Не говорите својој ћерки да је смршала. Не говорите да се угојила. Не говорите ни да је “згодна”.

Како разговарати са ћерком о њеном телу?

Корак први: једноставно – немојте. Осим ако желите да је научите како организам функционише. То је у реду.

Не говорите јој ништа ако је смршала. Не говорите јој ништа ако се угојила. Ако мислите да је згодна, не говорите јој то. Али ево шта можете да кажете:

“Изгледаш баш здраво!”

Или, “Изгледаш веома снажно.”

“Види се како сијаш!”

А најбоље би било да комплимент добије за нешто што нема баш никакве везе са изгледом.

Не коментаришите ни изглед других жена. Не трачарите. Ни да је згодна, ни да је дебела, ни да је премршава.

Учите своју ћерку како да буде љубазна према другима, али и према себи. То је оно о чему треба да причате.

Ниједан коментар о томе како мрзите своје тело није дозвољен! Не говорите ни о новој дијети. Заправо, ваша ћерка не треба уопште да зна да сте на дијети! Једноставно купујте здраву храну уместо хамбургера, паштета и грицкалица. Кувајте здраво и једите здраво. Али не говорите никад „не једем хлеб од данас” или „не једем слатко”.  Ваша ћерка не сме да мисли да је срамота јести слаткише или угљене хидрате. Стид због хране коју једе води ка стиду од себе саме…

Охрабрите своју ћерку да трчи, али не да би затегла тело, већ да би се ослободила стреса и била здравија. Охрабрите је да планинари јер нема бољег места да се тестира снага и нема бољег осећаја него кад се успне на врх. Охрабрите је да сурфује, да скаче банџи и да вози бицикл по планини, зато што је то плаши, а страх је понекад добра ствар.

Нека заволи и фудбал и хокеј и баскет јер ће је спорт учинити бољим вођом и улиће јој самопоуздање. Никад је не терајте да се бави спортом који јој се не допада. Да, ритмичка гимнастика и пливање јесу спортови који звуче као прави избор за девојчицу, али нека она сама одабере оно чиме жели да се бави!

Докажите својој ћерки да женама није потребан мушкарац да помера намештај по кући!

Научите је да кува кељ, спанаћ и друге здраве намирнице.

Пренесите јој тајни рецепт за колач који сви волите.

Можда и ви и ваша ћерка имате танке листове или широке кукове? Лако је мрзети своје тело. Али немојте. Реците својој ћерки да са тим ногама које има може да истрчи маратон ако то пожели

Подсетите своју ћерку, подсетите је често, да је најбоља ствар коју може да уради са својим телом да га користи како би свуда могла да пренесе своје дивно срце!

Приредила А. Ц.