Како да се не буди "свака два минута"

30 септембра, 2017

Првих неколико месеци у бебином животу су кључни за успостављање обрасца спавања, каже стручњак за сан Менди Гарнеј.


Када постанете родитељи, осам сати сна без прекида вам делује као нека далека успомена. С обзиром на то да бебу треба хранити током ноћи, немогуће је да се не будите, а треба узети у обзир и то да се бебе често буде и када није време за млеко.

Експерт за сан каже да ваши поступци у првих неколико месеци бебиног живота итекако утичу на то како ће ваш малишан спавати.
Ево њених савета за родитеље.

1. Научите бебу разлику између дана и ноћи

Новорођенче ће у просеку провести 16 од 24 сата дневно спавајући. Први корак је да научите бебу да мрак повезује са спавањем, а светлост са буђењем. За десет недеља, ваша беба ће бити способна да разуме да ноћу треба да спава дуже.

Када храните бебу током ноћи, трудите се да је не стимулишете – нека ваш глас буде веома тих, избегавајте контакт очима. Комбинација мрака и тишине помоћи ће беби да научи да је ноћ за спавање.

2. Срећна дремка

Када су бебе превише уморне, веома их је тешко успавати, па је зато важно да на време видите сигнале да се вашем малишану спава. Нека деца се просто утишају, неки трљају очи, зевају, плачу… Чим приметите такве знакове, ставите бебу у креветац. У период од месец дана, бебе обично морају да спавају на сваких сат, сат и по. Менди препоручује да неколико дана записујете када беба спава и једе, да бисте уочили образац.

3. Рутина пред спавање

То је од кључне важности да би беба стекла здраве навике када је реч о спавању, каже експерт Менди. Дакле, свако вече пред спавање радите исте ствари, како бисте беби дали до знања да је време за спавање.

4. Не повезујте млеко са спавањем

Током неколико првих недеља, беби ће вероватно требати храна баш пред спавање, али временом, полако, можете да померате храњење, тако да прво беби дате млеко, па је онда купате. Тако дете неће повезивати млеко са спавањем.

5. Нека беба буде будна у кревецу

Менди саветује да бебу ставите у креветац мало пре него што заспи, како би навикла да саму себе успављује. “Бела бука”, попут укљученог радија, може помоћи а беба заспи. На тај начин беба неће, када се пробуди усред ноћи, бити уплашена где се налази и неће се разбудити.

6. Помозите беби да добро спава

Код новорођенчади циклус сна траје око 60 минута, док код беба старијих од три месеца тај циклус траје око 90 минута. Да бисте помогли беби да добро спава током ноћи, важно је да је научите да се “смири” и успава након завршеног циклуса.
Ако беба током ноћи тек мало заплаче, проверите да ли јој је удобно, да није гладна, да јој није вруће или хладно, да јој је пелена чиста.

Уколико је све у реду, помозите јој да се опет умири тако што ћете је благо љушкати у кревецу или покушајте да је окренете да легне на супротну страну од оне на којој лежи.

Ако је потребно, саветује Менди, узмите бебу у руке, па је вратите у креветац кад се смири и опет постане поспана.

Извор: Мондо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама