Како бебе подносе велике врућине и како их заштитити од топлоте

23 јула, 2016

Ваша беба је дошла на свет у сред лета! Да ли је за њу врућина опасна? Одговор је: може да буде, уколико беба не уноси довољно течности…
bebaГлавни орган који регулише промет воде у телу је бубрег. С обзиром на то да још није зрео у првим данима живота, организам новорођенчета не ваља оптерећивати великом количином течности. Стога се природа и побринула да прво мајчино млеко буде оскудно, „попут водице”. Оно се назива колострум и препуно је важних хранљивих и заштитних материја, док воде садржи таман колико беби треба. Тек рођена беба ће узимати колострум у мањим оброцима, али чешће него „зрело” млеко у каснијем периоду. Беба уноси воду у организам путем млека, а након навршених пет до шест месеци и путем хране.
Губитак воде се, осим преко бубрега, одвија и преко коже – знојењем, као и дисањем – у виду водене паре. У случају превише високе спољне температуре, новорођенче се прегрева, јер му је способност знојења мала. Термонеутрална околина новорођенчета је онај распон температуре и влаге у коме новорођенче, уз нормалну температуру тела (37-37,4 степена ректално или 36-36,9 степени испод пазуха) има најмању потрошњу кисеоника. За донешено новорођенче, термонеутрална температура околине, уз релативну влажност од 50 одсто и без струјања ваздуха је од 31 до 34 степена – када је дете голо, и око 24 степена када је уобичајено обучено и покривено памучним покривачем.
За разлику од хипертермије, која настаје као последица прегрејаности околине, фебрилност подразумева повишену телесну температуру услед поремећеног „термостата” у мозгу, и најчешће је последица инфекције.
Уколико приметите да је бебина кожа топлија него што је уобичајено, измерите јој телесну температуру. Ако је повишена, могу да буду у питању следеће ситуације:
1. Прегрејаност
 – висока ректална температура
 – топле руке и стопала
 – кожна температура на трбуху већа од кожне температуре на руци за два степена
 – румена кожа
 – здрав изглед
2. Фебрилност
 – висока ректална температура
-  хладне руке и стопала
 – кожна температура на трбуху већа од кожне температуре на руци за три степена
 – бледа кожа
 – болестан изглед
Шта предузети?
Прегрејане бебе (ректална температура преко 37,5 степени) најчешће су претопљене или дуже држане у средини чија је температура већа од термонеутралне. Ове грешке у нези би требало брзо отклонити па, ако температура падне – није потребан никакав други третман. То значи да бебу – уколико је била напољу, на врућини или у прегрејаном возилу, треба унети у хладовину и раскомотити (у случају да је знојава – пресвући) и обавезно напојити или подојити.
Међутим, ако није било поменутих услова, а дете не изгледа добро или температура не падне ни после сат времена, морају да се размотре следећа стања:
а) Инфекција – спровести комплетно испитивање на инфективне болести.
б) Дехидрациона грозница (обично код детета рођеног у термину, које је слабо храњено и изгубило више од десет одсто порођајне масе).

Да ли беби треба давати воду?

За разлику од одојчета на вештачкој исхрани, код одојчета које се храни хуманим млеком, оптерећење солима је ниско. Због тога му не треба давати додатну воду, чак ни у веома топлим климатским условима. Изузетак су случајеви: ако се прихрањује адаптираним или крављим млеком, уколико изгуби велику количину воде у току болести (пролив, повраћање, повишена температура), или ако се превише утопли.
Редовно давање воде одојчету (у случајевима када то није потребно) може да доведе до смањења интензитета дојења, или да утиче на појаву неправилних навика код бебе и да смањи притицање млека у дојке. Осим тога, вода у неким регионима може да буде загађена, а нестерилна флашица за храњење – да постане извор инфекције. Иначе, вода смањује заштитна својства и нутритивну вредност мајчиног млека, што је повезано са учесталијом појавом новорођеначке жутице.

Дехидрација и жутица

Честа појава код дехидриране деце је новорођеначка жутица. Након једнократне рехидрације, овакву новорођенчад потребно је чешће дојити. Не треба их непрекидно појити, с обзиром на то да се жута боја – билирубин, која није растворљива у води, не одстрањује из организма путем мокраће, већ путем столице. У томе важну улогу играју фактори из хуманог млека.
Уколико постоји потреба да дајете одојчету воду – даје се мања количина кашичицом, јер ће количина воде коју беба попије из флашице сигурно да поремети следећи подој.

Како се борити против летње врућине?

Трудите се да беби обезбедите термонеутралну средину. Да не би било претопло у стану, навуците ролетне пре него што сунце упече у прозоре, проветравајте стан ноћу и ујутру, а преко дана затворите прозоре да врућина не улази унутра. Клима-уређај се не препоручује за просторије у којима борави беба, јер ће она готово сигурно да се прехлади, али сме да буде у суседној просторији и да индиректно расхлађује и бебину собу. Бебу никако не треба износити напоље када је веома топло, а нарочито је не треба излагати директном сунцу, јер је то за њу изузетно опасно. Шетње се саветују ујутру и предвече, и то у „шареном хладу”, са обавезним шеширићем на глави.
Иначе, када јој је вруће, беба се зноји, због чега јој по кожи често избија ситна, црвенкаста оспа, која ће спонтано да прође уколико се отклони узрок повећаног знојења. Ако је оспа изражена, премазује се „кречним млеком” (бела течност са цинком) које сасушује кожне промене, а може се наћи у свакој апотеци. Помаже и код уједа комараца. Свакако ће пријати и купање у млакој води, али најважнији облик борбе против свих компликација због врућине остаје довољан унос течности.
Прим. др Маја Скендер, педијатар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама