Како мотивисати дете да самостално пише домаће задатке

23 априла, 2017

Домаћи задаци нису болна тачка само деци, већ и родитељима који често не знају где је граница у помагању те када би требало или не би требало радити заједно с дететом.
detee
Иако понекад немате воље ни времена, постоји јако добар разлог да помажете детету код писања домаћих задатака те их научите како се раде – дете ће тако научити да се мотивише и самостално и успешно учи.

Најважнији је начин на који помажете детету код писања задатака. Иако је примамљиво једноставно решити неки задатак уместо дјетета и што пре прећи на остале обавезе, то није добар начин јер спречавате малишана да развија вештине учења које ће му после и те како требати.

Колико год вам се то окрутно чинило, понекад највећа услуга коју можете дати детету јесте одлазак у школу с незавршеним домаћим задатком ако га није знало самостално решити. Тада ће се суочити с чињеницом да није савладало одређено градиво те ће идући пут уложити више труда да стигне до циља.

Самосталним писањем домаћих задатака дете такође учи како боље да распореди своје време и обавезе. Иако се често наглашава да је битно да дете има рутину тих задатака и ради их увек у исто време, треба се прилагодити.

Управо због савладавања вештине управљања властитим временом, писање домаћих задатака треба прилагодити свим осталим активностима и обавезама које дете има.

Зато је најбоље да с дететом направите план и прилагодите га данима у недељи. Битно је дете не буде уморно или гладно. Ако, на пример, у поподневним сатима има тренинг, сигурно ће увече бити уморније па се договорите да домаћи буде готов пре.

Важно правило
Немојте решавати задатке уместо дјетета јер му тиме шаљете поруку да не верујете у његове способности и навикавате га да неко други ради уместо њега. Такође, важно је да дете зна да сте му на располагању и да вам се може обратити за помоћ.

Немојте се наметати у оним задацима у којима то није потребно. Детету је понекад потребно само прегледати домаћи како бисте му пружили осећај сигурности да је то добро урадило. Такође је потребно да пре писања домаћег задатка нема нерешених проблема јер неће моћи да се концентрише.

Препоручује се и да дете има своје стално радно место за учење. То место не треба бити раскошно и посебно уређено, већ треба садржавати одређене ствари да би дете могло неометано радити:

– радна површина нека буде довољно велика и довољно осветљена

– уз то место добро је ставити полицу на којој ће дете држати своје књиге, свеске и друге школске потрепштине

– ако стамбене прилике не допуштају посебно место, детету је потребно осигурати да на миру и неометано напише домаћи и учи

– битно је да дете увек зна где му се шта налази и да брине о својим стварима

– идеално је ако се радни сто за нешто старије школско дете налази у његовој соби јер писањем задатака и учењем на одвојеном месту оно почиње да се осамостаљује

– добро је да се на столу налази сат и календар како би дете лакше могло да организује време рада

– на зид се може ставити плоча на коју ће дете лепити папириће, подсетнике, али то може и са свеском или блоком.

Важно је развијати став да је оно одговорно за извршавање својих обавеза. Ви сте одговорни да му по потреби у томе и помогнете, не и да то чините уместо њега. Ако имате школарца у нижим разредима, није лоше повезати се са родитељима из разреда јер малишани често забораве шта све имају за домаћи, а тако ћете најлакше проверити је ли дете све урадило.

Извор: lepotaizdravlje.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Како мотивисати дете да самостално пише домаће задатке

  1. ad каже:

   Kada djete ode kod uciteljice sa neuradjenim zadatkom i kaze da nije uradio zadacu jer nezna dobije jedan u dnevnik a uciteljica mu kaze sto mu roditelji nisu pokazali. Stim sto u zadatku se trazi da se izracuna petina djece koja nisu u odjeljenju a oni jos nisu ucili razlomke. Nit djete zna sta je petina . to se samo tada jednom desilo posle smam morala objasnjvat. Stim da djete ima 5. Iz matematike i pred kraj. Skolske mu da tu 1 iz te zadace i zakljuci 4. Naravno zadnje 2ili3 sedmice nema informacija

 1. Maca каже:

  Bolje je da ne pozivate druge roditelje. Učite se na svojim propustima

 2. Zdravlje каже:

  Interesantan koncept.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама