Како разговарати с бебама и малом децом да бисте допринели развоју њихове интелигенције

Разговарајте с бебама и малом децом као с одраслим особама користећи се комплексном синтаксом и речником, и њихови ће се мозгови и интелигенција боље развити, показало је америчко истраживање, преносе агенције.
mama i beba
„Није реч само о томе да се обогати њихов вокабулар, већ је реч и о квалитету говора“, рекла је Ерика Хоф са Универзитета Флорида Атлантик. „Родитељи с децом треба да разговарају богатим и комплексним језиком“, рекла је Хоф, преноси АФП.
Она је казала да је разговор с бебама толико важан да деца која су одрасла у окружењу у којем се мање разговара постижу лошије резултате у школи. Што пре почнете разговарати с децом, то боље, додала је.

Разлике су видљиве и у структурама мозга деце

Научници су навели да је за когнитивни развој деце боље да се с њима размењују комплексне реченице као у разговору с одраслима, уместо да им се тепа и говоре само једноставне речи и реченице. Тврде да су те разлике видљиве и у структурама мозга деце. Неуролог са Универзитета Колумбија у Њујорку Кимберли Нобл и њене колеге водили су студију у којој су упоредили развој мозга код деце из мање образованих породица и деце родитеља који имају високо образовање и виши животни стандард.
Истраживање је показало разлике у когнитивним саставима који се баве социјалним вештинама и памћењем, али најочитије су разлике забележене на подручјима мозга одговорним за развој говора.
Извор: index.hr