Pismo u kojem tata objašnjava ćerki šta je prava Lepota!

februar 15, 2024

Tata jedne devojčice pismima je priprema za surovi i površni svet reklama, podsećajući je da je prelepa i izvrćući fraze kojima se prodaje proizvod koji krije istinsku žensku lepotu – šminka.

otac
Otac jedne četvorogodišnje devojčice piše svojoj najdražoj devojci na svetu pisma koja planira da joj jednog dana, kada za to dođe vreme, pročita, ali on piše i svim ženama koje žele da čuju reči jednog oca. On podseća da niko ne sme i može definitisati istinsku lepotu žene, ali da će mnogi to pokušati da učine.

Svestan prave i prirodne lepote svake žene, on ne želi da njegova ćerka jednog dana zamaskira svoje lice i šminkom menja svoj izgled jer su joj drugi rekli da joj je to neophodno. Zato vredno radi na tome da se ona ne pokori tipičnoj predstavi žene koju mediji nude i, iako smatra da je pred njim veliki posao, veruje da će uspeti.

Evo njegovog pisma:

“Draga malena,
Dok ti ovo pišem, sedim u odeljku u kom se prodaje šminka u jednoj lokalnoj prodavnici. Nedavno mi je prijatelj poslao poruku dok se nalazio na sličnom mestu i rekao mi da se oseća kao da je na jednom od najsurovijih mesta na svetu. Zato sam želeo da pokušam da razumem zbog čega je tako. I sada, dok sedim ovde, počinjem da se slažem s njim. Reči imaju moć, a reči koje na rafovima sa šminkom vidim su veoma moćne.

Ali reči imaju moć i, možda, samo možda, reči oca mogu da se takmiče s rečima sveta. Možda očeve reči mogu pomoći devojčici da pretvori šamar institucionalizovanog srama u stabilan osećaj sopstvene vrednosti i lepote.
Očeve reči nisu druge reči, ali imaju drugačije značenje:

Sjajna snaga. Neka tvoja snaga ne bude u noktima, već u srcu. Razumi ko si, a potom ćeš moći da se uspešno probijaš kroz život.

Izaberi svoj san. Ali neka taj san ne dođe s rafa. Pronađi tiho mesto u sebi i posadi tu prave snove. Otkrij šta želiš u ovom svetu, a kada izabereš – nastavi s time, s integritetom i nadom.

Svet želi da se razgolitiš. Međutim, ti skini rukavice. Reci šta ti je na srcu. Budi ranjiva. Rizikuj. Voli sve koji i sami jedva znaju šta je to ljubav. Čini to ogoljeno. Otvoreno. Raskalašno.

Bezgrešno. Budi uvek svesna jedne stvari – bezgrešnost ne postoji. To je iluzija koju su stvorili ljudi koji su zainteresovani za tvoj novčanik. Izabereš li da tragaš za savršenstvom, budi nepogrešivo zahvalna zbog toga ko si i zbog svih koji te okružuju.

Prkosi godinama. Tvoja koža će se naborati, a mladost će iščeznuti, ali tvoja duša će večno ostati mlada. Uvek će znati kako da se igra, kako da uživa i kako da luduje u ovom životu u kom imamo samo jednu priliku. Prkosi starenju svog duha.

Malena, ti voliš sve što je roze i ukrašeno i siguran sam da ćeš jednog dana i sama shvatiti da li je šminka zaista važna. Ipak, molim se da ti jedna reč postane važna – poslednja reč koju izgovoriš pred spavanje, kada te pitam gde si najlepša. Reč koja je toliko svetla da je nijedan korektor ne bi mogao sakriti.

Gde si najlepša?
Unutra.
Od mog srca tvom,
Tata”

Prevela i priredila: Tamara Sorak

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama