Како ефикасно чистити нос бебама и малој деци

април 23, 2019

Срела сам у парку једну маму из краја. Жали се да јој је беба прехлађена, а смета јој када покуша да јој очисти нос.

Каже: „Вришти, а не знам зашто кад је ништа не боли. И то већ данима.“

„Ма, није навикла да јој чистиш нос“, тешим је. „Бебе плачу и кад им перу косу. Мојима је то сад ко ‘Добар дан’.“

Сетим се своје деце када су се први пут разболели – имали су четрдесетак дана. Дечак је преплакао целу ноћ, јер није могао да дише. И то ноћно плакање се одужило наредне три године док нису научили да дувају нос.

Било ми је мука чим чујем како пред спавање кашљуцају. Знала сам да следе дани избацивања секрета, а да су још мали да им стављам капи или дајем сирупе. Мазала сам им свињску маст испод носића и молила се богу да што пре прође. А дуго су због тог носа имали проблеме са упалама ушију и кашљем који никако да престане.

Шта ви дајете деци када им је нос запушен или почне да цури?

Антибиотике не узимамо олако, а у око 80% дечјих болести у питању су вируси, па онда они ни не помажу. Већина инфекција креће од носа – ту је концентрација микроорганизама највећа. Зато ОРЛ лекари поред антибиотика углавном преписују и капи за нос – да угасе локално жариште.

Ипак, неке капи и сирупи који смањују секрецију утичу на то да ваше дете постане веома поспано или чак толико раздражљиво да се уплашите.

Како онда да спречите или сузбијете инфекцију кад свашта постоји, а много тога не може да се користи?

Пре свега испирајте нос превентивно – када је дете здраво. А исти препарат може да вам користи и када је дете болесно. Руски педијатар Комаровски наглашава да после вртића детету испирате нос и уста физиолошким раствором. На овај начин ћелије у носу задужене за чишћење боље раде свој посао. Секрет након тога треба избацити – дувањем носа или га исисати аспиратором. Најбоље је да раствор буде на бази морске воде.

Морска вода је делотворна у чишћењу носа, колико и капи за нос, а природна је. Деца којој се она редовно упрскава и која издувавају секрет ређе имају упале грла, кашаљ и опструкције носа. Ипак, за малу децу чији су дисајни путеви осетљиви се препоручују раствори из апотеке, а не они из кућне радиности или вода из мора.

Али постоји и боље решење од течних раствора – са једним или два прскања спрејом на бази морске воде ћете избећи непријатно убризгавање течности шприцом. Спреј такође боље покрива слузокожу носа. Ја га користим већ неко време и деца се мање буне – мање течности улази у нос преко спреја него преко течног раствора, а исто делује.

Међутим, ретки су они препарати које могу да користе чак и бебе. Од скоро код нас коначно постоји спреј који може да се користи већ од првог дана живота бебе (Је л’ да да се обрадујете када видите оно 0+ на препарату?).

Та-наааа! Маример је француски раствор на бази морске воде без конзерванса кога можемо да користимо од првог бебиног дана. Вода је из залива Сант-Мало у Бретањи и позната је по мноштву минерала и макроелемената (чувени Physiomer). Постоје посебне линије ових спрејева за бебе, децу и одрасле.

Сви производи Marimer Baby имају сигурносни прстен који се налази на распршивачу – он обезбеђује безбедно коришћење спреја код новорођенчади и беба, па не постоји било каква могућност за повреду.

Постоји и Маример аспиратор за исисавање секрета код новорођенчади. И он има посебно прилагођен врх за сигурно коришћење код беба.

Што се тиче спреја, постоје две врсте:

  • Изотонични спреј – користи се сваки дан и спречава сушење слузокоже носа. Такође, користимо га и код прехладе, упале носа и грла. Продаје се као раствор за бебе Marimer Baby Isotonic и раствор за децу и одрасле Marimer Isotonic..
  • Хипертонични спреј – он има јачу концентрацију морских соли, па зато смањује отеченост носа код упале, отпушава нос и истовремено га чисти. Такође, постоји као два  различита производа са специфичним врховима прилагођеним носу беба, деце и одраслих: Marimer Baby Hypertonic и Marimer Hypertonic.

Што се тиче цене, нешто су повољнији од других сличних производа. Појавили су се на тржишту почетком априла, па слободно потражите Маример спрејеве за нос на бази морске воде.

Аутор: Мариа Милојковић

(ПР текст)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама