Kako komunicirati sa bebom pre nego što progovori

1 februara, 2020

Koliko puta vam se desilo da beba plače, a vi jednostavno ne možete da dokučite zašto? Promenite pelenu, nahranite je, otpevate pesmicu, a ona i dalje – plače.

Mamin instinkt može mnogo toga, ali ipak nije svemoguć. Zato se u Sjedinjenim Državama razvija jedno novo polje – učenje znakovnog jezika za bebe. Ovo, zapravo i nije tako novo. Na primer, jedna od prvih stvari koje bebe nauče je upravo znakovni jezik – mahanje kad odlaze ili kad neko drugi odlazi. Na isti način, one mogu naučiti da nam kažu još mnogo drugih stvari. Ovo je izuzetno korisno za razvoj dece.

Foto: Canva

Kako funkcioniše znakovni jezik za bebe?

Ideja da se deci pomogne da lakše izraze svoje želje znakovima dolazi od američkog doktora Džozefa Garcije, stručnjaka za dečiji razvoj. On veruje da, ako beba može znacima da pokaže šta misli i želi, svi – i beba i njeni roditelji biće mnogo srećniji i opušteniji.

Da biste naučili bebu da koristi znakovni jezik, trebaće vam strpljenja, ali nije tako teško. Čak i samo nekoliko elementarnih znakova može značajno olakšati situaciju – na primer, ako želite da naučite dete kako da pokaže da je žedno, znak za to može biti podizanje palca ka ustima – nešto nalik znaku koji dajemo kada pokažemo da je neko pijan. Ema Finlei-Smit iz Saseksa kaže da su ona i njen suprug počeli da uče svoju ćerku Isabelu neke znakove kada je imala 11 meseci. Počeli su sa znakom žeđi. U početku se činilo da dete nije obraćalo pažnju. Međutim, samo nedelju dana kasnije, dok se igrala na podu, Isabela je podigla palac do usta. To je bio znak žeđi.

Razvijanje govornih veština

Važno je napomenuti da doktor Džozef tvrdi da upotreba znakovnog jezika ne sprečava dete da govori, već doprinosi tome. Jezik znakova treba podučavati paralelno sa govornim jezikom. Morate detetu pokazati znakove, ali i imenovati predmet ili radnju za koju se koristi. Kad vam dete odgovori znakom, već imate dvosmernu komunikaciju. Na primer, ako vaše dete „kaže“ da je čulo avion, možete da odgovorite: „Da li si čuo avion? Da, vidim, evo ga! Bučno je, zar ne?”. Na ovaj način više vremena provodite razgovarajući sa detetom, a to je najbolji način za podsticanje razvoja govora.

Kako naučiti dete znakovnom jeziku

  • Kao i kod svake nove veštine, važno je pratiti ritam bebe. Najbolje vreme za početak “učenja” je kada osetite da vaša beba ima stvarnu potrebu za komunikacijom. To se obično dešava sa 9-10 meseci – primetićete da vaša beba postaje društvenija, počinje da “brblja” i koristi različite zvukove i lica kako bi privukla vašu pažnju.
  • Započnite sa znakom nečega što vaše dete zanima. Mnoge bebe brzo nauče znak “još” kada je u pitanju hrana!
  • Svaki put kada koristite reč, dodajte i znak koji ste joj dodelili. Uvek koristite isti znak za istu stvar i naglašavajte ključnu reč, kako bi beba mogla jasno da vidi i čuje “Želiš li JOŠ? Želiš? Okej, hajde da sipamo još malo.”
  • Vaša beba će možda pokušati da ponovi znak za nekoliko dana, a možda će joj trebati nekoliko nedelja da to učini. Budite strpljivi! Učinite ovaj proces što zabavnijim jer se bebe više sećaju i lakše pamte kada im je nešto zanimljivo (u stvari, to važi i za odrasle).

Nekoliko ideja za početak

Dr Garsija preporučuje upotrebu znakova zasnovanih na američkom ili britanskom znakovnom sistemu, ali to nije obavezno. Možete da nađete sopstvene znakove kojima ćete učiti dete da “komunicira” sa vama. Evo nekoliko ideja iz uspostavljenih sistema znakova:

  • “Hrana” – lagano prinesite prste ustima
  • “Uplašen” – dodirnite rukom nekoliko puta grudi
  • “Vruće” – ispružite ruku prema objektu i brzo je povucite
  • “Gde?” – to znate, intuitivno dolazi – podižete ramena i ispružite ruke u stranu, s dlanovima podignutim gore
  • “Automobil” – okrenite zamišljeni volan
  • “Knjiga” – stavite ruke jednu uz drugu s dlanovima prema gore kao da držite knjigu

Vi ćete, ako odlučite da bebu učite znakovnom jeziku, odabrati znakove za one reči koje često koristite i koje su vam za komunikaciju potrebne.

Srećno!

Priredila: A. Cvjetić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama