Kако разговарати са дететом о школи?

19 августа, 2017

 
Приликом поласка у први разред, али и касније, дете не треба плашити школом и обавезама, него га за обавезе добро припремити…

Полазак у школу је важан и значајан дан за дете, али и за родитеље. Дете се осећа одрасло и поносно, неоптерећено је и још нема јасну представу о томе шта га чека. Родитељи, с друге стране, понекад могу да буду оптерећени са много питања и брига око тога како ће се дете снаћи у новој средини.
Важно је како родитељи реагују. Ако су узнемирени и у страху, те ће осећаје пренети и на дете ма колико се трудили да их сакрију. Зато покажите детету да сте срећни и поносни на њега што креће у школу.
Дете мора да осети ваше позитивне емоције, да сте срећни и да сте уз њега у тренуцима поласка у први разред, јер полазак у школу нормалан је развојни знак одрастања.
О ШKОЛИ ГОВОРИТИ НА ЗАБАВАН И ВЕДАР НАЧИН
Дужност је нас одраслих радити то да деца воле и радо иду школу, да им школа буде угодно, сигурно и забавно место, место где ће задовољавати своје потребе и где ће бити срећна.
Причајте са децом о школи, о свом школовању. Сетите се и причајте им о вашој учитељици, својим доживљајима, анегдотама, школским искуствима, дружењу и игри с вршњацима. На тај начин ћете му дочарати разноликост занимљивости које га очекују у школи. Говорите о школи као месту учења, одрастања, дружења на забаван и ведар начин.
Разговарајте с дететом о томе зашто треба ићи у школу, шта се очекује од њега као ученика, о променама које ће полазак у школу унети у живот породице.
ОБЈАСНИТИ ДЕТЕТУ ДА ЋЕ ГА УПОРЕЂИВАТИ С ДРУГИМА
Важно је објаснити разлику између вртића и школе. Родитељи школу треба да представе на реалан и веродостојан начин. Дете треба припремити на то да ће у школи бити мање игре, а више рада, обавеза и одговорности, да ће много тога научити, али и упознати нове пријатеље и забављати се. Дете треба припремити на то да ће његов рад и понашање оцењивати и успоређивати с другом децом.
Понекад родитељи користе реченице попут: “Видећеш када кренеш у школу, тамо ћеш морати пуно да радиш, нећеш више имати времена за игру!” или “Видећеш ти како ћеш у школи морати да слушаш учитељицу!“ Овакве реченице никако не треба користити јер њима шаљемо детету поруке да је школа неугодно место због чега се може да се осећа несигурно, уплашено и узнемирено. Овакве реченице могу да изазову нелагоду, тескобу, негативно да утичу на мотивацију, али и развој страха од школе. Дете не треба плашити школом и обавезама, него га за обвезе треба добро припремити.
НЕ ИСМЕВАТИ ШKОЛУ И УЧИТЕЉЕ
Важно је да родитељи о учитељима и школским обавезама говоре позитивно. Позитиван став родитеља према школи утиче на позитиван став детета према школи, прихватање школе и мотивацију за учењем. Због тога родитељи не смеју исмевати школу и учитеље или о њима да говоре негативно.
Важно је да родитељи пошаљу поруку да школа заузима важно место у њиховом нивоу вредности, да цене учење, знање и стварање јер дете учи по моделу и усваја начине понашања својих родитеља. Зато покажите и ви ентузијазам према учењу, стварању, школи…
Уредила : Слађана Пантовић
Извор:mamatataja.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама