Школарцима бар један здрав оброк дневно

12 новембра, 2018

Да ли ће нови правилник о оброцима у школама помоћи да се искорене лоше навике. Уколико дете не усвоји здраве навике, драстично се повећава ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса, високог крвног притиска

Нoвим правилником о исхрани ученика, који је ове јесени ступио на снагу, предвиђено је да ђаци треба да имају здрав оброк током боравка у школи, који укључује месо, поврће, воће, рибу, млечне производе и житарице. Док постоје полемике колико ће оваква пракса заживети, стручњаци једногласно указују на немерљив значај тог, бар једног, здравог оброка дневно.
Правилник који је израдило Министарство просвете у сарадњи са Министарством здравља и Институтом за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут” веома је значајан будући да је свако треће дете у Србији гојазно, објашњава др Оливера Тодоровић, педијатар у Дому здравља “др Милутин Ивковић” на Палилули:
– Уколико дете не усвоји здраве навике, драстично се повећава ризик од кардиоваскуларних болести, дијабетеса, високог крвног притиска и многих других здравствених проблема. За почетак, најважнији су поврће и квалитетно месо за ручак, док концентрисане сокове пуне шећера треба потпуно избацити, јер су врло лоши по здравље деце.
Према речима стручњака за исхрану, важно је да дете, које иначе нема здраве навике у исхрани, има бар један кувани оброк дневно, али и да посматра другу децу која, такође, једу исту врсту намиринца.
– Оброк који се једе кашиком и порција свежег воћа дневно су од кључне важности. Важно је да се побринемо да ученик тај оброк заиста и поједе. Уколико нема навику да једе кувано, битно је знати да се навика ствара постепено. Због тога родитељи греше када детету одмах дају новац за пекару, да не би остало гладно, јер ће дете кад год има избор, увек одабрати другу опцију – објашњава за “Новости” Јасмина Ристивојевић, струковни нутрициониста дијетичар из Дома ученика “Јелица Миловановић”.

Развијање навике
Иако понекад делује безнадежно, наша саговорница наводи да никада не треба одустајати. – Уколико за ужину спакујемо јабуку, а дете то не поједе, не треба одустајати. Можда не први, други, или трећи дан, али четвртог дана ће је сигурно појести. За стварање навика је потребно време – закључује Јасмина Ристивојевић.

Дугорочне здраве навике могу да се постигну једино давањем личног примера. Не можете очекивати од детета да једе здраво ако родитељи то не чине и мала је шанса да ће појести нешто што никада не једе код куће, каже Јасмина Ристивојевић:
– Уколико родитељ не поступа како треба, држава ту не може да “доскочи”. Због тога су важни породични “ритуали” у исхрани. Уколико сваког дана цела породица заједно једе воће, дете ће кроз одрастање усвојити такву навику.
Да је код деце стварање навика често “ланчано”, показују и примери из праксе.
– Девојчица, коју је мајка навикла да за ужину једе шаргарепу, почела је да доноси овакву ужину у школу. Деци је то било чудно, али после одређеног времена, сви су од ње тражили шаргарепу, због чега сада њена мајка спрема готово килограм свакога дана, како би било довољно за све – објашњава наша саговорница.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама