Како дете може да преживи у нефункционалној породици?

2 августа, 2020

Одрастање у нефункционалној породици може оставити ране са озбиљним последицама за каснији живот. Нажалост, ове врсте породица су много чешће него што мислимо. Емоционална манипулација, понижавање, недостатак емпатије и осетљивости, проблеми у комуникацији… Све су то карактеристике које указују на нефункционалну породицу.

Деца, кад одрастају у оваквом окружењу, морају се прилагодити да би преживела. Они то чине да би се заштитили од окружења које је далеко од идеалног. Да зло буде веће, посматрају нефункционалне обрасце понашања које ће вероватно имитирати када одрасту.

Породично окружење може или олакшати или ометати психолошки развој деце, зато је то тако важно

5 врста улога

Као што смо већ рекли, нефункционалне породице нису реткост. Стога је сасвим нормално да су деца морала да науче да прихватају различите улоге. Ове улоге или им дозвољавају да се заштите или да се покоре стварима које се дешавају око њих. Постоји 5 врста улога које деца могу да играју. Њихов избор зависиће од личности детета и врсте дисфункционалне породице у којој он одраста.

Бунтовно дете – дете са проблемима у понашању које се побуни против било које врсте ауторитета. Ово дете је вероватно одрастало у кући у којој су се родитељи раздвојили или у којој је било злостављања.

Кривац – дете које се одувек криви и које стално носи осећај кривице са собом. Ово дете има негативну слику о себи јер га родитељи никада нису вредновали.

Мала одрасла особа – ово дете је прихватило улогу својих родитеља. Они сазревају у раној доби и не живе нормално детињство. Генерално, њихови родитељи су емоционално незрели и нису у стању да преузму одговорност за свој живот.

“Невредно” дете – дете чије се потребе игноришу и које је научило да угуши своје емоције. Као последица тога, обично су стидљиви и тихи. Њихови родитељи им не дају пуно пажње, јер су вероватно уроњени у проблеме у својим односима. Верују да нису достојни љубави.

Манипулатор – ово дете учи да манипулацијом може добити оно што жели. Највероватније има родитеље који не знају како да поставе границе и које дете нимало не занима. Радије им дају видео-игру или слаткише само да би их оставили на миру.

Одрастање у нефункционалној породици

Родитељи често кажу да имају тешку или бунтовну децу која их излуђују. Оно што ипак не схватају јесте да је ово позив у помоћ, потреба за пажњом и уважавањем.

Можда се неки од нас могу поистоветити са неком од ових улога. Можда смо их несвесно усвојили када смо били још јако млади и кад још увек нисмо разумели живот или односе. Свака од ових улога развија се према томе како се наша породица понаша око нас и како нас осећају.

У нефункционалној породици родитељи често прстом показују на најмлађу децу и класификују их као проблематичне. Жале се да су себични. Међутим, истина је да проблем увек почиње код родитеља. Ове одрасле особе нису научиле како да се односе према другима на здрав начин.

Деца почињу да уче дисфункционалне обрасце понашања које ће репродуковати у не тако далекој будућности.  Узмимо за пример дете које одраста у нефункционалној породици где постоје злостављање и зависност. Њихови родитељи су уроњени у своје проблеме и од њих не примају никакву пажњу, па чак и осећају кривицу. Ово дете ће вероватно временом поверовати да није вредно.

Последице за будућност

Какву врсту односа у будућности могу да очекују?  Највероватније ће то бити односи у којима ће патити, јер ће осећати да немају избора.

Мајка загрли децу

А шта је онда са њиховим односима на послу или њиховим пријатељствима? Због недостатка самопоштовања и сталног осећаја кривице, осећаће се одговорним за сопствене неуспехе, па и за туђе. Због тога ће вероватно постати перфекциониста.

Породица је окружење у коме деца одрастају и место где морају да науче како да се односе према другима.

Ипак, много је оних који су одрасли у нефункционалним породицама, али су, уз велику унутрашњу борбу и труд, успели да испливају и остваре нормалан и испуњен живот.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама