Kako da dete prestane da piški u krevet

13 decembra, 2018

 Uprkos činjenici da je dete naučilo da piški na nošu, uopšte nije retkost da i dalje često mokri u krevet između četvrte i sedme godine žviota. Evo kako da pomognete svom mališanu da prestane da piški u krevet.

Otprilike 15 odsto deca uzrasta od četiri do sedam godina mokri u krevet najmanje dva puta nedeljno. Ako se to dešava i vašem detetu, znajte da je potpuno normalno, ali i da postoje neki koraci koji mogu da vam pomognu da se to više ne dešava.

Smanjite unos tečnosti pred spavanje
Da biste sprečili da se detetu bešika previše napuni uveče, važno je da kontrolišete količinu tečnosti koju unosi od kasnog popodneva do odlaska u krevet. Dajte mu dosta tečnosti ujutru i popodne, a zatim smanjujte kako dan odmiče.

Osim toga, važno je da dete svako veče ide u kupatilo uveče pred spavanje. Neka to postane večernja rutina.

Izbegavajte određenu hranu koja iritira bešiku
Neke namirnice mogu da iritiraju bešiku kod male dece i da dovedu do “mokrih nezgoda” u snu jer nemaju dovoljno kontrolu nad bešikom. Izbegavajte da dajete deci uveče previše kiselu hranu, poput limuna, pomorandže, jabuke… i sokove od tog voća.


Obavezni skrining na noćno umokravanje?
Takođe, mališani uveče ne bi trebalo ni da unose mlečne proizvode poput mleka ili jogurta, jer im se od tih namirnica više spava i teško im je da ustanu do toaleta kad im se piški. Ni topla čokolada ili čaj, kao ni napici koji sadrže dosta šećera ili kofein nisu baš dobar izbor za veče.

Neka noćno ustajanje u kupatilo postane navika
Deca po prirodi spavaju mnogo čvršće od odraslih i zato im je nekad teško da se probude i kad im je puna bešika. Zbog toga nije loše da ih svake noći po jednom probudite da odu u toalet kako bi ispraznili bešiku. To će im pomoći da vremenom i sami počnu da se bude kada im se piški.

Osim toga, možete da izbrojite koliko često dete ide tokom dana u WC – ako, na primer, dete tokom dana piški sedam puta, na svaka tri sata, i noću ga budite svaka tri-četiri sata. Kada prođe nedelju dana da se ne upiški u krevet, možete da prestanete da ga budite – sada će se buditi i samo.

Povećajte unos magnezijuma
Sudeći prema istraživanju, deca se možda noću pomokre u krevet zbog nedostatka magnezijuma u ishrani. Nedostatak magnezijuma čini nervni sistem manje osetljivim, tako da dete ni ne oseti da mu se piški.

Nema potrebe da detetu dajete suplemente, osim ako vam to lekar ne kaže. Dovoljno je da mu u ishranu ubacite više namirnica koje sadrže magnezijum – susam, avokado, banane, lososa, mahunarke.

Vodite dnevnik
Kao što bi vam svaki doktor predložio u bilo kojoj situaciji koja se ponavlja, važno je da vodite dnevnik kako biste utvrdili koliko se često ponavlja. To će vam pomoći da motrite na detetove navike, aktivnosti, unos hrane i tečnosti, emocionalno i mentalno zdravlje.

Takođe, to će vam možda pomoći i da razumete šta je okidač za mokrenje u krevetu. Možda određene namirnice iritiraju bešiku ili neki napici ometaju reakciju nervnog sistema.

Razgovarajte sa detetom
Pričajte sa detetom o tome kako se oseća emocionalno. Ako je prošli kroz neku promenu u životu – na primer, preselili ste se ili je dete promenilo školu, to može da bude razlog za stres ili anksioznost, a to može da bude povezano sa mokrenjem u krevet. U tom slučaju, proći će kada se naviknu na novonastalu situaciju. U međuvremenu, pomozite detetu da ne oseća sram, podržite ga, dajte mu do znanja da ste uz njega.

Dajte mu nagrade
Važno je da na pozitivan način podstičete dete, a nagrade su svakako dobar način za stvari koje deca mogu da kontrolišu. Ali, važno je da znate da dete ne može da kontroliše mokrenje u snu, i da mu ne dajete nagradu kad se ne upiški u krevet jer bi zbog toga moglo loše da se oseća. Umesto toga, dajte mu nagradu za stvari koje pomažu da se izbegne mokrenje u krevet.

Na primer, nagradite dete što pije dosta tečnosti ujutru, a izbegava tečnost uveče, što jede namirnice bogate magnezijumom, što ide u toalet pre spavanja.

Motivišete dete odgovornošću
Važno je da do neke granice naučite dete da bude odgovorno i nezavisno. Umesto da kaznite dete što se pomokrilo u krevet, tražite od njega da vam pomogne da promenite mokri čaršav, da se svuče i odnese mokru pidžamu u kupatilo… Na taj način će ono možda više ceniti to što radite i samo poželeti da bude odgovornije kada je reč o mokrenju u krevet.

Kada da konsultujete doktora
Kao što smo rekli, mokrenje u krevet je potpuno normalno, ali u nekim slučajevima treba da konsultujete lekara, ako se situacija vremenom ne popravlja:

Ako dete često ima “mokre nezgode” i danju i noću, a starije je od pet godina.

Ukoliko dete konstantno piški u krevet a starije je od sedam godina.

Prošli su meseci da dete nije mokrilo u krevet, a onda je iznova opet počelo, a starije je od pet godina.

Izvor: Mondo

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Kako da dete prestane da piški u krevet"

  1. Sanja kaže:

    Dragi moji,kod nocnog nokrenja tesko da bilo sta od ovoga pomogne. Kako da ga nagradim i motivisem kad ga odvedem do toaleta i vratim u krevet,a on spava i hoda,a ujutru se ne seca da je ustajao. Ovo moze da napise neko ko se u stvari nije susreo sa problemom nocnog mokrenja kod deteta.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama