Како да одгајите паметно дете

септембар 20, 2016

 
Да ли знате да као родитељ можете да урадите пуно тога како бисте одгајили паметно дете и усадили му љубав према учењу? Наравно да гени имају велику улогу, али то не значи да је све на њима и да родитељи не треба ништа да раде јер “то ти је, што ти је”. Напротив, улога родитеља је важна и помаже детету да напредује на свим пољима и користи своје таленте и вештине.
13631563_1146128875452039_4621651077148055894_n
И за то вам није потребно пуно новца, најновије апликације, безброј ваннаставних активности и сл. Оно што је најважније јесте да детету пружите љубав и подршку заједно са вером у његове способности.
Пратите следеће савете:
Представите учење и решавање проблема као нешто забавно
Веровали или не, могуће је да дете има позитиван став према домаћим задацима и да воли да их ради. Учење може бити забавно колико и игра или одлазак у парк. Пуно зависи од тога како је детету представљено учење. Пробудите у детету жељу за решавањем проблема и савладавањем изазова једноставним реченицама – “Супер, ово је баш било тешко.” или “ Јел ово било превише лако? Извини. Следећи пут радимо нешто изазовније и занимљивије.”
Циљ је да дете схвати да је наилажење на проблеме добро и да је занимљиво решавати их. Да је школа добра јер се у њој уче занимљиве ствари али и да пред проблемима у животу не треба стајати и жалити се.
Прочитајте и Доказано: За успех у школи важнији је карактер од интелигенције
Хвалите труд а не урођене способности
Доказано је да хваљење талената и интелигенције деци не доноси самопоуздање већ има сасвим супротан ефекат – чини да она сумњају у себе и своју памет чим је нешто тешко или не иде по плану. Најбоља ствар коју родитељи могу да ураде јесте да код деце буде љубав према изазовима, радозналост према грешкама, уживање у труду и жељу за константним учењем.
Када ваше дете уради нешто добро, немојте се фокусирати на њихове способности (“Прави си уметник!”) нити на то што ви мислите о резултату (“То је диван цртеж!”) већ похвалите уложени труд – нову технику коју је дете користило, како сте поносни што није одустало кад је било тешко или како је било сконцентрисано. То су особине на које треба обратити пажњу. Такође, објасните детету да памет није нешто са чим се рађамо већ је као мишић – што га више вежбамо то више знамо.

Прочитајте и Развој емоционалне интелигенције код деце

Разговарајте са дететом
Начин на који разговарате са дететом може да помогне да оно изгради богат речник и подстакне га да критички размишља. Ово ћете постићи на једноставан начин. Прво, користите богат речник свакодневно. Мало дете ће рећи “Ммм, сладолед.”, а ви додајте “Изгледа да баш волиш сладолед. Баш је укусан, зар не?” Суштина је да не понављате речи које дете изговара већ да обогаћујете реченице новим речима. Наравно, све у складу са узрастом. Што старије дете то је више могућности. Важно је само да знате да није никада прерано почети.
Друга ствар је подстицање детета на размишљање, зато га питајте шта оно мисли о књизи, замолите да вам објасни шта је нацртало или игру коју је измислило. Пружите детету прилику да користи речи које је чуло.
 
Реагујте позитивно на радозналост и питања
Детету је све ново и за све му је потребно објашњење па неизбежно поставља безброј питања. Уместо да на њих одмахујете руком јер су вам досадна покажите позитиван став и одговорите. Не постоји глупо питање ако неко жели нешто да сазна и то је важно да и ваше дете схвати како се не би плашило да постави неко питање. Ако не знате одмах одговор обећајте да ћете га потражити, а затим то и урадите.
Такође, можете и ви запиткивати дете шта оно мисли о нечему. Тако ће научити да даје прецизније одговоре.

Прочитајте и 18 вештина особе високе емоционалне интелигенције

Пружите пуно прилика за слободну игру
Распоред се лако испуни различитим додатним активностима, али веома је важно да дете има и слободно време. Презаузетост спречава дете да открива свет својим темпом и сконцентрише се на једну активност.
Обезбедите вашем детету време за истраживање играчака, измишљање игара и за опуштање.
 
Читајте детету али и за себе
Читање има чудесне моћи, књига може да смири дете и помогне му да победи досаду. Осим тога, читање треба да буде део свакодневне рутине. Одредите време за читање од малена.
У току читања питајте дете шта мисли о томе што се дешава, описујте детаље и учините га забавним. Васпитајте дете тако да за њега књига представља вредан поклон. Али, исто тако морате и ви да читате. Дете ће још више волети да чита ако види да и ви уживате у књигама.

Прочитајте и Најчешће грешке којима кочимо развој интелигенције сопствене …

Верујте у способности вашег детета
Важан део одгајања паметног детета јесте и да му дате шансу да вас изненади оним што зна.
Дете не може да уради све, али сигурно може много више него што родитељи мисле. Пустите дете да проба, нека и погреши и неуспе, научиће да проба поново. Охрабрите га чак и када знате да ће му требати још времена.
Биће и тренутака у којима је јасно да дете није спремно за нешто. Видећете по њему, по томе што је учење тешко, оптерећује, оно не ужива у њему и једноставно му је све тешко. Када учење више није забавно већ постане битка између вас двоје. Онда му дајте времена. У другим ситуацијама, верујте да ваше дете може да постигне невероватне ствари.
 
Извор: http://www.najboljamamanasvetu.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама