Kako efikasno čistiti nos bebama i maloj deci

4 oktobra, 2019

Srela sam u parku jednu novopečenu mamu iz kraja. Žali se da joj je beba prehlađena, a smeta joj kada pokuša da joj očisti nos.

Setim se svoje dece kada su se prvi put razboleli – imali su četrdesetak dana. Dečak je preplakao celu noć, jer nije mogao da diše. I to noćno plakanje se odužilo naredne tri godine dok nisu naučili da duvaju nos.

Čim čujem kako pred spavanje kašljucaju, znala sam da slede dani izbacivanja sekreta, a da su još mali da im stavljam kapi ili dajem sirupe. A dugo su zbog tog nosa imali probleme sa upalama ušiju i kašljem koji nikako da prestane.

Šta vi dajete deci kada im je nos zapušen ili počne da curi?

Antibiotike ne uzimamo olako, a u oko 80% dečjih bolesti u pitanju su virusi, pa onda oni ni ne pomažu. Većina infekcija kreće od nosa – tu je koncentracija mikroorganizama najveća. Zato ORL lekari uglavnom prepisuju i kapi za nos – da ugase lokalno žarište.

Ipak, neke kapi i sirupi koji smanjuju sekreciju utiču na to da vaše dete postane veoma pospano ili čak toliko razdražljivo da se uplašite.

Kako onda da sprečite ili suzbijete infekciju kad svašta postoji, a mnogo toga ne može da se koristi?

Pre svega ispirajte nos preventivno – kada je dete zdravo. A isti preparat može da vam koristi i kada je dete bolesno. Ruski pedijatar Komarovski naglašava da posle vrtića detetu ispirate nos i usta fiziološkim rastvorom. Na ovaj način ćelije u nosu zadužene za čišćenje bolje rade svoj posao. Sekret nakon toga treba izbaciti – duvanjem nosa ili ga isisati aspiratorom. Najbolje je da rastvor bude na bazi morske vode.

Morska voda je delotvorna u čišćenju nosa, koliko i kapi za nos, a prirodna je. Deca kojoj se ona redovno uprskava i koja izduvavaju sekret ređe imaju upale grla, kašalj i opstrukcije nosa.

Ali postoji i bolje rešenje od tečnih rastvora – sa jednim ili dva prskanja sprejom na bazi morske vode ćete izbeći neprijatno ubrizgavanje tečnosti špricom. Sprej takođe bolje pokriva sluzokožu nosa. Ja ga koristim već neko vreme i deca se manje bune – manje tečnosti ulazi u nos preko spreja nego preko tečnog rastvora, a isto deluje.

Međutim, retki su oni preparati koje mogu da koriste čak i bebe. Od skoro kod nas konačno postoji sprej koji može da se koristi već od prvog dana života bebe (Je l’ da da se obradujete kada vidite ono 0+ na preparatu?).

Ta-naaaa! Marimer je francuski rastvor na bazi morske vode bez konzervansa koga možemo da koristimo od prvog bebinog dana. Voda je iz zaliva Sant-Malo u Bretanji, poznata po visokim osekama dužine više od 15 metara koje, zbog nasilnih struja, obezbeđuju visok nivo oksigenacije vode i obilje minerala. Svi proizvodi u asortimanu Marimer sprejeva napravljeni su od kvalitetne morske vode bogate dijetetskim mineralima kao što su bakar, cink i mangan, poznati po svojim terapeutskim svojstvima u lečenju respiratornih infekcija. Postoje posebne linije ovih sprejeva za bebe, decu i odrasle.

Svi proizvodi Marimer Baby imaju sigurnosni prsten koji se nalazi na raspršivaču – on obezbeđuje bezbedno korišćenje spreja kod novorođenčadi i beba, pa ne postoji bilo kakva mogućnost za povredu.

Postoji i Marimer aspirator za isisavanje sekreta kod novorođenčadi. I on ima posebno prilagođen vrh za sigurno korišćenje kod beba.

Što se tiče spreja, postoje dve vrste:

  • Izotonični sprej – koristi se svaki dan i sprečava sušenje sluzokože nosa. Takođe, koristimo ga i kod prehlade, upale nosa i grla. Prodaje se kao rastvor za bebe Marimer Baby Isotonic i rastvor za decu i odrasle Marimer Isotonic..
  • Hipertonični sprej – on ima jaču koncentraciju morskih soli, pa zato smanjuje otečenost nosa kod upale, otpušava nos i istovremeno ga čisti. Takođe, postoji kao dva  različita proizvoda sa specifičnim vrhovima prilagođenim nosu beba, dece i odraslih: Marimer Baby Hypertonic i Marimer Hypertonic.

Što se tiče cene, nešto su povoljniji od drugih sličnih proizvoda, pa ih slobodno potražite u apotekama.

Autor: Maria Milojković

(PR)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama