Како да научите дете да плива

Иако то може да буде права битка, научити дете да плива је заиста нешто посебно. Идеална средина за учење је базен, али ће добро доћи море или река.


Од реквизита је најбоља даска од стиропора, а време када можете почети са часовима је када дете напуни пет година, иако од афинитета зависи да ли ћете се у авантуру упустити и раније.

Прво и основно правило је да ништа не смете радити на силу. Нека деца почну да пливају са три, нека са осам година, а нека много касније. Ако и не научи ове године, научиће неке наредне и нема разлога да се због тога узрујавате јер ћете само постићи супротно. Осим стрпљивости, важно је да све претворите у игру и забаву.

„Најважније од свега јесте да се дете ослободи страха од воде. Ако сте успели да га одвучете у воду до рамена, а да се у њој осећа пријатно, можете да почнете да подучавањем, али само кроз игру, у супротном од пливања нема ништа. Деца су најчешће спремна за учење са пет, шест година, нека и раније“, каже за „Ало“ Слободан Јовановић, професор физичке културе.

Прва ствар коју дете треба да савлада јесте плутање попут звезде, на леђима и стомаку.

„Поставите дете на стомак, а придржавајте га испод груди и кукова. Руке и ноге треба да буду раширене. Храбрите га да зарони главу (лице) у воду на неколико секунди. Окрените га на леђа, па поновите поступак, с тим што је глава сада изнад воде. Када се препусти води тако да може само плута без придржавања, све остало је само питање технике“, каже Јовановић.

У спортским продавницама набавите даску за пливање од стиропора, која је најјефтинији и најбољи реквизит, мада и остали могу да помогну. Прво се учи техника рада ногу. Дете држи даску испред себе са испруженим рукама и из зглоба кука удара само ногама. Потом на неколико секунди зарања главу у воду, најпре право, а потом наизменично лево и десно, као код пливања краул стилом.

Када је савладало рад ногу, на ред долазе руке. С опруженом левом руком у којој је даска покажите му како да замахује другом руком, симулирајући горепоменути стил.

Глава с почетка треба да је изнад воде, а потом је зарања на неколико секунди, прво право, а затим десно, док се учи пливање десном руком. Наравно, све то понавља левом руком, а затим склапа све научене елементе у целину. Идеална средина за тренинг је базен који има ивицу за придржавање, равно дно и мирну воду, док у мору таласи могу да ометају учење.

Извор: Мондо