Манири које би СВА данашња деца требало да имају (али их пре тога морају научити ОДРАСЛИ)

Foto: Canva

Реци „молим“, „хвала“, „извини“, поздрави комшиницу љубазно, врати ствари на своје место кад се послужиш, листа правила лепог понашања може да се ниже у недоглед. Па ипак, данашња деца као да мало знају о манирима и бонтону. А у томе има мало (или нимало) њихове кривице.

Неретко кажемо „мали је још, има времена, научиће“, а онда се касније изненадимо што су „тинејџери нељубазни и незаинтересовани“. Но, поред тога какво друштво градимо и на каквим „младима свет остаје“, треба имати у виду да су манири корисни и за нашу децу и њихов развој.

Заборављени манири које данашња деца треба да знају (али и они који су дошли с модерним временима)

Постоје правила лепог понашања која су се некада сматрала основним вештинама и била део свакодневне културе. Подсетите се ових „старомодних“ манира који могу да буду предност вашег детета у односу на вршњаке, али и многе одрасле. Такође, научите децу манирима који долазе са новим начином живота у дигиталном друштву.

Знајте када да искључите телефон

Већина деце, чак и они веома мали, имају сопствени паметни телефон или приступ телефону свог родитеља, што значи да их треба научити бонтону и правилном коришћењу мобилног телефона. Дакле, важно је да знају да телефон треба да буде искључен или утишан када су у биоскопу, на позоришној представи, рођенданској забави или породичној вечери.

Важно је рећи „нема на чему”

Лепо је за почетак да ваш малишан зна када треба да каже „хвала“ и „молим“, али свакако га треба научити и како да на љубазан начин прихвати захвалност. Уместо нехајног „океј“, „шта год“, „нема проблема“ или потпуног изостанка одговора када им се неко захвали, прави одговор треба да буде „нема на чему“ или чак „задовољство ми је“, уз поглед у очи.

Мале услуге

Мале услуге и дела љубазности помажу да друштво функционише несметано. Ствари као што су придржавање врата, подизање предмета који је пролазнику (или саговорнику) пао, пропуштање старије особе у реду – нису тешке, али су фине услуге које чак и мала деца могу учинити за одрасле и другу децу. Наравно, научите их да то раде на безбедан начин, када је присутна одрасла особа коју познају.

Рећи „хвала“ услужним радницима

Рећи „хвала“ је основа свих добрих манира, али ових дана многа деца (и одрасли!) превиђају захвалност људима који им свакодневно помажу на много малих начина, као што су конобари, продавци, наставници и возачи аутобуса. Не ради се само о љубазности, већ и о учењу деце да препознају и признају доприносе других као вредне. Уједно, деца се уче важној лекцији, а то је да други људи нису њихове слуге.

Уступање места у превозу

Некада је било уобичајено препустити седиште у превозу старијој особи или трудници. Међутим, у савременом друштву многи дају предност удобности свог детета у односу на друге. Осим ако су веома мали (или болесни), малишану су заправо савршено способни да стоје неко време у аутобусу. Ово је савршена прилика да их научите да покажу доброту и мисле на друге.

Чекање да сви седну за сто – па се онда послужити

Без обзира да ли вечерате код куће или у ресторану, правила бонтона налажу да сачекате с јелом док сви не седну за сто. Многи људи имају утисак да деца увек треба да једу одмах. Међутим, чак и веома мала деца могу научити да сачекају неколико минута све остале.

Без прекидања одраслих – и друге деце у разговору

Деца су „природни прекидачи“. Њихова жеља за пажњом је нормална, али је важно да науче да због тога не прекидају друге у разговору. Научите своје дете да вас тапка по руци када с неким разговарате и да стрпљиво сачека да му се обратите пре него што проговори.

Ако вас прекине, мирно му реците да је непристојно прекидати, као и да ћете га ускоро саслушати. Када дође време за разговор – понудите му једнаку љубазност и не прекидајте га док говори.

Изношење љубазних запажања

Када ваше дете каже тетки да изгледа трудно или упита странца зашто има бубуљице на лицу – то може да буде понашање које је „развојно одговарајуће“ за малишана који учи о свом свету. Међутим, треба научити децу да њихове речи утичу на друге и да могу да повреде и увреде (чак и одрасле!) ако коментаришу њихов изглед. У реду је да уделе комплимент, али ако нису сигурни да ли ће њихово запажање бити увредљиво, требало би да знају да сачекају да вам кажу насамо.

Покривање уста приликом кијања и кашљања

Данас је важније него икада научити децу да кашљу или кијају у марамицу или лакат. То није само питање хигијене, већ је то и начин да помогнете другима да се осећају безбедно и удобно у вашој близини. Не заборавите да их научите да после кажу „извините“.

Писање захвалница

Када вам поклоне нешто, људи воле да знају да је њихов поклон примљен и да уживате у њему. Децу свих узраста треба научити да пишу или цртају захвалницу када добију поклон. Још једна модерна опција је да пошаљете поруку захвалности или мејл, по могућности са слатком фотографијом клинца који држи поклон или знаком захвалности.

Коришћење доброг бонтона на друштвеним мрежама

Осим ако нису веома мала, већина деце је ових дана на друштвеним мрежама, а то значи да их треба научити шта треба, а шта не треба да чине у интеракцијама на Фејсбуку, Инстаграму и осталим платформама. Основно је, на пример, да не објављују слике или означавају друге људе без њихове дозволе, затим, да никада не дају личне податке, као и да не говоре на мрежама оно што не би рекли лично.

Представљање другим људима

Идеалан начин да се представите јесте да успоставите контакт очима, пружите руку за руковање и топло се осмехнете. Управо овоме треба да научимо  нашу децу. Ако је дете стидљиво и не осећа се пријатно да додирује неког другог, увек је прихватљиво да уместо руковања климне главом, наравно уз поглед, осмех и љубазно обраћање.

Лепи манири – Долазак на време

Иако деца не могу да возе аутомобил, оно што могу и треба да науче јесте свакако колико је важно да буду спремни на време. Не само да ће им то помоћи да им дан прође лакше, већ је то и знак поштовања према њиховим друговима из разреда, наставницима, тренеру и, наравно, члановима породице. Научите дете како да одлаже своје ствари попут ципела и капута на место, да се обуче благоремено и крене на договорени састанак/тренинг/час/ рођенданску забаву.

Разговор преко телефона

Млађа генерација је можда вештија у коришћењу паметних телефона, али старији људи генерално имају боље манире, посебно када је у питању разговор телефоном. Алармантно је колико деце не зна основе телефонског разговора. Научите их да одговоре на позив са „Здраво“ и да кажу неку реч поздрава како би разговор прекинули, а не само да спусте слушалицу или да га врате одраслој особи. Покажите свом детету како да започне телефонски позив, да се представи и лепо разговара. Уверите се да знају и како да воде видео разговоре.

На крају, свако ново правило лепог понашања доноси вишеструку корист детету. Уз помоћ манира израста у једну љубазну и самосвесну личност која изазива поштовање и дивљење и притом се фино осећа у свакој (па и непријатној) ситуацији.

5 корака у неговању манира

Вежбајте лепо понашање код куће. Припремите децу унапред за различите ситуације како се не би изненадили у неким тренуцима и лоше понели.

Имајте очекивања која су у складу са узрастом детета. Деца су способна да уче, раде и развијају се у свакој фази живота. Може вас изненадити шта све ваше дете може ако му се укаже прилика.

Будите добар пример. Деца су најбољи имитатори, па пазите на своје манире, чак и ако мислите да вас ваш малишан не гледа.

Не претите и не кажњавајте дете. Претње и казне не дају ефикасне резултате, а на дуже стазе увек је боље користити се подршком и подстицајима.

Разговарајте. Уверите се да ваша деца знају да увек могу да вам се обрате када имају неко питање и недоумицу.

Aska - crna ovca i pisac. Kalinina i Lazareva mama. Žmuova. Budna već tri veka.