada vas vaš mališan naredni put dovede do ivice živaca, pokušajte da preokrenete situaciju

28 jula, 2020

Kada vas vaš mališan naredni put dovede do ivice živaca, pokušajte da preokrenete situaciju na šalu. Neočekivana promena vašeg raspoloženja sigurno će usloviti promenu njegovog ponašanja – na bolje!
dete
Već i sama pomisao na nadmetanje volja i snaga između vas i vašeg deteta, kao i na borbu oko toga ko će prvi da popusti, izaziva nervozu. Naravno, prilikom vaspitavanja neophodno je da postavite granice i beskompromisna pravila, kao i da ih dosledno sprovodite.
To su osnovne strategije koje najčešće deluju kod dvogodišnjaka. Ipak, ponekad jednostavno nemate snage da se izborite sa tvrdoglavim dvogodišnjakom koji odbija da se obuče, okupa ili ode na spavanje. Tada, umesto da popustite ili izgubite živce uz dreku i viku – pokušajte frustraciju da zamenite zabavom.
Predlažemo vam nekoliko načina upotrebe humora kako biste zbunili i razoružali svog mališana u stresnim situacijama. Tako će obe strane istovremeno “pobediti” i lepo se zabaviti.

Uradite nešto neočekivano i šašavo

Ponašanje koje je u suprotnosti sa poimanjem predškolske dece o stvarnosti, prlično će ih zbuniti (bar trenutno!), zaustaviti i često zabaviti, jer su ona još uvek u procesu učenja toga kako život funkcioniše.

Praktikujte reverzibilnu psihologiju

Izdavanje detetu suprotnih nardebi od onoga što želite da uradi najčešće deluje, jer su deca po prirodi oportunisti i pokušavaju da nametnu svoju volju i na taj način pokažu samostalnost.

Igrajte igru pogrešnih imena

Kada ste usred svađe, upotrebite drugo ime za koje vaše dete zna da je pogrešno.

Opustite se

Ponekad je otpor dece ipak nemoguće savladati šalom, trikovima, ili odvlačenjem pažnje. U takvim situacijama morate da promenite stav. Naravno, to često nije lako učiniti, naročito na kraju dana, kada vas savladaju umor i nervoza.
Isto tako, reakcije u “afektu” nikada ne donose pravo rešenje. Dakle, preostaje vam jedino da postepeno smanjujete “napade” besa i da češće “iskulirate” ćudljivost i određeno ponašanje vaše dece. To se neće desiti preko noći, potrebno je dosta strpljenja, ali ćete na kraju uspeti.

Nekoliko zabavnih ideja

Pevajte smešne pesmice. Zamena samo jedne reči u pesmi decu može silno da zabavi i nasmeje. Ona dobro pamte reči pesmica i redosled strofa, pa kada ubacite neku nepostojeću reč (neka to bude neka nelogična reč, koja smislom potpuno odudara od konteksta pesme), deca će odmah reagovati i ispraviće vas. Ako nastavite da “grešite”, mališani će se sve više uključivati u igru i počeće da vas imitiraju u smišljanju novih reči.

Pretvorite vreme kupanja i uspavljivanje u zabavu. Na primer, možete da sednete na ivicu kade i da glumite nezainteresovanost. Dete će verovatno pokušati da vam privuče pažnju i uključi vas u igru. Ili, smislite neku priču za svaku plastičnu igračku u kadi.

Osim priča za laku noć, možete da odigrate mali skeč u krevetu. Na primer, lezite pored deteta i pretvarajte se da ste zaspali, i pri tom nežno spustite ruku na njegovu glavu ili preko njegovog tela. Dete će verovatno pokušati da vas probudi i pobuniće se što ste se oslonili na njega. No, ubrzo će pokušati da vas imitira, osloniće se na vas ili spustiti rukicu na vašu glavu. Ako ništa drugo, ovim ćete sebi ukrasti bar desetak minuta mira i odmora.

Igrajte igru “Zaledi se…”.Kada dete kaže: “Zaledi se” to morate da uradite. Ideja je naravno u tome da prestanete da radite ono što ste radili u trenutku kada ste čuli ovu naredbu. Osim zabave, ova igra pomaže razvoj kontrole ponašanja.

Izvor:  Life Content

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama