Kako pomoći bebi koju muče stomačni grčevi?

21 jula, 2016

 
Ako vašu bebu muče stomačni grčevi (kolici), verovatno ste očajni u želji da joj, ali i sebi, olakšate. Ako pak svoju bebu tek očekujete i želite biti spremni na situaciju u kojoj će je mučiti neprijatni stomačni grčevi, ovi će savjeti i vama biti od koristi.
Iako doktori obično kažu da nema mnogo toga što se može učiniti i da celu stvar treba “pretrpiti”, postoje jednostavni i učinkoviti holistički postupci koji mogu ublažiti simptome. Mimo svih onih saveta tipa da stavite malo kamilice ili nane u bebinu flašicu čim primetite prve znakove nelagode, napravite joj kupku od lavande ili, ako dojite, popijete čaj od kamilice začinjen kardamonom i cimetom koji pomažu probavi, u potpunosti se možete prepustiti drevnim znanjima refleksoterapije.
Jednostavnom stimulacijom nervnih završetaka na bebinim stopalima i dlanovima podstaći ćete krvotok, umanjiti stres, iz telesnih organa i organskih sistema ukloniti naslage toksina. Ova vrsta stimulacije refleksnih tačaka i zona ključ je koji pokreće prirodnu sposobnost bebinog tela da se samo isceljuje. U nekim kritičnim momentima, stimulacija prirodne isceljujuće energije vašeg deteta može biti od vitalnog značaja. Redovna stimulacija podstiče imuni sistem i sprječava nastanak bolesti.
Jednostavan, bezbjedan i prirodan postupak
Većina beba ne rađa se sa razvijenom stršljivošću. U normalnim okolnostima, novorođenčad nisu preplašena i napeta, zato njihova životna energija telom protiče bez zastoja. Roditelji, braća i sestre, blago i nježno mogu tretirati sićušna stopala da otklone nelagodu uzrokovanu grčevima ili rastom zubića, na primjer.
Refleksoterapija se na bebama primjenjuje na isti način na koji se to radi sa odraslima, uz primenu blažeg pritiska. Jedna od najprivlačnijih stvari kada je refleksologija u pitanju je da je ona jako jednostavna za usvojiti. U svetu masaže i isceljiteljskih tehnika, predstavlja verovatno najjednostavniji oblik terapije za usvojiti. Smatra se veštinom koja delom počiva na intuiciji, a delom je naučena.
Moje iskustvo s njom bilo je da sam je doživela kao sasvim prirodnu i, ako mene pitate, nema boljeg i ljepšeg osećaja od onog koji vas obuzme kada svom detetu pomognete na ovaj potpuno bezbedan i prirodan način.
An Gillanders je objavila knjigu sa preciznim i jednostavnim uputstvima za izvođenje refleksoterapije na stopalima i dlanovima.
tacke-masaza
Kako pomoći bebi koju muče grčevi putem refleksoterapije?
Uobičajene nelagode koje pogađaju novorođene bebe nisu uvijek uzrok za ozbiljnu brigu. Ako je beba stara manje od tri meseca i ima visoku temperaturu (iznad 38.5), ubrzano diše, ima proljev, povraća, gubi svest, vrišti dižući nogice prema stomaku i pri tome se između vrisaka ne opušta, ovo su sve razlozi da se odmah obratite pedijatru.
Inače, možete se osloniti na jednostavne metode refleksoterapije i sami tretirati uznemiren probavni trakt, posebno ako se beba navikava na formulu mleka u prahu. Sve formule daleko su od prirodne namirnice, pogotovo majčinog mleka koje je priroda osmislila kao hranu za novorođenče. Jedino je ono individualizirana hrana za svaku pojedinu bebu i lako je probavljivo. Mleka u prahu mogu uzrokovati ozbiljnu iritaciju i bolne vetrove koji će stvarati nelagodu.
Ako vaša beba u prva tri meseca nakon rođenja neutešno plače i nakon što ste je nahranili, presvukli, podrignula je i nije bolesna, možete posumnjat da je muče stomačni grčevi ili kolici.
Prevremeno rođene bebe male telesne težine i one koje su prošle kroz traumatičan porod, takođe ponekad imaju simptome ovakvih grčeva. Za porodicu su posebno teški noćni napadi grčeva kada beba neutješno plače i muče je vjetrovi. Što taj plač duže traje, to više zraka ulazi u probavni trakt čime se stvara začarani krug.
U ovom slučaju svojoj bebi ćete pomoći stimulacijom refleksnih zona za probavni trakt. Najlakše je da, držeći bebino stopalo svojom lijevom rukom, palcem desne ruke blago prelazite preko celog stopala, i jednog i drugog, počevši od pete pa sve do prstića (dakle, na donjoj strani stopala).
Smer nije važan – da li ćete se palcem kretati od pete prema gore ili pak levo-desno, možda od prstića prema peti. Važno je da prelazite svaki milimetar. Ovim ćete preći preko nervnih završetaka centralnim nervnim sistemo direktno vezanih sa celim probavnim sistemom.
Poboljšat ćete cirkulaciju krvi u ovim delovima tela i, ako čujete da bebin stomačič proizvodi razne zvukove nalik na grgutanje, to znači da stimulacija već deluje. Ovakvi zvukovi su normalna pojava povećane aktivnosti stomačne i crevne muskulature koja definitivno ublažava bol koju uzrokuju grčevi kao posledica vazduha zarobljenog u donjem delu creva.
Uz ovo, bilo bi jako korisno stimulisati refleksnu zonu lumbalne kičme (krsta). Ona se nalazi na unutrašnjim stranama bebinih stopala i proteže od male klinaste kosti, ukoso prema peti (to je ona mala kost koja strši sa unutrašnje strane stopala, a na svom kraju se dodirom doima da ima jedan okrugao ćošak).
Koliko dugo stimulisati refleksne zone na stopalima?
Mala stopala vrlo je jednostavno tretirati i potrebno vam je vrlo malo vremena. Na svakom stopalu radite po pet minuta. Vodite računa jedino da pritisak bude blag jer bebina stopala se razvijaju i vrlo su osetljiva. Bezbedno je stimulaciju ponavljati svako sat vremena, ukoliko je potrebno, dok se beba ne umiri i zaspi.
Kakvi su efekti ovakve stimulacije?
Sve do sada rađene studije pokazale su da bebama koje muče stomačni grčevi bez izuzetaka pomaže stimulacija refleksnih zona na stopalima. Pokazalo se da je potrebno između jednog i šest tretmana da se postigne značajano ublažavanje simptoma. Neke bebe reaguju na stimulaciju brže, neke sporije. Ipak, svakoj je pomogla refleksoterapija koja je u studijama ekskluzivno korištena, bez primjene drugih tehnika ili bilo kakvih sredstava.
Ne zaboravite da je refleksna masaža novorođenčadi prilika za iskazivanje iznimne njege i povezivanje sa novim članom porodice. Deca kojoj se redovno stimulišu refleksne zone na stopalima otpornija su na uobičajene prehlade, kašalj, probleme sa stomakom i sl.
Za portal svezabebe.ba piše,
Asja Gavrilescu, refleksologinja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Kako pomoći bebi koju muče stomačni grčevi?"

  1. Alelsandat kaže:

    Moje iskustvo je da detetu treba davati probiotik.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama