Како постати човек: 16 одличних књига које вас томе уче

 
На тему одрастања, сазревања и живота уопште, снимљени су многи филмови и написане су многе књиге. Неки од њих се сврставају у просечне прича, односно лагана штива, док неки носе јаке, поучне поруке које вам могу помоћи при изградњи своје личности и постизању једног великог циља, који се огледа у одговару на питање – Како постати човек?
knjige1
Бизнис Инсајдер је одабрао 16 књига које говоре о одрастању, о томе шта значи постати човек, како живети, како бити лидер и како се носити са животним кризама:
1. Зен и уметност одржавања мотоцикла, Роберт М. Пирсиг
Суштина је ’како живети живот’, а аутор сугерише да није важно шта особа ради, важно је да то ради брижно и без екстерних дистракција.
2. Све се распада, Чинхуа Ацебе
Вођа племена Окoнкво у Нигерији, бави се питањем шта значи бити човек, док постепено прави помак од традиције до модерности.
3. Сидарта, Херман Хесе
Класична прича о самооткривању, просветљењу и разумевању себе. Тренутке када је човек сам, аутор је назначио као бесмислене.
4. Ноћ, Ели Висел
Висел пише о свом искуству у логорима Аушвиц и Бухенвалд, и својој борби да одржи веру у тренуцима апсолутне бруталности.
5. Пут између два дворца, Нагиб Махфоуз
Радња романа се одвија у Египту, непосредно пре револуције 1919. године. Египатски нобеловац Махфоуз описује свакодневни живот једне породице у којој жена и деца трпе насиље супруга, односно оца.
6. Очеви и деца, Иван Тургењев
Књига детаљно описује односе либералних студената и очева ’старог кова’.
7. Браћа Карамазови, Фјодор Достојевски
Достојевски, преко живота четири брата, преиспитује морал, слободну вољу, закон и науку.
8. Одисеја, Хомер
Одисеј се враћа кући након 20 година, и мора да поврати две ствари: своју породицу и своје краљевство.
9. Владалац, Николо Макијавели
У овој причи из 16. века, Мацхиавелли наводи да је боље да те се плаше, него да те воле. Стотинама година касније, многи лидери и даље нису открили да ли је ово запажање тачно или није.
10. Јулије Цезар, Вилијем Шекспир
Главни ликови, Цезар и Брут, суочавају се са комплексним питањима попут слободне воље, јавног живота наспрам приватног, као и да ли је битније пријатељство или амбиција.
11. Умеће ратовања, Сун Цу
Сун Тзу сматра да иако људи треба да настоје да избегну рат, он је нужно зло. Преиспитује важност стратешке позиције и детаљно описује ратне тактике. Занимљиво је да многи од његових принципа могу да се примене у пословном свету.
12. Були Палпит, Дорис Гудвин
Књига бележи прву деценију прогресивне ере – турбулентно време пуно реформи и промена, кроз опис пријатељства између Теодора Рузвелта а и Вилиема Тафта.
13. За ким звона звоне, Ернест Хемингвеј
Хемингвеј истражује вредности људског живота и страхоте које доноси рат.
14. На западу ништа ново, Ерих Марија Ремарк
Ремарк пише о томе како се војници заиста осећају у ратној зони – приликом сурових борби, одвојени од цивилног живота.
15. Севастопољске и друге приповетке, Лав Толстој
Кратке приче које говоре о томе какав је живот заиста био током Кримског рата.
16. Терет који су носили, Тим О’Брајан
‘Терет који су носили’ је збирка 22 кратке приче, у којим О’Брајан приповеда о рату, слободи, храбрости, страху и жудњу. Иако је издата 1990, већ се третира као класик америчке књижевности.
Извор: http://www.bizlife.rs