Kako da dete stvori radne navike kroz igru

25 oktobra, 2016

Kako bi deca što uspešnije odgovorila na sve školske obaveze, neophodno je kod njih razviti radne navike koje će im svaki zadatak učiniti lakšim. Roditelji treba da za svaki radni dan odrede deci vreme za učenje i pisanje domaćih zadataka. Pri tome je važno znati da ne postoji univerzalno vreme za učenje koje podjednako odgovara svakom detetu. Morate pratiti ritam vašeg mališana i u skladu sa tim odrediti njegove obaveze. Pojedinim mališanima odgovara da odmah nakon škole počnu sa rešavanjem domaćih zadataka, dok su drugi u tome uspešniji tek nakon kraćeg odmora ili igranja sa vršnjacima.
deca-citanje-ucenje-1349385566-215893-400x300.jpg
Najvažniji je da deca u učenju uživaju i da im ono bude zabavno poput dečje igre. Ako uspete da pisanje domaćih zadataka učinite zabavnim za vaše dete, ono će svakodnevno bez ikakvih napora i odlaganja odgovoriti svakoj školskoj obavezi.

Uz pomoć sledećih saveta, uspećete da kod vašeg deteta razvijete radne navike koje će mu pomoći da bude što uspešnije u školi:

1. Neka vaše dete za svaki dan napiše plan svojih obaveza, to će ga dodatno motivisati da sve zadatke ispuni. Istovremeno imaće pravi uvid u sve svoje obaveze i na nijednu neće zaboraviti. Plan dnevnih obaveza posmatraće kao cilj koji mora da ispuni, a zadovoljstvo koje će izazvati njegovo ostvarenje motivisaće ga da svakog dana odgovori svim svojim obavezama.

2. Uskladite vanškolske aktivnosti deteta sa njegovim šlolskim obavezama. Dajte priotitet školskim zadacima i potrudite se da ne opteretite vaše dete prevelikim obavezama. Časovi klavira ili sportski treninzi mogu postati preveliko opterećenje za dete. Razgovarajte sa njim i saznajte da li želi da nastavi sa dodatnim aktivnostima.

3. Najbolje je da dete povremeno promeni prostoriju u kojoj uči. Ukoliko sve vreme uči na jednom istom mestu, poželiće neku promenu. Ključno u svemu ovome jeste da za učenje obezbedite mirnu prostoriju, zaštićenju od buke i svega ostalog što bi moglo loše da utiče na koncentraciju vašeg deteta.

4. Budite oprezni sa pohvala koje upućujete najmlađima. Preterano hvaljenje mališana napraviće od njih niskomotivisane osobe. Ukoliko deci često govorite da su pametna, pomisliće da nije potrebno da se više dokazuju ili da nastave sa usvršavanjem.
Izuzetno je važno da decu hvalite za svaki uloženi trud, a ne samo za postignute uspehe. Nepravilne i prevelike pohvale dovešće do toga da deca postanu preosetljiva na neuspehe i bez iamlo hrabrosti za suočavanje sa životnim izazovima.

5. Potrudite se da učenje bude kontinuirano i ne dopustite da dete odlaže svoje obaveze. Zadaci se odlaganjem nagomilavaju, pa će dete biti primorano da za kratko vreme nauči preveliki broj podataka. Kampanjsko učenje koje će u toj situaciji biti jedino rešenje daće kratkoročne rezulttate. Sve informacije koje se na ovakav način nauče, brzo se zaborave.

6. Školsko gradivo se najbolje uči ponavljanjem, stalno čitanje pomaže da se što više informacija zapamti i razume njihov smisao. Najbitnije je da se sa učenjem počne ne vreme, deca će tako biti oslobođenja bilo kakvog pritiska, a učenje će biti kvalitetno i daće najbolje rezultate.

7. Nikada ne rešavajte domaće zadatke umesto dece. Vaša pomoć i smernice koje im dajete svakako su dragocene za njih, ali ukoliko se odlučite da sami napišete dečje radove ili da rešite njihove matematičke zadatke, morate imati na umu da im na taj način nimalo ne pomažete. Ocene vašeg deteta verovatno će biti jedne od najboljih u razredu, ali ovakvim potezima dovešćete do toga da se dete navikne na vašu pomoć i da je u svakom trenutku očekuje.

8. Nabavite slagalice, mozgalice ili sudoku koje će učenje učiniti zabavnim. Primere iz školskog gradiva povezujte sa primerima iz stvarnog života, kako bi ih deca što bolje razumela.

Učenje kroz igru i samostalnost deteta u rešavanju domaćih zadataka ciljevi su kojima se roditelji moraju rukovoditi.

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama