Како ће радити школе до 20. јуна? Допис Министарства нејасан, тумачења различита

Ако је циљ наглог, неочекиваног и нимало логичног скраћивања наставног дела школске године био да се повећа раздор између родитеља и школа, тај је циљ засигурно постигнут.

Притиснути захтевом да у два радна дана заврше посао који је требало да раде наредне две недеље, просветни радници нашли су се у ситуацији у којој не могу да одговоре на сва питања и захтеве који стижу – од ученика, родитеља, руководства школе. Оцене се закључују брзо, поправљање оцена планира наврат нанос, како би се све постигло. Неки су пожурили да оцене ђаке, па деца имају и по неколико провера знања дневно.

Родитељи, незадовољни притиском који деца осећају, а можда помало и задојени надом да ће наставници бити “лаке руке” при закључивању оцена, љуте се на сваку оцену која је мања од четворке или петице.

А деца? Деца виде како су одрасли збуњени, али учени да поштују ауторитет. Да се не буне. Па тако и сада поштују дописе и одлуке. А одлуке су врло занимљиве. Док ће неке школе бити отворене за ученике као и до 6. јуна, друге су решиле да за млађе основце и све који не поправљају оцене, распуст почиње тог дана – без права да деца уопште дођу у школу 7. јуна, желели то или не.

Новинари Блица разговарали су са директорима неколико школа које су се потрудиле да одлуке доносе у интересу својих ђака.

„Имамо продужени боравак који наставља да ради нормално, имамо целодневну наставу која такође наставља да ради нормално до 20. јуна као што је предвиђено календаром. Ту се фактички ништа не мења. С друге стране, ако неко не жели да шаље дете ни у продужени боравак ни у школу, он то може да уради“, каже Дарко Егер, директор Основне школе “Кнегиња Милица” за Блиц.

Директор основне школе у Врчину, Добрица Синђелић такође је потврдио да деца регуларно долазе у школе и остају у продуженом боравку, како је било и до сада.

У школама где има више група, радиће се анкета у зависности од интересовања родитеља.

„Можда остане све по старом, можда буде спајање група и модификовање, али продужени боравак ради нормално. Данас смо тим поводом слали анкете родитељима“, казао је Небојша Трифић, директор Основне школе “Милоје Васић” у Калуђерици.

Наставник ће бити ту по свом распореду часова

Дарко Егар је појаснио да ће наставник свакако долазити у школу по свом распореду часова, те нагласио да се не прекида рад школе.

„Обуставља се само извођење предавања, обраде новог градива. Наставник је ту у свом радном времену. Уколико нешто захтева посебни додатак, допунска настава, наравно да је потребно организовати допунску наставу“, поручио је Егар.

„По распореду часова деца поправљају оцене, наставник седи у својој учионици“, рекао је Синђелић.

Синђелић је нагласио да ће се ово време искористити „за оно што највише фали у школи, а то је социјализација деце“.

„Они када заврше питање оцена, шта би друго радили? Шта има лепше од отварања тема које су интересантне деци. То је битна ствар која се добија, интеракција између наставника и детета“, казао је он.

С обзиром на то да класичне наставе неће бити, на наставницима је да осмисле како ће часови изгледати и шта ће са децом радити за време њиховог боравка у школи. Јединствени модел не постоји и ту су сада наставници ти који треба да покажу своју креативност и иновативност.