Kako da pripremite decu za povratak u školu

27 jula, 2021

Ove godine povratak u školu biće veoma specifičan. I dalje je nedovoljno jasno da li će se nastava odvijati u učionicama uz određene mere, preko TV-a, ili preko neke od aplikacija. Šta god da se ispostavi, bilo bi dobro da deci izađete u susret, pa evo i 10 saveta kako.


Pošaljite ih na raniji odlazak u krevet

Tokom leta mrak pada kasnije, a i deca vole što duže da ostanu budna. Međutim, kada škola ponovo počne, važno je da se dovoljno naspavaju, te da samim tim odlaze ranije u krevet. To će im pomoći da se vrate u školsku rutinu i imaju dovoljno koncentracije da isprate nastavu.

Obnovite jutarnji ritual

Za vreme raspusta jutarnji sati su logično daleko fleksibilniji i opušteniji. Ali, pre nego što škola krene, treba se podsetiti i vratiti na standardni jutarnji ritual. To podrazumeva buđenje u određeno vreme, doručak, pripremu za nastavu – bila ona u učionici ili na internetu.

Uredite radni prostor

Bilo da će se časovi odvijati kao ranije, ili pak od kuće preko aplikacije, važno je da deca imaju svoj radni kutak. To će im pomoći da bolje prate nastavu i obavljaju domaće zadatke. Neka na stolu bude lepo složen sav neophodan pribor, a slobodno dodajte biljku i porodičnu fotografiju, jer će ih dodatno motivisati.

Potrudite se oko ishrane

Možda je suvišno napomenuti, ali pošto je zdrav imunitet prioritet tokom virusa kovid-19, zaista treba više povesti računa. Deci to treba bez pritiska i objasniti, kako ne bi imala standardan otpor prema nekim važnim namirnicama, preko kojih će uneti sve neophodne vitamine i minerale.

Organizujte da se viđaju sa drugarima

Jedan od lepših aspekata vezanih za školovanje svakako jeste socijalizacija sa vršnjacima. Tako da, pošto nije isključeno da će se nastava odvijati on-line, organizujte jedno lepo druženje u parku. Uz sve obavezne mere opreza, neka se deca vide, igraju, i razmene utiske sa raspusta.

Obavite jednu konstruktivnu kupovinu

To ne treba da bude ništa skupo i luksuzno, jer je poenta u tome da deca shvate kako se školska godina polako bliži. U to spadaju knjige, sveske, simpatični rezači, gumice za brisanje, olovke, flomasteri, lenjiri… Naravno, i neka lepa sitnica u vidu novog odevnog predmeta ili asesoara sigurno će ih posebno obradovati.

Pomozite da budu što disciplinovaniji

Vodite računa da vaša deca budu o svemu na vreme obaveštena i organizovana. Tako ćete im pomoći da se bolje uklope u novonastale okolnosti, ali i da ono što se dešava i uči isprate sa punom pažnjom. Neka zapisuju raspored, i štikliraju svaki zadatak sa kojim završe.

Ne dozvolite da ih konfuzne situacije uplaše

Činjenica je da se nalazimo u nepoznatoj i napetoj situaciji, ali deca nikako ne treba da se plaše. Potrudite se da im sve lepo objasnite kako bi se osećali manje nesigurno. Učitelji i profesori će bez sumnje dosta pomoći u tome, pa budite u stalnom kontaktu sa njima, kako biste zajedno pružili adekvatnu podršku.

Razgovarajte o pozitivnim aspektima

Deca često smatraju da je škola dosadna, pa je sada pravo vreme da ih uverite u suprotno. Nabrojte sve pozitivne faktore – od učenja novih i zanimljivih stvari, sve do druženja sa prijateljima. Na taj način će imati manji otpor, a samim tim postizaće bolje rezultate.

Dajte im do znanja da mogu da se oslone na vas

Ako im nije jasno kako se nosi maska, prati TV nastava, ili na koji način se rešava neki zadatak, recite im da uvek mogu vama da se obrate. Čak i da nešto ne znate, zajedno ćete doći do rešenja, što će svakako ojačati vaš odnos. Samim tim jačaće i međusobno poverenje, a ono je osnova za iskrenu komunikaciju.

Autor: Isidora Spasić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama