Један од највећих извора стреса код одраслих људи данас, ако изузмемо здравствене и егзистенцијалне проблеме, јесте пут до посла и назад. Ако живите у граду или путујете између насеља, пут дуг пет километара уме да се претвори у агонију. Журите по децу у вртић, осећате свакодневну нервозу, а време проведено у аутомобилу или градском превозу се претвара у најстреснији део дана.

Ипак, постоји начин да ово време, бар када је реч о повратку кући, претворите у нешто конструктивно.

Др Адам Фрејсер, стручњак за развој продуктивности, како на професионалном тако и на приватном плану, има један предлог за све који путују до посла и назад и који кући носе нервозу са радног места. Он предлаже да то време претворите у тампон-зону коју је назвао „треће место“.

Шта је „треће место“?

То је, укратко, једна врста менталног моста између стреса који се скоро сваком дешава на послу (или у школи) и онога што нас чека код куће. Сви ми желимо да својој породици стигнемо насмејани, опуштени, релаксирани. Али после дана у ком смо се можда сукобили са неким од колега, добили критику од шефа или имамо гомилу незавршеног посла, то је врло тешко постићи. Зато Фрајсер предлаже да између посла и куће направите један мали ритуал који ће помоћи да пређете из једне у другу фазу дана.

Од тога како ћете се појавити у вртићу, кад дођете по дете или какав ће вам израз угледати кад уђете у стан, зависиће, добрим делом, читаво вече. А од тога како проведете тај период од посла до куће – зависи све.

Управо тих петнаест минута или пола сата искористите на добар начин. Научите себе да поставите питања попут „Шта ми је био најбољи део дана?“ или „Како ћу сутра бити продуктивнији?“. Оваква питања помажу вам да у себи направите отклон од посла и да пошаљете поруку свом уму да је за данас с послом завршено.

Други начин да искористите време као тампон-зону и да се одвојите од посла је слушање неког занимљивог поткаста успут. Такође, шетња, за оне којима посао није превише далеко, одличан је начин да избаците стрес и доведете себе до стања у ком ћете у кућу моћи да уђете боље расположени.

Преливање пословног стреса на приватни живот врло је чест проблем. Али, ако дизајнирате такву рутину, врло брзо ћете себи послати подсвесну поруку да је време за посао завршено и да се размишљању о обавезама враћате сутра. И то је сигуран пут да постанете ведрији и бољи родитељ и партнер.

Све ово, наравно, није довољно ако нисте одлучни да посао оставите иза себе кад изађете с радног места. Можете имати најбоље испланиран простор за „треће место“ и да то не да никакав резултат ако се код куће опет вратите проверавању мејлова.