Писмо у којем тата објашњава ћерки шта је права Лепота!

21 фебруара, 2016

Тата једне девојчице писмима је припрема за сурови и површни свет реклама, подсећајући је да је прелепа и изврћући фразе којима се продаје производ који крије истинску женску лепоту – шминка.otac
Отац једне четворогодишње девојчице пише својој најдражој девојци на свету писма која планира да јој једног дана, када за то дође време, прочита, али он пише и свим женама које желе да чују речи једног оца. Он подсећа да нико не сме и може дефинитисати истинску лепоту жене, али да ће многи то покушати да учине.
Свестан праве и природне лепоте сваке жене, он не жели да његова ћерка једног дана замаскира своје лице и шминком мења свој изглед јер су јој други рекли да јој је то неопходно. Зато вредно ради на томе да се она не покори типичној представи жене коју медији нуде и, иако сматра да је пред њим велики посао, верује да ће успети.
Ево његовог писма:
“Драга малена,
Док ти ово пишем, седим у одељку у ком се продаје шминка у једној локалној продавници. Недавно ми је пријатељ послао поруку док се налазио на сличном месту и рекао ми да се осећа као да је на једном од најсуровијих места на свету. Зато сам желео да покушам да разумем због чега је тако. И сада, док седим овде, почињем да се слажем с њим. Речи имају моћ, а речи које на рафовима са шминком видим су веома моћне.
Али речи имају моћ и, можда, само можда, речи оца могу да се такмиче с речима света. Можда очеве речи могу помоћи девојчици да претвори шамар институционализованог срама у стабилан осећај сопствене вредности и лепоте.
Очеве речи нису друге речи, али имају другачије значење:
Сјајна снага. Нека твоја снага не буде у ноктима, већ у срцу. Разуми ко си, а потом ћеш моћи да се успешно пробијаш кроз живот.
Изабери свој сан. Али нека тај сан не дође с рафа. Пронађи тихо место у себи и посади ту праве снове. Откриј шта желиш у овом свету, а када изабереш – настави с тиме, с интегритетом и надом.
Свет жели да се разголитиш. Међутим, ти скини рукавице. Реци шта ти је на срцу. Буди рањива. Ризикуј. Воли све који и сами једва знају шта је то љубав. Чини то огољено. Отворено. Раскалашно.
Безгрешно. Буди увек свесна једне ствари – безгрешност не постоји. То је илузија коју су створили људи који су заинтересовани за твој новчаник. Изабереш ли да трагаш за савршенством, буди непогрешиво захвална због тога ко си и због свих који те окружују.
Пркоси годинама. Твоја кожа ће се наборати, а младост ће ишчезнути, али твоја душа ће вечно остати млада. Увек ће знати како да се игра, како да ужива и како да лудује у овом животу у ком имамо само једну прилику. Пркоси старењу свог духа.
Малена, ти волиш све што је розе и украшено и сигуран сам да ћеш једног дана и сама схватити да ли је шминка заиста важна. Ипак, молим се да ти једна реч постане важна – последња реч коју изговориш пред спавање, када те питам где си најлепша. Реч која је толико светла да је ниједан коректор не би могао сакрити.
Где си најлепша?
Унутра.
Од мог срца твом,
Тата”
Превела и приредила: Тамара Сорак

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама