Kako efikasno čistiti nos bebama i maloj deci

april 23, 2019

Srela sam u parku jednu mamu iz kraja. Žali se da joj je beba prehlađena, a smeta joj kada pokuša da joj očisti nos.

Kaže: „Vrišti, a ne znam zašto kad je ništa ne boli. I to već danima.“

„Ma, nije navikla da joj čistiš nos“, tešim je. „Bebe plaču i kad im peru kosu. Mojima je to sad ko ‘Dobar dan’.“

Setim se svoje dece kada su se prvi put razboleli – imali su četrdesetak dana. Dečak je preplakao celu noć, jer nije mogao da diše. I to noćno plakanje se odužilo naredne tri godine dok nisu naučili da duvaju nos.

Bilo mi je muka čim čujem kako pred spavanje kašljucaju. Znala sam da slede dani izbacivanja sekreta, a da su još mali da im stavljam kapi ili dajem sirupe. Mazala sam im svinjsku mast ispod nosića i molila se bogu da što pre prođe. A dugo su zbog tog nosa imali probleme sa upalama ušiju i kašljem koji nikako da prestane.

Šta vi dajete deci kada im je nos zapušen ili počne da curi?

Antibiotike ne uzimamo olako, a u oko 80% dečjih bolesti u pitanju su virusi, pa onda oni ni ne pomažu. Većina infekcija kreće od nosa – tu je koncentracija mikroorganizama najveća. Zato ORL lekari pored antibiotika uglavnom prepisuju i kapi za nos – da ugase lokalno žarište.

Ipak, neke kapi i sirupi koji smanjuju sekreciju utiču na to da vaše dete postane veoma pospano ili čak toliko razdražljivo da se uplašite.

Kako onda da sprečite ili suzbijete infekciju kad svašta postoji, a mnogo toga ne može da se koristi?

Pre svega ispirajte nos preventivno – kada je dete zdravo. A isti preparat može da vam koristi i kada je dete bolesno. Ruski pedijatar Komarovski naglašava da posle vrtića detetu ispirate nos i usta fiziološkim rastvorom. Na ovaj način ćelije u nosu zadužene za čišćenje bolje rade svoj posao. Sekret nakon toga treba izbaciti – duvanjem nosa ili ga isisati aspiratorom. Najbolje je da rastvor bude na bazi morske vode.

Morska voda je delotvorna u čišćenju nosa, koliko i kapi za nos, a prirodna je. Deca kojoj se ona redovno uprskava i koja izduvavaju sekret ređe imaju upale grla, kašalj i opstrukcije nosa. Ipak, za malu decu čiji su disajni putevi osetljivi se preporučuju rastvori iz apoteke, a ne oni iz kućne radinosti ili voda iz mora.

Ali postoji i bolje rešenje od tečnih rastvora – sa jednim ili dva prskanja sprejom na bazi morske vode ćete izbeći neprijatno ubrizgavanje tečnosti špricom. Sprej takođe bolje pokriva sluzokožu nosa. Ja ga koristim već neko vreme i deca se manje bune – manje tečnosti ulazi u nos preko spreja nego preko tečnog rastvora, a isto deluje.

Međutim, retki su oni preparati koje mogu da koriste čak i bebe. Od skoro kod nas konačno postoji sprej koji može da se koristi već od prvog dana života bebe (Je l’ da da se obradujete kada vidite ono 0+ na preparatu?).

Ta-naaaa! Marimer je francuski rastvor na bazi morske vode bez konzervansa koga možemo da koristimo od prvog bebinog dana. Voda je iz zaliva Sant-Malo u Bretanji i poznata je po mnoštvu minerala i makroelemenata (čuveni Physiomer). Postoje posebne linije ovih sprejeva za bebe, decu i odrasle.

Svi proizvodi Marimer Baby imaju sigurnosni prsten koji se nalazi na raspršivaču – on obezbeđuje bezbedno korišćenje spreja kod novorođenčadi i beba, pa ne postoji bilo kakva mogućnost za povredu.

Postoji i Marimer aspirator za isisavanje sekreta kod novorođenčadi. I on ima posebno prilagođen vrh za sigurno korišćenje kod beba.

Što se tiče spreja, postoje dve vrste:

  • Izotonični sprej – koristi se svaki dan i sprečava sušenje sluzokože nosa. Takođe, koristimo ga i kod prehlade, upale nosa i grla. Prodaje se kao rastvor za bebe Marimer Baby Isotonic i rastvor za decu i odrasle Marimer Isotonic..
  • Hipertonični sprej – on ima jaču koncentraciju morskih soli, pa zato smanjuje otečenost nosa kod upale, otpušava nos i istovremeno ga čisti. Takođe, postoji kao dva  različita proizvoda sa specifičnim vrhovima prilagođenim nosu beba, dece i odraslih: Marimer Baby Hypertonic i Marimer Hypertonic.

Što se tiče cene, nešto su povoljniji od drugih sličnih proizvoda. Pojavili su se na tržištu početkom aprila, pa slobodno potražite Marimer sprejeve za nos na bazi morske vode.

Autor: Maria Milojković

(PR tekst)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama