Проверите да ли је ваше дете натпросечно интелигентно

Научници сматрају да се натпросечна интелигенција на време открије код само три до пет одсто надарене деце, иако већ у три године показују недвосмислене знаке које би родитељи требало да препознају.
 
dete mama
Наиме, веома је важно да родитељи на време увиде да њихово дете поседује натпросечну интелигенцију, како би му помогли да избегне трновит и хаотичан животни пут којим често пролазе неоткривени генијалци. Јер, заиста није лако када осећате да сте другачији од својих вршњака а не знате зашто?
Стога ако приметите да ваш осмогодишњак резонује као да има десет и више година, да као од шале решава математичке проблеме намењене далеко старијој деци, сви су изгледи да је мали “вундеркинд”. Такво дете веома рано и лако научи да говори и речник му је необично богат.
Када крене у школу, углавном се на часовима досађује, прави пометњу или се повлачи у себе, јер брзо схвата све што учитељица предаје. То, нажалост, не значи да ће оно успешно завршити школовање.
Мали генијалац ретко показује заинтересованост за оно што воли већина његових вршњака, радије се дружи са старијима, необично је проницљив и оштроуман за свој узраст, радо износи мишљење о особама из свог окружења, али тешко склапа пријатељства и веома га погађа свака неправда.
Надарено дете често поставља исувише озбиљна и збуњујућа питања о животу. Уколико сте код свог малишана приметили ове особине, обавезно се посаветујте с дечјим психологом. Ако психолошко тестирање открије да његов IQ премашује 125, у поређењу са 100 колико у просеку износи код његових вршњака, више нема никакве сумње и родитељи би требало да му, у сарадњи са стручњацима, помогну да лакше поднесе своју различитост.
Постоје показатељи који указују на то да ли су малишани веома напредни за свој узраст
Aмерички стручњаци тврде да постоје показатељи који указују на то да ли су малишани веома напредни за свој узраст. Маме и тате, на основу ових параметара, могу да у најранијем узрасту детета открију надареност и помогну му да развије таленте. Ево шта све могу мали генијалци…
* У првој години живота има омиљену бајку, серију, цртани филм
* Разликује све боје до другог рођендана
* Када наврши 24 месеца препознаје слова
* Са две године уме само да састави слагалицу (пузле), која има више од 20 делова, броји до десет и више
* У трећој години пише слова и бројеве
* После четвртог рођендана чита краће и лакше текстове
* До пете године сабира и одузима просте бројеве и вешто „барата“ компјутером