Децу треба научити да не могу добити све и одмах

Модерне мајке су “изгубиле компас” и чине штету друштву третирајући своју децу као “богове”, сматра чувена британска васпитачица Рејчел Вадилоу у својој новој књизи.

Сматрају је “гуруом” за васпитање деце, помагала је чак и познатим дамама да изађу на крај са својим малишанима и помогла генерацијама својим приручником “Тхе Бабy Боок”, који се у Британији сматра библијом родитељства.
Вадилоу је недавно објавила нову верзију књиге, у складу са друштвеним променама које су наступиле последњих деценија.
Она критикује модерни тренд “везаног” родитељства, у ком бебе спавају и једу као по команди. Такође, она сматра да мајке не треба да се осећају кривим ако не доје.
“Формула није отров. Многи људи храњени на флашицу одрасли су у здраве људе”, сматра она.
“Ја не оповргавам чињеницу да су деца благо, али сада подижемо генерацију малих богова, а то неће довести развоју бољег друштва. Изгубили смо компас”, сматра Вадилоу.
“Бебе не смеју да мисле да се свет окреће око њих. Одрашће мислећи да им свет дугује живот”.
Она сматра да мајке треба да избегавају да децу дижу на пиједестал у породици и да уместо тога треба да се посвете односу са својим партнером и остатком породице.
Рејчел Вадилоу (68) има троје деце и бака је шесторо унучади. Она је предавала на Колеџу за васпитачице “Др Барнардо” шездесетих година и залаже се за традиционалне методе родитељства.
“Бебе треба научити да не могу добити све одмах. Пошто једно увек мора да чека, близанци су обично много финији”, каже она.
“Не треба дете оставити да се смрзава, гладује или сатима неутешно плаче. То је злостављање. Говорим о беби пуног стомака у удобној колевци, која треба да научи да се сама умири и заспи. То је родитељство.”
Такође, она саветује мајкама да после треће недеље бебиног живота, не спавају с њима.
“Бебе морају да науче да буду саме. Ако мајке спавају са својом децом, после два-три месеца беба неће хтети да спава нигде другде”, каже Рејчел Вадилоу.
Извор:  B92