Jedan od najvećih izvora stresa kod odraslih ljudi danas, ako izuzmemo zdravstvene i egzistencijalne probleme, jeste put do posla i nazad. Ako živite u gradu ili putujete između naselja, put dug pet kilometara ume da se pretvori u agoniju. Žurite po decu u vrtić, osećate svakodnevnu nervozu, a vreme provedeno u automobilu ili gradskom prevozu se pretvara u najstresniji deo dana.

Ipak, postoji način da ovo vreme, bar kada je reč o povratku kući, pretvorite u nešto konstruktivno.

Dr Adam Frejser, stručnjak za razvoj produktivnosti, kako na profesionalnom tako i na privatnom planu, ima jedan predlog za sve koji putuju do posla i nazad i koji kući nose nervozu sa radnog mesta. On predlaže da to vreme pretvorite u tampon-zonu koju je nazvao “treće mesto”.

Šta je “treće mesto”?

To je, ukratko, jedna vrsta mentalnog mosta između stresa koji se skoro svakom dešava na poslu (ili u školi) i onoga što nas čeka kod kuće. Svi mi želimo da svojoj porodici stignemo nasmejani, opušteni, relaksirani. Ali posle dana u kom smo se možda sukobili sa nekim od kolega, dobili kritiku od šefa ili imamo gomilu nezavršenog posla, to je vrlo teško postići. Zato Frajser predlaže da između posla i kuće napravite jedan mali ritual koji će pomoći da pređete iz jedne u drugu fazu dana.

Od toga kako ćete se pojaviti u vrtiću, kad dođete po dete ili kakav će vam izraz ugledati kad uđete u stan, zavisiće, dobrim delom, čitavo veče. A od toga kako provedete taj period od posla do kuće – zavisi sve.

Upravo tih petnaest minuta ili pola sata iskoristite na dobar način. Naučite sebe da postavite pitanja poput “Šta mi je bio najbolji deo dana?” ili “Kako ću sutra biti produktivniji?”. Ovakva pitanja pomažu vam da u sebi napravite otklon od posla i da pošaljete poruku svom umu da je za danas s poslom završeno.

Drugi način da iskoristite vreme kao tampon-zonu i da se odvojite od posla je slušanje nekog zanimljivog potkasta usput. Takođe, šetnja, za one kojima posao nije previše daleko, odličan je način da izbacite stres i dovedete sebe do stanja u kom ćete u kuću moći da uđete bolje raspoloženi.

Prelivanje poslovnog stresa na privatni život vrlo je čest problem. Ali, ako dizajnirate takvu rutinu, vrlo brzo ćete sebi poslati podsvesnu poruku da je vreme za posao završeno i da se razmišljanju o obavezama vraćate sutra. I to je siguran put da postanete vedriji i bolji roditelj i partner.

Sve ovo, naravno, nije dovoljno ako niste odlučni da posao ostavite iza sebe kad izađete s radnog mesta. Možete imati najbolje isplaniran prostor za “treće mesto” i da to ne da nikakav rezultat ako se kod kuće opet vratite proveravanju mejlova.