Како да знам да ли мом детету треба зубна протеза и коју да одаберем?

Ортодонтска терапија се најчешће примењује у дечјем или адолесцентском добу јер је тад она најделотворнија и најбржа. Ипак, многи ортодонти сложили би се да не постоји старосна граница за ову врсту терапије. Ортодонтски апаратићи су у прошлости за децу и младе представљали не баш толико вољени комад жице у устима. У данашње време апаратићи и бравице су готово уобичајена појава. Осим сто деца активно учествују у бирању изгледа своје протезе, већ нам је напредак технологије на овом пољу донео и невидљиве ортодонстке апарате – фолије за исправљање зуба.

Ортодонска терапија код деце

Када се говори о терапији која се примењује код деце, често питање родитеља јесте када је то идеално време за посету ортодонту? Најчешће је то период почетка смене зуба када се већ могу уочити прве неправилности загрижаја и распореда зуба, односно период између 5. и 7. године живота. Наравно, ово правило има своје изузетке, као што су случајеви када дете има лоше навике попут коришћења цуцле, сисања палца и сличну. То су ситуације у којима је веома важно да се са елиминисањем лоше навике крене што пре.

Како изгледа преглед код ортодонта?

Разговор између ортодонта и родитеља изузетно је важан. Приликом прве посете лекар утврђује у ком је моменту дошло до поремећаја раста и развоја вилица и узима детаљну анамнезу. Осим разговора, ту су и фотографисање вилице, узимање отиска, анализа снимака, а ако се утврди да је терапија потребна, онда и договор око плана терапије.

Криви зубићи, неправилан распоред зуба и проблем са загрижајем нису само естетски проблем. Неправилан распоред зуба узрокује и теже одржавање оралне хигијене, а самим тим и већу могућност појаве каријеса на зубићима а касније и пародонтопатије. Важно је да се што раније уочи проблем да би се на време, када би терапија била бржа и делотворнија, неправилност исправила.

Које типове апарата деца могу да добију?

Постоји неколико типова апаратића, где поље деловање истих зависи од узраста детета.

Уколико размишљате о томе да своје дете доведете ортодонту како бисте добили савет или започели терапију исправљања зуба, будите слободни да се обратите искусном тиму ординације Dental Vortex.

Мобилна протеза

Најделотворнија у периоду раста детета, где је уз помоћ ортодонтског апарата усмерава раст вилице, а тиме и правилан распоред зуба у вилицама.

Као што сама реч каже, мобилни апарат се ставља и скида по потреби. Та могућност скидања мобилне протезе чини да се хигијена много лакше одржава, али с друге стране малом пацијенту даје простора да не носи апарат довољан број сати, па да самим тим и терапија не буде  потпуно успешна.

Неопходно је носити мобилни апаратић онако како ортодонт одреди и придржавати се упутстава о окретању шрафа на апарату (уколико је реч о таквом типу протезе).

Ови апарати су углавном живописних боја, са омиљеним јунацима из цртаћа.

Myobrace

Једна врста мобилних апарата су и myobrace протезе. Оне су већ готове гумене протезе направљене у плавој или розе боји. Носе се за у сврхе различитих ортодонтских терапија и то током ноћи, као и сат времена током дана. Преко мишића усмеравају правилан раст и развој горње и доње вилице. Могу се носити од 4. године, а препоручују се нарочито деци која дишу на уста, сисају палац, цуцлу, тискају језик, итд.

Фиксни ортодонтски апарати

За овај вид терапије детета је неопходно је да се смена зуба завршила, да постоје сви предњи и бочни стални зуби у устима. Најчешће је то доба око 13-14 године.

Он се састоји од бравица на сваком зубу, прстенова или туба на бочним зубима, жице која их повезује и гумица на свакој бравици како би фиксирала жицу. Бравице на фиксном апарату могу бити металне или керамичке.

Предност фиксног апарата је брже и прецизније померање зуба, као и укупно бољи резултати у односу на друге методе. Данас постоје разне врсте естетски прихватљивих фиксних апарата тако да деца пуно лакше прихватају ову методу.

Терапија фолијама

Као што захтева и терапија фиксним апаратом и код терапије фолијама неопходно је да постоје сви стални зуби у устима.

Иако су фиксне протезе неприкосновене приликом исправљања зуба, невидљиве фолије такође добијају све више на значају јер за краће време решавају проблем.

Криви зуби поред тога што не изгледају лепо, временом могу да доведу и до осталих негативних ефеката, стога је важно на време се позабавити тим проблемом.

Фолије су танке, провидне, лагане, не жуљају, јако брзо дају резултате и због тога су идеално решење за искривљене зубе у вилици. Изгледају веома налик на фолије за кућно избељивање зуба.

Међутим фолије за исправљање су направљене од тање, али уједно тврђе пластике и малтене нису видљиве. Из тог разлога можете их потпуно неприметно носити увек и свуда, док ће ефекат исправљања зуба бити толико брз да ћете бити изненађени.

Провидне фолије израђују се од медицинског полиуретана. То је танка и провидна врста пластике, толико лагана да је пацијенти готово не осећају на зубима.

За разлику од фиксне протезе, која понекад изазива низ тегоба и непријатности код неких пацијената, фолије су изузетно удобне за ношење. Оне представљају идеално решење за мање неправилности у распореду зуба, попут неправилног нагиба зуба у фронталној регији, великог размака између зуба, ротација зуба и томе слично.

Аутор: Дубравка Јовановић, специјалиста оралне хирургије и оснивач стоматолошке ординације Dental Vortex