Kako motivisati dete da samostalno piše domaće zadatke

23 aprila, 2017

Domaći zadaci nisu bolna tačka samo deci, već i roditeljima koji često ne znaju gde je granica u pomaganju te kada bi trebalo ili ne bi trebalo raditi zajedno s detetom.
detee
Iako ponekad nemate volje ni vremena, postoji jako dobar razlog da pomažete detetu kod pisanja domaćih zadataka te ih naučite kako se rade – dete će tako naučiti da se motiviše i samostalno i uspešno uči.

Najvažniji je način na koji pomažete detetu kod pisanja zadataka. Iako je primamljivo jednostavno rešiti neki zadatak umesto djeteta i što pre preći na ostale obaveze, to nije dobar način jer sprečavate mališana da razvija veštine učenja koje će mu posle i te kako trebati.

Koliko god vam se to okrutno činilo, ponekad najveća usluga koju možete dati detetu jeste odlazak u školu s nezavršenim domaćim zadatkom ako ga nije znalo samostalno rešiti. Tada će se suočiti s činjenicom da nije savladalo određeno gradivo te će idući put uložiti više truda da stigne do cilja.

Samostalnim pisanjem domaćih zadataka dete takođe uči kako bolje da rasporedi svoje vreme i obaveze. Iako se često naglašava da je bitno da dete ima rutinu tih zadataka i radi ih uvek u isto vreme, treba se prilagoditi.

Upravo zbog savladavanja veštine upravljanja vlastitim vremenom, pisanje domaćih zadataka treba prilagoditi svim ostalim aktivnostima i obavezama koje dete ima.

Zato je najbolje da s detetom napravite plan i prilagodite ga danima u nedelji. Bitno je dete ne bude umorno ili gladno. Ako, na primer, u popodnevnim satima ima trening, sigurno će uveče biti umornije pa se dogovorite da domaći bude gotov pre.

Važno pravilo
Nemojte rešavati zadatke umesto djeteta jer mu time šaljete poruku da ne verujete u njegove sposobnosti i navikavate ga da neko drugi radi umesto njega. Takođe, važno je da dete zna da ste mu na raspolaganju i da vam se može obratiti za pomoć.

Nemojte se nametati u onim zadacima u kojima to nije potrebno. Detetu je ponekad potrebno samo pregledati domaći kako biste mu pružili osećaj sigurnosti da je to dobro uradilo. Takođe je potrebno da pre pisanja domaćeg zadatka nema nerešenih problema jer neće moći da se koncentriše.

Preporučuje se i da dete ima svoje stalno radno mesto za učenje. To mesto ne treba biti raskošno i posebno uređeno, već treba sadržavati određene stvari da bi dete moglo neometano raditi:

– radna površina neka bude dovoljno velika i dovoljno osvetljena

– uz to mesto dobro je staviti policu na kojoj će dete držati svoje knjige, sveske i druge školske potrepštine

– ako stambene prilike ne dopuštaju posebno mesto, detetu je potrebno osigurati da na miru i neometano napiše domaći i uči

– bitno je da dete uvek zna gde mu se šta nalazi i da brine o svojim stvarima

– idealno je ako se radni sto za nešto starije školsko dete nalazi u njegovoj sobi jer pisanjem zadataka i učenjem na odvojenom mestu ono počinje da se osamostaljuje

– dobro je da se na stolu nalazi sat i kalendar kako bi dete lakše moglo da organizuje vreme rada

– na zid se može staviti ploča na koju će dete lepiti papiriće, podsetnike, ali to može i sa sveskom ili blokom.

Važno je razvijati stav da je ono odgovorno za izvršavanje svojih obaveza. Vi ste odgovorni da mu po potrebi u tome i pomognete, ne i da to činite umesto njega. Ako imate školarca u nižim razredima, nije loše povezati se sa roditeljima iz razreda jer mališani često zaborave šta sve imaju za domaći, a tako ćete najlakše proveriti je li dete sve uradilo.

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Kako motivisati dete da samostalno piše domaće zadatke

  1. ad kaže:

   Kada djete ode kod uciteljice sa neuradjenim zadatkom i kaze da nije uradio zadacu jer nezna dobije jedan u dnevnik a uciteljica mu kaze sto mu roditelji nisu pokazali. Stim sto u zadatku se trazi da se izracuna petina djece koja nisu u odjeljenju a oni jos nisu ucili razlomke. Nit djete zna sta je petina . to se samo tada jednom desilo posle smam morala objasnjvat. Stim da djete ima 5. Iz matematike i pred kraj. Skolske mu da tu 1 iz te zadace i zakljuci 4. Naravno zadnje 2ili3 sedmice nema informacija

 1. Maca kaže:

  Bolje je da ne pozivate druge roditelje. Učite se na svojim propustima

 2. Zdravlje kaže:

  Interesantan koncept.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama