Родитеље треба да брине то што је дете мирно и не "смета" им

Сасвим мала деца, тек проходала и још у пеленама, држе у једној руци флашицу с млеком, а прстићем друге руке пребирају по таблету који су им родитељи поставили испред њих. Овај призор све чешће може да се види. Француски психолози и логопеди, подигли су узбуну и поручили да стављање сасвим мале, предшколске деце пред екране представља опасност за њихово ментално здравље.
Стручњаци који свакодневно раде са децом предшколског узраста тврде да има индикација да остављање детета пред тактилним екраном који упија целокупну његову пажњу и потпуно га изолује од околине, изазива бројне поремећаје функционисања мозга. Родитеље треба да брине то што је дете мирно и не “смета” им, кажу стручњаци.

Неки лекари чак тврде да су уочили везу између једне врсте аутистичног синдрома код деце која проводе време пред екранима и игрицама наводно прилагођеним њиховом узрасту. Уследила је полемика јер има стручњака који су реаговали тврдећи да за везу између аутизма и екрана код малишана нема доказа. Сви су, међутим, сагласни да гледање у екран код деце предшколског узраста изазива бројне неуролошке поремећаје.

Logoped za decu i odrasle