Како да припремите децу за повратак у школу

Ове године повратак у школу биће веома специфичан. И даље је недовољно јасно да ли ће се настава одвијати у учионицама уз одређене мере, преко ТВ-а, или преко неке од апликација. Шта год да се испостави, било би добро да деци изађете у сусрет, па ево и 10 савета како.


Пошаљите их на ранији одлазак у кревет

Током лета мрак пада касније, а и деца воле што дуже да остану будна. Међутим, када школа поново почне, важно је да се довољно наспавају, те да самим тим одлазе раније у кревет. То ће им помоћи да се врате у школску рутину и имају довољно концентрације да испрате наставу.

Обновите јутарњи ритуал

За време распуста јутарњи сати су логично далеко флексибилнији и опуштенији. Али, пре него што школа крене, треба се подсетити и вратити на стандардни јутарњи ритуал. То подразумева буђење у одређено време, доручак, припрему за наставу – била она у учионици или на интернету.

Уредите радни простор

Било да ће се часови одвијати као раније, или пак од куће преко апликације, важно је да деца имају свој радни кутак. То ће им помоћи да боље прате наставу и обављају домаће задатке. Нека на столу буде лепо сложен сав неопходан прибор, а слободно додајте биљку и породичну фотографију, јер ће их додатно мотивисати.

Потрудите се око исхране

Можда је сувишно напоменути, али пошто је здрав имунитет приоритет током вируса ковид-19, заиста треба више повести рачуна. Деци то треба без притиска и објаснити, како не би имала стандардан отпор према неким важним намирницама, преко којих ће унети све неопходне витамине и минерале.

Организујте да се виђају са другарима

Један од лепших аспеката везаних за школовање свакако јесте социјализација са вршњацима. Тако да, пошто није искључено да ће се настава одвијати он-лине, организујте једно лепо дружење у парку. Уз све обавезне мере опреза, нека се деца виде, играју, и размене утиске са распуста.

Обавите једну конструктивну куповину

То не треба да буде ништа скупо и луксузно, јер је поента у томе да деца схвате како се школска година полако ближи. У то спадају књиге, свеске, симпатични резачи, гумице за брисање, оловке, фломастери, лењири… Наравно, и нека лепа ситница у виду новог одевног предмета или асесоара сигурно ће их посебно обрадовати.

Помозите да буду што дисциплинованији

Водите рачуна да ваша деца буду о свему на време обавештена и организована. Тако ћете им помоћи да се боље уклопе у новонастале околности, али и да оно што се дешава и учи испрате са пуном пажњом. Нека записују распоред, и штиклирају сваки задатак са којим заврше.

Не дозволите да их конфузне ситуације уплаше

Чињеница је да се налазимо у непознатој и напетој ситуацији, али деца никако не треба да се плаше. Потрудите се да им све лепо објасните како би се осећали мање несигурно. Учитељи и професори ће без сумње доста помоћи у томе, па будите у сталном контакту са њима, како бисте заједно пружили адекватну подршку.

Разговарајте о позитивним аспектима

Деца често сматрају да је школа досадна, па је сада право време да их уверите у супротно. Набројте све позитивне факторе – од учења нових и занимљивих ствари, све до дружења са пријатељима. На тај начин ће имати мањи отпор, а самим тим постизаће боље резултате.

Дајте им до знања да могу да се ослоне на вас

Ако им није јасно како се носи маска, прати ТВ настава, или на који начин се решава неки задатак, реците им да увек могу вама да се обрате. Чак и да нешто не знате, заједно ћете доћи до решења, што ће свакако ојачати ваш однос. Самим тим јачаће и међусобно поверење, а оно је основа за искрену комуникацију.

Аутор: Исидора Спасић