MPN: Tragamo za iskustvima i predlozima iz oblasti inkluzivnog obrazovanja

19 marta, 2015

 

Inkluzija0Od septembra 2014. godine, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Svetska banka imali su intenzivne konsultacije o tome kako da se najbolje iskoriste donatorska sredstva koja Evropska unija u okviru Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF) namenski obezbeđuje za projekat praćenja i vrednovanja inkluzivnog obrazovanja.

Ovim povodom, tim domaćih i međunarodnih stručnjaka angažovan je da prikupi informacije od  praktičara i drugih zainteresovanih strana o sprovođenju inkluzivnog obrazovanja.

U saradnji sa Ministarstvom, ovaj tim će do juna 2015. raditi na različitim zadacima, uključujući:

• Istraživačke studije o iskustvima nastavnika, stručnih saradnika, roditelja i donosioca odluka u sprovođenju inkluzivnog obrazovanja.  Prikupljanje podataka o tome kakva im je podrška potrebna kako bi mogli da se nose sa izazovima sa kojima se suočavaju.

• Analitički rad na korišćenju već uspostavljenih „stubova“ inkluzivnog obrazovanja kao što su ekspertski timovi u školama, interresorne komisije, pedagoški asistenti,  individualni obrazovni planovi.

• Regionalne konsultacije i nacionalni događaj posvećeni praćenju i vrednovanju inkluzivnog obrazovanja u kojem će Institut za psihologiju predstaviti novi okvir praćenja i vrednovanja inkluzivnog obrazovanja.

• Preporuke za izmenu zakonske regulative radi poboljšanja sistema inkluzivnog obrazovanja.

• Projektovanje i pilot obuka za inkluzivno obrazovanje.

Politička podrška i instrumenti za inkluzivno obrazovanje su važni – ali oni nisu dovoljni. Inkluzivno obrazovanje treba da funkcioniše u praksi, nastavnici treba da imaju mogućnost da podele dobra iskustva, a nastavnici i roditelji da dobiju odgovore na pitanja i pomoć u konkretnim situacijama. Potrebno je i da unapredimo rad interresornih komisija, da učinimo efikasnijim i svrsishodnijim proces donošenja i primene individualnih obrazovnih planova, kao i da poboljšavamo svakodnevnu praksu. Monitoring okvir koji razvijamo će nam pomoći da steknemo uvid u to šta funkcioniše u praksi, a šta mora da se unapredi.

Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i angažovanim ekspertima podršku će pružiti Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva,  UNICEF i Fond za otvoreno društvo.

Prvi korak u realizaciji je prikupljanje podataka putem onlajn uptinika. Upitnik je urađen u tri verzije:

Za nastavnike i stručne saradnike

Za roditelje

Za direktore osnovnih i srednjih škola

Pozivamo sve nastavnike, stručne saradnike, direktore i roditelje koji imaju iskustvo i predloge iz oblasti inkluzivnog obrazovanja da daju odgovore i time doprinesu unapređenju inkluzivne prakse. Upitnik će biti otvoren od 10. do 25. marta 2015. na veb-adresi

Izvor: www.mpn.gov.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "MPN: Tragamo za iskustvima i predlozima iz oblasti inkluzivnog obrazovanja"

  1. kika kaže:

    Inkluzija je veliko opterecenje, za i tako vec administracijom opterecene nastavnike, koji opet nisu sasvim obuceni za takav vid nastave, u velikim odelenjima, gde bi trebala paznja i naprednoj deci,… to je u praksi najblaze receno – neostvarivo.Naravno da svoj deci treba paznja, obrazovanje,… ali u ovom obliku, u ovom vremenu, u ovakvoj situaciji – promasaj! A da ne govorim koliko smo ojadjeni, ponizeni, destimulisani,…ja se cudim sto jos trajemo.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama