Kako da naučite svog trogodišnjaka da deli (i zašto je to BAŠ važno)

Veština deljenja nije nešto sa čim se rađamo. Ona se uči. A ako želite da i vaša deca nemaju problem da sa drugarima u parku podele igračku ili keks, onda im morate dati primer i ukazati im na pozitivne posledice deljenja.

Foto: Canva

Pre svega, treba da znate da je sasvim normalno ako mala deca ne žele da dele svoje stvari. A ako su baš mali, nije neobično ni da veruju da sve ono što oni požele – mogu da dobiju, čak i ako nije njihovo. Ne treba da mislite da vam je dete razmaženo ili bezobrazno čak ni ako to svoje pravo brani nasiljem ili odbrambenim stavom. Ali svakako treba da im pokažete koje su dobrobiti deljenja i zašto je i za njega samog (ili nju) lepše da ono što ima podeli s drugima.

Za malu decu nije lako da razumeju koncept davanja i uzimanja. Posebno što ne razumeju dobro ni koncept vremena. Recimo, ako dvogodišnjaku kažete da će mu drugar uzeti igračku ali će je za nekoliko minuta vratiti – to njemu ne znači ništa. On zna samo da igračku u tom trenutku više nema.

Deca tog uzrasta su u egocentričnoj fazi razvoja i prepoznaju samo sebe kao individuu koja ima i želi neke stvari. Oni tek počinju da razumevaju koncept posedovanja, polazeći od sebe. Ali još im nije jasno kako to da stvari mogu da pripadaju i drugoj deci ili ljudima.

Dobra vest je da, iako to nije lako postići, deca MOGU naučiti da dele. Ali vam za to treba strpljenja i iskrena volja. Jer, ima mnogo onih roditelja koji su potajno ponosni kad se njihovo dete bori da sačuva nešto svoje od drugih koji bi želeli to da uzmu. Ovaj tekst (verovatno) nije za njih.

Kako da naučite decu da dele?

Koncept deljenja deca počinju da razumeju negde oko 3. godine. Ali, proći će još neko vreme dok budu zaista spremni da dele. Iako u tom uzrastu počinju da razvijaju empatiju, umeju da sačekaju svoj red, ipak nisu još dovoljno zreli da odole svojim impulsima. Većina trogodišnjaka, pa i četvorogodišnjaka će uvek na prvo mesto staviti svoje trenutne potrebe i želje.

Malo dete, dakle, ne može da razume da, uprkos tome što u tom trenutku nema više tu svoju igraču (koja mu možda do maločas nije ni bila interesantna), uskoro će je opet imati. Ali, uprkos negodovanju, plaču, pobuni, njihova veština deljenja u tim momentima zapravo sazreva ispod površine.

Donosimo vam smernice koje bi trebalo da sledite da bi vaše dete naučilo da deli.

1. Budite primer

Ako želite da vaše dete nauči da deli, postavite se kao dobar uzor u tom pogledu. To možete uraditi tako što ćete u parkiću drugu mamu ponuditi nekom hranom koju ste poneli ili tako što ćete ponuditi pomoć na neki drugi način.

2. Nemojte zaboraviti da su deci njihove stvari baš mnogo važne.

Deci stvari koje imaju mnogo znače. Ako ih terate da dele onda kad to ne žele, samo ćete podstaći njihovu opsesiju time da njihove stvari ostanu samo njihove. Deca zapravo moraju da nauče da deliti nije isto što i odreći se stvari. To je jedini način da shvate da deljenje igru zapravo može učiniti još zabavnijom.

3. Posmatrajte kako koriste stvari koje drugi dele s njima

Kada neko drugi deli igračke s vašim detetom, ukažite mu na to. Tako će vaše dete videti šta se dešava kad drugi dele i kako oni zapravo dobiju svoje stvari natrag. Objašnjavajte detetu dok igra traje koliko je lepo igrati se zajedno. Dete će to mnogo lakše shvatiti ako deli tuđu igračku, jer u tim momentima nije opsednuto potrebom da mu se vrati ono što je njegovo.

4. Obratite pažnju šta je to što dete ne želi da deli

Ako dete generalno nema problem da deli, ali postoji ta jedna ili dve stvari koje mu posebno znače i koje ne voli da pozajmljuje – ne insistirajte. I, još bolje, te stvari ne nosite u park ili bilo gde gde će biti još dece.

5. Primetite i istaknite kad vaše dete pokaže volju da deli

Makar to bila i sitnica, pohvalite dete kad pokaže volju da deli nešto svoje. Odajte mu priznanje i pokažite da ste primetili kako je sad veliki dečak ili devojčica.

6. Budite strpljivi

Nekoj deci je teže i treba im više vremena da shvate da je igra zabavnija onda kad se igračke dele. Ali uz vaše razumevanje i upornost će i to doći. Kako dete bude razvijalo socijalne veštine i sticalo prijatelje, biće spremnije da prihvati ideju da je deljenje zapravo zabavno.

Postoji još nešto što treba da znate o deljenju. To je veština koja se uči u detinjstvu i skoro je nemoguće odraslog čoveka naučiti da deli.

Znamo i to da će neki reći da nije dobro terati decu da dele jer, ni nas niko ne treba da tera da delimo svoje stvari. Upravo zato je važno ovu veštinu steći. Dakle, ako vaše dete ne voli da deli, tačno je da ne treba da ga terate. Ali nikako nije tačno da to treba da ignorišete i čekate da volja da deli dođe sama. Postoji šansa da se to nikad neće desiti. Zato poslušajte naše savete i naučite ih radosti deljenja dok su još mali.

Priredila: A. Cvjetić