Ране године живота кључне за интелектуални и емоционални развој детета

Забавне активности за развој младих умова!
 

Kада вам неко каже учење, прво на што помисли већина људи јесте школа. Образовање почиње са првим разредом основне школе. Учење почиње са уписом у први разред основне школе. За већину родитеља ,полазак у школу преломни је тренутак у животу.Велики је то догађај и за родитеље и за децу. Време је да дете почне да учи, да сазнаје нове ствари.Време је да се и родитељи више ангажују и да поред учитеља или учитељице и сами помажу у учењу свом детету. Но, да ли активно учење детета почиње тек са поласком у школу или би можда требало почети много раније?
 
Модерна наука дошла је до изнененађујућих открића – мозак детета је, заправо, напогоднији за обликовање, односно учење и усвајање нових вештина у предшколском периоду. Последњих година објављени су резултати бројних студија које су доказале да су ране године живота кључне за интелектуални и емоционални развој детета. Kада је у питању њега бебе и уопше брига о малом детету, већина родитеља зна да је јако важно да много грле и милују дете, да су тај телесни контакт и комуникација са децом изузетно важни за емоционални развој. Ипак, колико се у свакодневном дружењу родитеља и деце поклања пажње интелектуалном развоју?
 
Неправедно се учењу и раду са децом предшколскг узраста придаје мало важности.Деца која су уписана у вртић имају прилику за то, али шта је са свом оном децом која нису? Постоји решење за то: потребно је само да имате воље да радите са својим Дететом и да сте расположени за игру!
 
Данас нам је доступна бројна литератутра која нуди прегрш идеја за рад са Децом у оквиру вашега дома, у природи и сл. Неке од тих активности усмерене су на развијање концентрације и пажње код Детета, на јачање меморије, креативности, описмењавање , …Темеље успеха у школи поставићете већ у првим годинама живота вашега детета.
Шта, заправо, значи подучавање деце у доби од једне, две, три или пет година….? У овој доби игра је најважнија активност коју дете може да има. Путем игре, обезбедите му прилику да стекне нова знања и развија нове вештине. Ваш је задатак да дететов мозак што више стимулишете путем боја, звукова, разноврсних активности у којима ће дете упослити своје руке и само правити, градити, обликовати и размишљати шта и на који начин да нешто уради.
 
 
Нудимо вам неколико савета шта би то било најкорисније да понудите својим малишанима:
 
1. Читајте својој деци! Читајте им и причајте приче (особито се трудите да то често буду приче са одређеном моралном поуком), и увек се трудите да нађете времена за то, макар пола сата на дан. Ако мислите да су књиге скупе и да си то не можете приуштити, обрадоваће вас чињеница да деци није важно ако им исту причу изнова и изнова читате. Они се служе маштом и увек једнако уживају у њој. Једна квалитетна књига прича за децу, приуштиће вашој деци безброј радосних тренутака, а о користима дружења са књигом да не говоримо. Истраживања су показала да деца којима се чита и које се потицало на читање кад су једном и сама савладала слова, имају много богатији вокабулар и познају много више појмова него остала деца.
 
2. Деца уживају да шарају по папиру. Потичите дете да шара, црта, а касније и покуша прецравати слова. Ни једно дете се са оловком не би требало сусрести тек по поласку у школу! То не значи да децу треба форсирати ка учењу писања и читања у доби када оно за то није спремно (чак можете и проузроковати штету, јер се развој не може форсирати),али му омогућите да шара , да црта облике какве жели, да се користи бојицама (за малу децу воштане бојице су међу најбољим решењима). На овај начин дете развија графомоторику, али и концентрацију, креативност, те учи да се изражава на папиру.
 
3. Смесе за моделирање, као што су пластелин, плаy – дох или глинамол омогућит ће најзабавније активности које ће децу окупирати сатима! Стицање нових искустава путем додира јако су важни за развој деце, а осим тога овакве игре утичу позитивно на развој ситне моторике шаке.
 
4. Разне врсте слагалица, пуззле, или коцке за конструисање су идеално решење ако желите да ваше дете развија концентрацију и пажњу , што је од изузетне важности када крене у школу. При избору пузли и слагалица, водите рачуна да одговарају узрасту детета, јер уколико су сувише компликоване за њега,довешће до тога да се осећа исфрустрирано и обесхрабрено, те да убрзо одустане.
Није свака активност за сваки узраст. Не оптерећујте дете нечим чему није дорасло. Ако видите да се мучи са одређеном активношћу или слагалицом, вероватно то и није за њега у том тенутку. Одложите је, понудите му нешто једноставније.
 
5. Не смемо заборавити телесни одгој који од велике важности! Kад год је то могуће, приуштите деци боравак на свежем ваздуху. Игре са лоптом, вожња бицикла, трчање, игра школице и бројне друге игре које деца сама најбоље знају, незаменљив су извор радости, али и пуно корисније од претераног гледања цртића или играња игрица за рачунаром.
 
6. Укључите дете у свакодневне активности у вашем дому. Разговарајте често и не ускраћујте деци одговоре на њихова питања о свему и свачему, којих ће посебно много бити између четврте и пете године.Нека одмалена учествују у свим дневним обавезама и организацији рада ваше породице и помажу вам колико могу. Ако сте у природи, разговарајте о ономе сто видите, о бојама, мирисима, допустите детету да осети под прстма све што га занима.
 
7. Не штедите их обављајући уместо њих оно што би могли и сами – облачење, храњење, поспремање својих играчака, обување обуће када крену ван…Сваку дететову иницијативу да само нешто уради спремно дочекајте и подржите. Некада вам се можда жури или немате стрпљења да га гледате како споро обавља оно што бисте ви за час – ипак, запамтите, то вам се дугорочно исплати, јер потичете дете ка осамостаљивању. Себи олакшавате посао, а у своме малишану развијате осећај личне вредност јер он/она много тога може и ради сам/а!
 
 
Припремила:
Јасна П. Субашић, дипл. психолог