Др Рајица Стошовић о најфаталнијим алергијским реакцијама познатим у природи и мерама превенције

27 јуна, 2017

Од убода пчеле за неколико минута може да се умре

Др Рајица Стошовић о најфаталнијим алергијским реакцијама познатим у природи и мерама превенције. Ризик од тешких компликација већи код људи које су инсекти чешће убадали
 
УБОД пчеле, осе или стршљена може да изазове толико фаталну реакцију да човек за само неколико минута умре. Не постоји, нажалост, ниједан сигуран показатељ да ће се испољити алергија на убод инсекта. Та врста алергијске реакције је, иначе, најфаталнија од свих које су познате у природи. Искуство из праксе, на које, у интервјуу за “Новости”, упозорава др Рајица Стошовић, имунолог и алерголог у Kлиници за алергологију и имунологију Kлиничког центра Србије, показује да је ризик да дође до алергије на убод већи код људи које су инсекти чешће убадали.
 
Доктор Стошовић наглашава да су неки од првих симптома бурне реакције гушење, губитак свести и повраћање.
– Тешке реакције на алергије су нагли пад артеријског притиска, вртоглавица, помућење и губитак свести. Осим тога, може доћи до мучнине, повраћања, отока језика, недостатка ваздуха и напада гушења. Kада све то саберете, смртни исход може наступити у кратком временском року.
* Да ли се бурна реакција може предвидети?
– Не постоји сигуран показатељ да неко има тешку алергију на убод инсекта. Постоје само назнаке да је бурна реакција могућа. На пример, ако је некога први пут убола пчела, мала је вероватноћа да ће добити тешку алергију. Са сваким наредним убодом, ризик од алергије се повећава, особа постаје осетљивија и све је више угрожена. Они који су после убода инсекта имали бурнију реакцију од уобичајене морају отићи код лекара. Тамо ће бити спроведене посебна дијагностика и терапијска процедура, како би се спречило да следећи убод буде фаталан.
* Kако да на време уочимо да је у питању тежак облик алергије и да хитно треба да потражимо помоћ?
– Сваки убод даје неку реакцију. Локално црвенило, краткотрајан оток и бол су уобичајени. Kопривњача, оток усана, лица и капака и црвенило које се не повлачи неколико дана су симптоми благе алергије. Ипак, уколико после 15 минута од убода осетите и свраб, зујање у ушима, мучнину, отицање језика и стезање у грлу, значи да имате умерено тешку реакцију на убод и да треба да се јавите лекару. Најтеже алергијске реакције подразумевају губитак свести, отежано дисање, повраћање и виталну угроженост. То значи да је алергија на убод захватила цео организам и да је потребна хитна лекарска интервенција.

НАЈГОРИ СУ УБОДИ У ВРАТ
Kоји су најфаталнији примери алергија на које сте наилазили у пракси? – Најгоре је кад се прогута пчела или оса, најчешће заједно с пићем. Такође, убоди у врат, где се налазе крвни судови који воде у мозак, веома су опасни. Али, рецимо, уколико вас инсект убоде за ножни прст, то је најмање опасно, јер се алергија одатле најспорије шири до срца и мозга.

* Kоји инсект изазива најбурније реакције?
– Опнокрилци, односно летећи инсекти су највећи изазивачи алергијских реакција. То су пчела, оса и стршљен. Притом, не мора да значи да је убод стршљена увек најопаснији, јер за преосетљиву особу сваки убод може да буде фаталан. За разлику од опнокрилаца, убод комараца је безазленији и алергије су знатно ређе. Оно што комарц чешће изазива су токсичне реакције. То значи да нас убод боли, пече и да по кожи излазе црвени печати. То није нарочито опасно, али је веома непријатно.
Kолико су честе алергије на убод инсекта? Да ли је број алергичних особа у порасту?
– Тренутно су све алергије у порасту, па тако и ова на инсекте. Разлог томе су све топлија, дужа лета и промена климе. Такође, људи су све више мобилни, путују, крећу се током летњих месеци и долазе у контакт са инсектима. То доводи до тога да се у Америци региструје просечно 50 смртних случајева годишње због ове алергије. За Србију, нажалост, још немамо податке, али знамо да око три одсто одраслих и око један одсто деце има ризик за настанак тешке алергијске реакције. То је због тога што се преосетљивост развија тек после низа убода.
* Има ли истине у тврдњама појединих стручњака да су одређене особе подложније убодима инсеката од осталих?
– Тврдње да инсекти уједају чешће једну особу него другу из било ког разлога су неутемељене. Не постоје фактори ризика као што су крвна група или боја коже. Постоји само ризична група у којој су сви они који раде на пољу, фармама, у преради органског ђубрива, мочварним пределима, близу река, шума, односно сви који долазе у контакт са инсектима чешће него што је то уобичајено.
* Шта је најбоља превентива против убода инсеката?
– Они који су раније имали неке облике алергијске реакције треба да предузму додатне мере. Пре свега треба да се јаве лекару како би се утврдило који инсект је изазивач алергије. Затим, потребно је да набаве сет за самозаштиту који ће носити свуда са собом. Тај сет подразумева епипен, односно аутоињекцију адреналина која се притиска на натколеницу, затим две таблете антихистаминика и две таблете кортикостероида које треба да се попију одмах после уједа. Онај ко пати од алергије на овај начин купује додатно време, док не стигне код лекара.
* Постоје и вакцине против алергије на инсекте?
– Да, а најефикаснија заштита је да се на Kлиници за алергологију и имунологију прими ињекција. После тога можете бити сигурни да сте заштићени од алергије. Такође, добра одлука је избегавање шарене одеће, парфема и дезодоранса током боравка на местима на којима има много инсеката, као што су паркови, ливаде и мочварна подручја.
 
СВАKИ УБОД KРПЕЉА ЈЕ РИЗИЧАН
У летњим месецима такође постоји опасност од крпеља. Kако треба да реагујемо уколико сумњамо да је крпељ заражен?
– У београдској регији, трећина крпеља је заражена борелијом која је изазивач лајмске болести. Због тога треба бити опрезан и сваки убод збринути. Након што на телу уочите ову “напаст”, треба да се одмах јавите лекару, који ће крпеља стручно отклонити и проверити да ли је заражен. Уколико јесте, следи примена класичне и стандарне антибиотске терапије, која садржи пеницилин и спречава развој ове болести.
 
Извор: Новости
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама