Како развити здраву амбициозност код деце

11 јула, 2019

Већина родитеља жели да има дете постане успешно у животу, а већина сматра да је једна од пресудних особина за постизање успеха амбициозност. Психологија се делимично слаже са тим, мада, наравно, ствари нису тако једноставне. Тајна успеха није тако једноставна и он не зависи само од једног, па чак ни од неколико фактора, а aмбициозност је једна од особина потребна за остварење тог циља. Сви знамо да постоје велике индивидуалне разлике у циљевима које различите особе постављају пред собом. Неко себи постави за циљ нешто што се другa особa ни не усуђује да замисли или пожели. И у томе између лежи једно од могућих објашњења зашто су неки људи успешнији од других. У психологији и педагогији амбициозност се често доводи у везу са тзв. нивоом аспирације.

Шта је то ниво аспирације и шта га одређује?

Разлике у доступности циљева које људи сами себи постављају називамо разликама у нивоу аспирације. Људи бирају задатке, циљеве, па чак и занимања, с обзиром на то колико напора треба уложити да се они изврше или постигну. На ниво аспирације утиче много фактора. У главне спадају: процена особе колико ће му циљ пружити задовољства, колико има шансе да га оствари, те успеха или неуспеха који је раније доживела у поменутој активности. Даље, на ниво постављених циљева утиче и то на кога се угледамо, кога узимамо за узор, тј. са ким се упоређујемо. Ако се особа упоређује са неким кога сматра мање вредним или мање способним од себе, а тај постиже високе или више резултате него сама особа, и то при том у некој активности коју она или друштво веома цене, особа ће подићи свој ниво аспирације. Даљи фактори су: општи ниво аспирације у средини у којој особа живи, важност коју задатак има за појединца, заинтересованост за задатак који се треба извршити, поједине особине личности. Везе између нивоа аспирације и особина личности указују на то да је ниво аспирације повезан са интелигенцијом. Такође, повезана је и са особинама као сто су: радозналост, истрајност, флексибилност, као и са одређеним особинама темперамента.

Дакле, како васпитати дете са високим нивоом аспирације, тј. са амбициозношћу да себи постави успех као циљ у животу?

Одговор на ово питање ћемо добити ако погледамо по чему се разликују породице у којој одрастају деца са високим нивоом аспирације од оних са ниским нивоом аспирације. Висок ниво аспирације јавља се у породицама које истичу стандарде успешности и подстичу своје дете да самостално реши своје задатке. За развој високог нивоа аспирације потребно је да родитељи имају активну улогу у постављању детету различитих интелектуално развојних задатака, затим је потребно охрабривати дете и уливати му осећај самопоштовања. Истраживања показују да су мајке деце са високим нивоом аспирације посебно оријентисане ка стимулисању активности своје деце, њиховом стремљењу ка тежим задацима, самосталном избору пријатеља, развијању такмичарског духа и изнад свега, настоје да што мање ограничавају своју децу. С друге стране, мајке деце нижег нивоа аспирације, испољавају већу рестриктивност, не охрабрују самосталност деце, због чега она показују зависност од родитеља.

Дакле, закључак који се намеће је да треба да:

  • развијате самопоуздање код своје деце сталним охрабривањем и похваљивањем
  • развијате такмичарски дух код своје деце али на основама фер плеја
  • развијате независност и самосталност код своје деце
  • вреднујете успешност како код себе тако и код других људи
  • поштујете њихов избор области у којој желе да се такмиче и постижу успехе
  • активно га интелектуално стимулишете, на све могуће начине који су вам доступни

Успех је могуће научити. Ако нисмо те среће да су нама родитељи својим васпитањем поставили темеље за успех у животу, на нама је да искористимо знање које су нам психолошка истраживања пружила и да кроз васпитање сопствене деце учинимо све у нашој моћи да их предодредимо за успех.

Извор: psihokomunikacije.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама