Kако препознати мале богиње?

23 октобра, 2017

Kако беба може да се зарази малим богињама?
Kао и већина инфекција изазваних вирусом и мале богиње (морбила вирус) могу да се добију капљицама из носа, уста и грла од заражене особе.

Kо је потенцијално угрожен да се зарази малим богињама?
То су бебе у време кад им се смањује број антитела добијених од мајке и они који нису примили вакцину против ове заразне болести. Млади који нису примили ревакцину такође су осетљиви. Ако се неко пак зарази малим богињама потенцијалну опасност од оболевања имају они из најближег окружења болесне особе.
Kолико траје инкубација вируса (уколико је беба заражена)?
Пре него што се појаве први видљиви симптоми, вирус мирује од 7 до 12 дана.
Kако да препознам мале богиње?
Типичне знаке богиња ћете уочити тек у завршној фази болести. После инкубације вируса први се јављају повишена температура, коју прате болови у мишићима, сув кашаљ, црвене плачне очи, бол у грлу и цурење из носа. Понекад бебе имају пролив и отичу им лимфне жлезде.
Kако да разликујем почетне симптоме малих богиња са обичном прехладом?
Ако се пар дана након првих симптома беби на унутрашњој страни образа појаве ситне беле пеге попут зрна песка – знаћете да није само обична прехлада. Два дана после ове пегаве претходнице крећу богиње – специфичан осип по кожи прво се појављује на челу, испод ушију и на врату. За два дана беба ће бити прекривена пегавим, ситноцрвеним тачкицама – беба ће изгледати као да јој је кожа потпуно поцрвенела. Мале богиње у овој фази може да прати и врло висока температура.
Kако се мале богиње лече?
Не постоји конкретан лек који ће зауставити мале богиње у некој од фаза развијања болести, зато треба олакшати симптоме. Болесну бебу ваља неговати, што чешће је појити (млаким и благим чајевима), влажити ваздух просторије. Пошто је један од симптома малих богиња осетљивост на светло – замрачите просторију где се беба налази. Лекар ће преписати сируп за ублажавање температуре и смиривање болова у мишићима. Ако је беба прешла на кашице дајте јој течнију храну попут супица и компота.
Да ли мале богиње остављају неке последице?
Не, али може током болести да дође до компликација. Бактеријска инфекција може да изазове упалу уха или упалу плућа. Врло ретко, у једном случају од 2-3.000 оболелих, може да се појави енцефалитис – озбиљна компликација која може да се заврши и смртним исходом.
Kада се треба јавити лекару?
Чим приметите било какав осип или повишену температуру јавите се лекару. Лекар ће поставити дијагнозу и болест ће нестати за недељу дана. Ако кашаљ постане озбиљан, ако се појаве конвулзије или ако температура поново почне да расте иако се била стабилизовала – поново се обавезно јавите лекару.
Ако је неко имао мале богиње, да ли може поново од њих да оболи?
Не, то није могуће.
Извор:Бебац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама