Како научити дете да правилно држи оловку – “крокодилов трик”

Понекад је заиста тешко научити дете на који начин се правилно држи оловка, због тога желим да вам представим овај “крокодилов трик”.

Правилно држање оловке је битно из много разлога, пре свега да би се дете осећало пријатно док пише, а и правилан “грип” (држање оловке) утиче на побољшање рукописа, а самим тим и графомоторике.

КРОКОДИЛОВ ТРИК

Како би овај “трик” успео потребно је да се дете претвара да је његова/њена рука (доминантна рука којом пише) корокодил.
(слика испод)

Затим отворите и затворите уста крокодилу – он је много гладан и жели да поједе оловку! Ставите оловку на доњу вилицу крокодила (палац) и затворите уста страшног крокодила.
(слика испод)

Како крокодил није одушевљен да једе оловку, не воли њен укус, он се намршти (покажите ову експресију и на лицу). Крокодил напући своја уста у облику слова “О” и стиска оловку у зубима. И ето правилног положаја за држање оловке ?
(слика испод)

Уколико дете настави да се бори са држањем оловке, постоје различити помоћни држачи (навлаке, хватаљке). Сваки од њих помаже особи да држи оловку што правилније и олакшава писање на другачији начин (исправља неправилно држање оловке, омогућава мањи притисак прстију, спречава да оловка клизи из прстију и сл). Одговара свим врстама оловака, бојици као и многим алатима за цртање (Каталог асистивне технологије, 2017).

Препорука је да се не користе држачи малог обима, јер лако могу да склизну са оловке, а дешава се да још више збуне дете где и како да држи оловку.

Аутор Марија Кончар, мастер дефектолог

Извор: pitajtedefektologa.wordpress